Za tijesto sve sastojke dobro dobro i dugo umijesite, a najbolje je da ga ostavite neka odmara preko noći u hladnjaku. Želite li napraviti veći burek, poduplajte sastojke u receptu koji smo posudili od prave majstorice za jela od vučenog tijesta – Marije Herjavić Jerkić.
Duvanjski burek
Za tijesto (količina za manji pleh, oko 25 cm promjera):
200 g glatkog brašna
4 g soli
35 g ulja
100-120 g mlake vode
Za nadjev:
300-400 g svinjskog buta
veća glavica luka, može i ljubičasti
1-2 režnja češnjaka
1 veći krumpir
začini (sol, papar, malo peršina)
ulje
Priprema:
Za tijesto sve sastojke dobro dobro i dugo umijesite, podijelite na 2 kuglice, nauljite, prekrijte prozirnom folijom i stavite da odmore neko vrijeme, najbolje preko noći u hladnjaku (za burek koji vidite na slici tijesto je odmaralo sat i pol na sobnoj temperaturi). Izvadite nekoliko sati prije nego krenete raditi da tijesto postigne sobnu temperaturu ukoliko ste ga držali u hladnjaku. Za nadjev prodinstajte meso narezano na vrlo sitne komadiće, dobro usitnjeni luk i češnjak. Začinite po želji, neka bude na vatri tek toliko da meso izgubi sirovu ružičastu boju i voda ishlapi. Malo ohladite. Krumpir ogulite, narežite na kockice i malo prevrtite u sjeckalici da se usitni u nepravilne oblike. Tijesto razvucite rukama na nauljenoj podlozi. Jednu stranu malo preklopite, rasporedite nadjev i zarolajte. Namastite i prebacite sve na namašćeni kalup pa pecite na 200 stupnjeva dok burek lijepo ne porumeni. Poslužite s jogurtom ili kiselim mlijekom.
Dobro je da ga znaju još i termički obraditi....izgleda kao iz pećine iskopan.