Patlidžan je najbolji kada je kora sjajna i čvrsta, a vrh i peteljka izgledaju svježe. Budući da poput spužve upija ulje na kojem se prži, patlidžan je dobro prije toga posoliti – tako će pustiti vlagu i upiti manje ulja. Želite li u obroku izbjeći pretjerane masnoće, patlidžan možete lagano poprskati uljem i peći u pećnici ili ga iskoristiti za pripremu ovog jela u koje ćete se odmah zaljubiti.
Parmigiana
Sastojci:
3 velika patlidžana
maslinovo ulje
1 luk, oguljen i sitno sjeckani
½ lukovice mladog češnjaka ili 1 češanj običnog češnjaka, oguljen i sitno narezan
1 žličica suhog origana
1 kg svježe zrele rajčice
morska sol
svježe mljeveni crni papar
malo vinskog octa
1 velika šaka svježeg bosiljka
3 velike šake parmezana, svježe naribanog
2 šake suhih krušnih mrvica
malo svježeg origana, sjeckanog
150 g mozzarelle
Priprema:
Patlidžanima uklonite stabljike i narežite ih na kriške debljine 1 cm. Veliku tavu s 2 ili 3 žlice maslinova ulja zagrijte na srednje jakoj vatri pa dodajte luk, češnjak i suhi origano te kuhajte 10 minuta, dok luk ne postane mekan i češnjak ne poprimi laganu boju. Ako koristite svježe rajčice (koje su u sezoni uvijek bolji odabir), narežite ih i ubacite u kipuću vodu na 40 sekundi. Izvadite ih i ubacite u zdjelu s hladnom vodom na 30 sekundi, a zatim skinite kožice, pažljivo istisnite sredinu i narežite meso na komadiće. Na luk, češnjak i origano dodajte narezane rajčice. Dobro promiješajte smjesu, a zatim stavite poklopac na tavu i lagano pirjajte 15 minuta. U međuvremenu, patlidžane obostrano pecite na grill tavi dok ih lagano ne “ugasite” pa ih izvadite na pladanj. Kad je umak od rajčice reduciran i slatkast, pažljivo ga začinite solju, paprom i s malo vinskog octa te dodajte bosiljak. Umak možete ostaviti u komadićima ili ga pretvoriti u pire. U keramički pekač (25 x 15 cm) stavite tanak sloj umaka od rajčice, pa tanko naribajte parmezan i zatim jedan sloj patlidžana. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući s malo umaka i još jednim dobrim posipom parmezana. Krušne mrvice poškropite maslinovim uljem, pomiješajte s malo svježe nasjeckanog origana i pospite ih po parmezanu. Na vrh poslažite nasjeckanu mozzarellu. Stavite posudu u pećnicu i pecite na 190 °C pola sata, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Poslužite odmah, ali ovo jelo izvrsno prija i hladno.
Na vrućem ulju, u tavi, se ništa ne "kuha". Ajme.