Sve je u jednom detalju

Za savršeno bezglutensko tijesto za pizzu samo slijedite ovaj recept – rezultat je za prste polizati!

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Za savršeno bezglutensko tijesto za pizzu samo slijedite ovaj recept – rezultat je za prste polizati!
02.09.2022.
u 11:10
Ako obožavate pizzu, ali pokušavate izbjegavati gluten ovaj će vam recept odmah postati jedan od najomiljenijih. Da biste dobili lijepo tijesto cijela mudrost je u tome da umjesto da u tijesto dodate psyllium ljuskice, prvo od njih napravite gel i zatim ih dodate smjesi od kukuruznog brašna.
Pogledaj originalni članak

Gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić na svom Instagram profilu redovito objavljuje korisne savjete za bezglutensku prehranu, a ovo tijesto za pizzu odmah nam je zapelo za oko savršeno je!

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Kukuruzna pizza

Sastojci za tijesto:

40 g kukuruznog brašna

70 g rižinog brašna

50 g kukuruznog škroba

10 g psyllium ljuskica

1/2 žličice xantan gume (ako nemate xantana, stavite 15ak g psylliuma)

4-5 g soli

malo šećera

1/2 paketića suhog kvasca

voda po potrebi

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Priprema:

Psyllium ljuskice namočite u vodi da dobijete gel. Vrlo brzo upijaju vodu pa je dodajte postupno – rezultat mora biti smjesa koja izgleda poput pudinga. Promiješajte sve ostale sastojke, pa im pridružite pripremljeni psyllium i zatim dodajte vode toliko da možete rukom umijesiti tijesto (toliko da se malo lijepi za ruke, ali se može lijepo oblikovati). Ovako pripremljeno tijesto malo je laganije i spužvastije nego ono od običnog brašna. Oblikujte tijesto u kuglu i pustite pokriveno krpom da se diže nekih 10-15 minuta. Na masni papir pospite malo kukuruznog brašna, prebacite na njega tijesto, pospite malo brašna i po njemu pa valjkom oblikujte što tanje tijesto u željeni oblik. Stavite nadjev po želji, premjestite na rešetku samo na masnom papiru i pecite u dobro zagrijanoj pećnici (prvo pecite na sredini uz opciju ventilatora na 200 stupnjeva, zatim spustite na najnižu rešetku na 250 stupnjeva da se tijesto dobro zapeče). 

Foto: Marija Herjavić Jerkić


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.