TEMPLE BAR U ZAGORJU

'Prije nego što sam otvorio pub, želio sam vidjeti kako to rade u Dublinu'

Foto: Srđan Hebar
Tempel Bar
Foto: Srđan Hebar
Tempel Bar
Foto: Srđan Hebar
Tempel Bar
Foto: Srđan Hebar
Tempel Bar
08.02.2018.
u 20:20
Mnogi u Temple Bar dolaze zbog burgera. Cijena je od 26 do 33 kune. Specijaliteti su juha s kuhanim štruklima, ramstek s vrganjima i sladoled s bučinim uljem
Pogledaj originalni članak

Barra an Teampaill, tako Irci kažu za svoj kvart Temple Bar, koji je u Dublinu poznat po pubovima, za njega zna cijeli svijet. U Stubičkim Toplicama, također u centru – jedini je pravi zagorski pub. Ime je isto – Temple Bar.

Karta za Ryanair i za Dublin

– Prije nego što sam u svom Zagorju otvorio pub, želio sam vidjeti kako to rade vani. Kupio sam za 19 eura kartu za Ryanair te preko Londona otišao u Dublin. Išao sam baš u taj kvart Temple Bar te sam od jutra do sutra, ravno deset dana, obilazio sva ta razvikana mjesta – kaže Silvio Tomić pa nastavlja:

– Kad sam se vratio u Zagorje, dao sam našim majstorima fotografije koje sam snimio u Dublinu te su oni napravili pravu repliku njihova puba. Eto, to je to... – govori Silvio Tomić i pokazuje svoj pub.

Ispred ulaza ima i – crvenu telefonsku govornicu. A iza šanka i njegovih leđa je oko 40 vrsta viskija, 80 vrsta piva, više od 120 vrsta žestokih pića, džina, votke, premium spirita..... Ali i cigara, točenog piva, crafta, koktela, vina ovog kraja... Eto, čaša cuvéea Bolfan Vinski Vrh stoji osam kuna. Zbog izgleda i cijena pub je posljednje desetljeće kultno mjesto za izlaske u ovom kraju.

Na katu je odnedavno i – restoran. Za razliku od mesnih plata, ćevapa i ostalih domaćih specijaliteta po kojima su poznati restorani ovog kraja, tu se jede drugačije. Na stolu ramstek s mozzarellom i gljivama. Šampinjoni?

Foto: Srđan Hebar
Tempel Bar

– Ne, vrganji sa Sljemena... Cilj nam je spojiti zagorsku tradicionalnu i internacionalnu modernu kuhinju. Primjerice, juhu s kuhanim štruklima rijetki nude gostima, a vrlo ju je jednostavno napraviti. Ili kao desert domaći sladoled s bučinim uljem. Usto, sve je domaće. Štrukle, krokete, luleke, kruh i peciva za burgere radi naš kuhar Emil. Meso je od susjeda iz Oroslavja, Velikog Trgovišća i Bedekovčine. Sir i vrhnje iz OPG-ova iz obližnjih Luke i Desinića. Povrće je s tržnice u Zaboku, a krumpir varaždinski...

Irska salata od zelja

Mnogi u Temple Bar dolaze zbog burgera. Cijena od 26 do 33 kune.

– Juneće pljeskavice radimo sami, i domaće kiselo zelje ide u neke burgere, pa naš pekmez od luka, kukuruz šećerac...

Pub je u irskom viktorijanskom stilu, a restoran napravljen u stilu irske ladanjske kuće.

– Dođu kao gosti Škoti, bilo je i Iraca, i svi klimnu glavom i kažu: “To je to” – veli vlasnik.

Imaju li Irci kakav specijalitet koju se može ovdje probati?

– Salatu od zelja i majoneze. Imamo i nju na meniju, a za Svetog Patrika kuhamo gulaš s Guinnessom...   

 

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
21:06 08.02.2018.

Tko danas želi cijeli dan provesti u baru. i kad ima i kad nema gostiju.

TO
Tom99
20:38 08.02.2018.

Irski Pub je prošlost . Treba Tapas bar za današnju publiku.