Recept nam je posudila gastroblogerica Marija Herjavić Jerkić čije smo recepte bezbroj puta isprobali i svaki put smo polizali tanjure. Pripremite ovo ukusno varivo i uvijerite se sami. Mi smo pripremili varivo za četveročlanu obitelj, a vi količine sastojaka možete prilagoditi prema potrebi.
Varivo od poriluka i piletine
Sastojci:
1 komad otkoštenih pilećih prsa
3 veća poriluka
1/2 kg krumpira
1 glavica luka
1 veća mrkva, ili 2 manje
1 paprika babura
1-2 češnja češnjaka
2-3 žlice umaka od rajčice
1 l temeljca, i još malo po potrebi
listovi peršina, ljupčaca i celera
začini (sol, papar, crvena slatka paprika, lovor, malo šećera)
Priprema:
Poriluk očistite, narežite i u loncu prelijte kipućom vodom. Zatvorite poklopcem i pustite da stoji dok trenutka kad ćete ga dodati u varivo. Vodu bacite, ona izvlači gorčinu i onaj okus poriluka koji ljudi uglavnom ne vole. Meso narežite na kockice željene veličine, te začinite solju i crvenom slatkom paprikom. Bacite na zagrijano ulje i okrećite na vatri dok lijepo ne porumeni. Dodajte dobro usitnjeni luk, češnjak, papriku i dio mrkve, posolite i pirjajte sve zajedno dok ne uvene i ne ishlapi sva tekućina. Dodajte i ostatak mrkve narezane na kockice. Zatim dodajte umak od rajčice. Povrće je najbolje usitniti u sjeckalici. Tako će se najbolje raspasti prilikom kuhanja i dati gustoću varivu. Tako usitnite i luk, a kasnije i rajčicu. U varivo dodajte ocijeđeni poriluk, krumpir narezan na kockice, celerov list, peršin i ljupčac, lovor, ostatak začina, temeljca (ili vode) da sve prekrije i kuhajte na laganoj vatri. Po potrebi dodajte još začina, a ako je potrebno zgusnuti juhu, zgnječite nekoliko kockica krumpira.