Da ne bi bilo zabune - zabavan u ovom slučaju ne znači i neozbiljan! Štoviše, prateći upute napokon ćete naučiti kako razvući najtanje i najfinije domaće kore za savijaču, a pritom ćete se - čitajući Draganine upute - nasmijati do suza i uživati u poslu kojeg se dosad možda niste usudili prihvatiti. Evo i recepta!
Draganina savijača od trešanja
Vučeno tijesto:
600 g glatkog brašna
4 dl tople vode
ulja koliko vam “ispadne” kada onako jednom ili dva puta proletite preko zdjele
malo soli
Priprema:
Umiješajte sastojke mikserom da se dobro povežu. Nakon toga zasučite rukave i navalite na njega kao da sutra ne postoji. Mijesite ga i razvlačite po radnoj plohi dok ne iznemognete. Barem 15 min. Nakon toga uzmite tijesto u ruke i lupajte s njim po toj plohi najmanje 100 puta. Ovo nije zezancija. Ovo je postupak kojim oslobađamo gluten nakon kojeg tijesto postaje meko i podatno, gotovo pa pjenasto. Kad ste ga izmlatili, oblikujte loptu i dobro nauljite. Ostavite ga nauljenog na nekom toplom mjestu da odmori najmanje sat vremena. Do tada priredite stol i stolnjak na kojem ćete razvlačiti tijesto. Malo “chillajte”. Ili pripremajte trešnje. Vadite im koštice...
Za nadjev sam očistila najmanje 1 kg, a može i 1,5 kg trešanja. Za štrudlu ne moraju biti hrušt jer su za nju ionako predebele, ali pazite da su sočne i da ipak imaju nešto mesa. Zašećerila bih s otprilike 100 grama šećera. Zapravo ne znam s koliko jer količina ovisi o slatkoći trešanja. To možete i sami odrediti kada ih probate nakon što ste dodali ovih 100 grama. Dodajte i vanilin šećer. Bar jednu vrećicu.
Kad se tijesto odmorilo, lagano ga prvo na stolu razvaljajte i onda ga nježno razvlačite rukama. Budite uistinu nježni; činite to gornjim dijelom šake da ga prstima ne biste probušili... Otrgnite krajeve i pustite nakratko da se kora/tijesto malo osuši. Ubacite nadjev, rolajte i stavljajte u nauljeni pleh.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 160-170 stupnjeva 30-40 minuta. Namjerno ne dajem točnu minutažu jer nemam pojma; ja ga počnem gledati nakon 30-ak minuta i onda odredim koliko još. Možete odozgo namazati s malo otopljenog maslaca kako bi štrudla dobila još nevjerojatniji okus...
lijepo ukusno fino.