ZDRAVIJI ŽIVOT

Za ravan trbuh: Ove namirnice počnite izbjegavati već danas ako se želite riješiti nadutosti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
14.08.2024.
u 07:00
Povremena nadutost uobičajena je pojava i najčešće je povezujemo s konzumacijom određene vrste namirnica
Pogledaj originalni članak

Svatko do nas se bar nekad u životu susreo s osjećajem zatezanja i pretjerane punoće u trbuhu. Povremena nadutost uobičajena je pojava i najčešće je povezujemo s konzumacijom određene vrste namirnica. Česta je i pojava kod žena prije mjesečnice. No, ako patite od kronične nadutosti, svakako potražite liječničku pomoć. Izbjegavanje ovih namirnica trebalo bi vam pomoću u smanjenju nadutosti.

Mliječni proizvodi: Za nadutost nakon čaše mlijeka ili zdjelice pahuljica s mlijekom vjerojatno je kriva laktoza. Nju tijelo s godinama sve teže prihvaća zbog smanjenja udjela enzima laktaze koji je jedan od ključan upravo za probavu laktoze.

Mahunarke: Grah, mahune, grašak… Riječ je o vrlo zdravim namirnicama koja sadrže mnoštvo makronutrijenata i vitamina. No, teže se probavljaju pa često izazivaju nadutost i plinove. Stoga ih je poželjno konzumirati u kombinaciji s cjelovitim žitaricama.

Kupusnjače: Baš kao i mahunarke, kupusnjače, poput kupusa, kelja i brokule, mnogima teško padaju na želudac. Za to je odgovorna rafinoza, teško probavljiv šećer koji izaziva plinove u crijevima.

Luk: I crveni i bijeli luk mogu uzrokovati nadutost jer sadrže fruktozu koja se teško probavlja. Simptomi su snažnije izraženi ako ove namirnice konzumirate svježe.

Brza hrana: Većina obroka u restoranima brze prehrane puna je natrija koji uzrokuje nadutost. No, to je samo jedan od razloga zbog kojih biste trebali izbjegavati fast food ako želite svoje tijelo održati zdravim.

Zasoljena hrana: Odrasle zdrave osobe dnevno ne bi trebale konzumirati više od 500 miligrama soli, odnosno jednu četvrtinu čajne žličice. Konzumacija previše zasoljene hrane izaziva zadržavanje vode u tijelu i dovodi do nadutosti.

Gazirana pića: Omiljeni napici sadrže ugljični dioksid, što znači da njihovim ispijanjem plinove unosite direktno u želudac, a potom i crijeva. Nadutost će biti i izraženija ako gazirana pića pijete uz obrok.

Žvakaća guma: Ako patite od nadutosti, smanjite žvakanje žvakaćih guma jer one sadrže dodatne šećerne alkohole koji pospješuju takvo stanje. Osim toga, žvakanjem gutate i određene količine zraka i tako ih direktno unosite u probavni sustav.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.