Zamrznuto povrće može imati više nutritivnih vrijednosti od nekih navodno svježih namirnica koje se mogu naći na policama dućana, barem tako tvrde znastvenici s Instituta za istraživanje hrane.
Prema njihovom istraživanju, naime, svježe povrće može izgubiti i do 45 posto važnih nutrijenata prije nego stigne do tanjura. Kada se zbroji vrijeme skladištenja, transporta kao i koliko povrće odstoji u dućanu prije nego što je kupljeno, moguće je da prođe i po dva tjedna prije nego se pojede.
S druge strane, povrće koje se zamrzne odmah nakon branja zadržava visoku razinu vitamina i nutrijenata.
Navedena je studija, koju je naručio lanac zamrznute hrane Birds Eye, pokazala kako, na primjer grah, može unutar tih dva tjedna izgubiti 45 posto "dobrih sastojaka. brokula i karfiol 25 posto, a mrkva 10 posto nutrijenata.
- Nutritivne vrijednosti povrća počinju opadati od trenutka kada je ubrano. Iako vjerujemo kako je povrće izvor hranjivih sastojaka, u biti često to nije tako – objasnila je nutricionistica Sarah Schenker.