ATLETIKA

Blanka Vlašić u finalu visa

16.03.2003.
u 00:00
Naša najbolja visašica normu za finale - 195 cm - preskočila u drugom pokušaju
Pogledaj originalni članak

Blanka Vlašić izborila je nastup u današnjem finalu skoka u vis na Svjetskom dvoranskom atletskom prvenstvu u Birminghamu. Blanka je skakala u drugoj kvalifikacijskoj skupini. Visine od 187 i 193 cm preskočila je iz prve, dok je 190 i 195 cm preskočila iz drugog pokušaja.

U finalu će se naći u zaista probranu društvu. Bit će tu dvije Amerikanke (Acuff i Waller), tri Ruskinje (Jelesina, Mihaljčenko i Čičerova), te po jedna Rumunjka (Pantelimon), Ukrajinka (Babakova), Šveđanka (Bergqvist) i Španjolka (Beitta). Zanimljivo je da je Kajsa Bergqvist ušla u finale kao posljednja, preskočivši 195 cm tek iz trećeg pokušaja.

- Blanka je već na zagrijavanju bila prilično opuštena. Kada je iz prve preskočila 193 cm mislili smo da će to biti dovoljno za finale. No, njezina skupina bila je iznimno jaka i morala je preskočiti 195 cm da bi ušla u finale. Mislim da će se u finalu još više opustiti i skakati rasterećena, za razliku od starijih visašica. Mislim da bi mogla na kraju biti između četvrtog i šestog mjesta. O medalji je teško govoriti u tako jakoj konkurenciji - rekao je Žarko Martinek, izbornik reprezentacije.

U skoku s motkom dogodilo se veliko iznenađenje. U današnjem finalu neće biti Stacy Dragile, svjetske rekorderke. Ona je triput rušila letvicu na 4,30 m, pa je sada glavna favoritkinja za zlato Ruskinja Feofanova.

Jučer su završena četiri ženska i četiri muška finala. Velika Britanija slavila je uspjeh Ashie Hansen u troskoku (15,01) koja je bila bolja od dviju Afrikanki, Kamerunke Mbango (14,88, rekord Afrike) i Senegalke Ndoye (14,72). U bacanju kugle zlatna medalja odlazi u Rusiju, osvojila ju je sjajna Koržanjenko (20,55). U utrci na 200 m Francuskinja Hurtis željela je zlato, no ispred nje u cilj je utrčala Amerikanka Collins (22.18). U ne baš previše uzbudljivoj utrci na 3000 m prva je na cilj stigla Etiopljanka Adere (8:40.25).

Muški finali bili su kudikamo zanimljiviji. U skoku u dalj pobijedio je Amerikanac Dwight Phillips koji je pobjednički skok (8,29 m) izveo u posljednjoj seriji. U skoku s motkom prvi je bio Tim Lobinger (Njemačka) s preskočenih 5,80 metara. U uzbudljivom nadmetanju u skoku u vis Šveđanin Holm (2,35 m) bio je prvi ispred Rybakova (2,33) i Moroza (2,30). Francuz Maazouzi pobjednik je utrke na 1500 m (3:42.59), dok je Kenijac Lagat stigao na cilj drugi, samo tri stotinke sekunde za pobjednikom. I na kraju još jedno britansko slavlje - Marlon Devonish bio je prvi na 200 m (20.62).

D. Mrvec

Pogledajte na vecernji.hr