ATLETIKA

Blanka Vlašić preskočila 2,01!

16.08.2003.
u 00:00
Imala sam možda i veću visinu, ali to čuvam za SP u Parizu - kaže Blanka, podijelivši drugo mjesto sa Šveđankom Palamar
Pogledaj originalni članak

ZÜRICH - Opet sjajan skok, opet nova stranica povijesti hrvatske atletike! Blanka Vlašić ponovno je nadmašila očekivanja.

Najbolja hrvatska skakačica u vis od jučer je nova državna rekorderka, na petom mitingu Zlatne lige, najpoznatijem, u Zürichu Blanka je preskočila 2,01 metar i za centimetar poboljšala najbolji hrvatski rezultat svih vremena, koji je dosad dijelila s Biljanom Petrović. Od sinoć je Blanka sama na prvom mjestu vječne liste, a taj joj je rezultat donio jučer drugo mjesto, koje je podijelila sa Šveđankom Vitom Palamar. Najbolja je bila Južnoafrikanka Hestrie Cloete s preskočenih 2,03 metra.

Odlična najava za Svjetsko prvenstvo u Parizu, Blanka je dokazala da će i tamo igrati važnu ulogu i da se opravdano nada medalji. Jer, kad je preskočila 2,01 m, vidjelo se, imala je još koji centimetar više. Iako je 2,03 m rušila sva tri puta.

- I meni se činilo da imam tu visinu, ali to čuvam za Pariz. Konkurentice su u odličnoj formi, ali ne i u tako dobroj da se ja ne bih mogla uključiti u sam vrh - samouvjerena i sretna bila je nakon fantastičnog rezultata Blanka, odlično se vrativši nakon nekoliko slabijih nastupa.

- Nisam očekivala da ću napraviti tako dobar rezultat. Ali, kad sam preskočila 1,95 m, znala sam da mogu i 2,01 m - opisala je züriški nastup 19-godišnja Splićanka, koja je propuštala visine od 1,90 i 1,98 m.

- To je bila taktika već prije natjecanja, željela sam što manje skakati kako bih bila odmornija. Isplatilo se! - zaključila je Blanka.

Spomenimo i da je Maria Mutola, trkačica iz Mozambika i dalje ostala u konkurenciji za zlatni jack pot.

I na petom mitingu Zlatne lige bila je najbrža na 800 metara i uspije li pobijediti i na posljednjoj postaji u Bruxellesu, pripast će joj nagrada od milijun dolara. Neće je ni s kim dijeliti. (T.N.)

Pogledajte na vecernji.hr