Cibona

Čelnici odbili Tedeschijev novac

Foto: Renato Branđolica | Večernji list
Čelnici odbili Tedeschijev novac
09.11.2009.
u 19:37
Atlantic grupa bila je spremna ući u klub, no Ivo Jelušić i Bože Miličević nisu htjeli prepustiti svoje funkcije.
Pogledaj originalni članak

Čelnicima Cibone Jelušiću, Previšiću i Laliću bolje je da žurno tragaju za sponzorima ili posudbama nego da energiju troše na izbor direktora kluba. Jer, što će im novi direktor koji nije bolji od v.d. direktora Jurenića ako taj već sutra ne bude mogao donijeti vatrogasnih 10 milijuna kuna i ostane li klub bez pola momčadi.

Dužni šest plaća

Ne isplati li im klub zaostale plaće ovaj tjedan, igrači su nakon srijede i euroligaške utakmice sa Žalgirisom spremni aktivirati zadužnice i klauzule koje im, uz debelo kašnjenje rata ugovora, omogućuju da odu. Onima koji su igrali i lani Cibona je dužna čak četiri stare i dvije ovosezonske plaće, pa je Vukušić već nuđen Cedeviti. Pridošlima zasad nije isplaćena niti jedna plaća, osim možda Amerikancima. Igrači se pitaju kako to da u Cedeviti mogu redovito plaćati svoje igrače, a u Ciboni ne. No, mogli su se i oni zvati Cedevitom da su tadašnji direktor (Miličević) i predsjednik (Jelušić) pred naletom zdravog privatnog kapitala bili spremni prepustiti svoje funkcije odmah. Jer, šef Atlantic grupe Emil Tedeschi bio je spreman ući u klub, ali sa svojom upravljačkom strukturom.

Nezadovoljstvo među cibosima je tim veće što su u regionalnoj ligi jedini bez poraza (6-0) i što su stalno davali sve od sebe, osim možda protiv Siene kada su se smrznuli na "minus 45".

I Perasović može otići

U klubu kažu da je sve to posljedica recesije i skresanih primanja od Grada, no na djelu je, zapravo, najveća kriza upravljanja dosad. Slična situacija bila je u sezoni 2002./2003. kada igrači nisu bili plaćeni četiri mjeseca i kada je iz kluba zbog toga otišao Jasmin Repeša koji je istodobno dobio ponudu talijanskog Fortituda. Sada bi pak, i bez ponude, otići mogao Perasović koji je novinarima već rekao da će raditi samo do onog trenutka dok će moći motivirati neplaćene igrače na predan pristup. "Frke" je bilo i sezonu kasnije kod trenera Anzulovića kada igrači zamalo nisu bojkotirali nastup u Šibeniku.

Cibonaši u petak ne putuju u Sarajevo?

U Ciboninoj svlačionici se dosad najozbiljnije o štrajku vijećalo 2004., i to u Šibeniku, no sada bi se moglo dogoditi da se u petak uopće ne putuje u Sarajevo, na dvoboj NLB lige s Bosnom.

Kakva bi bila kazna? Objašnjava NLB povjerenik Josip Bilić:

– Po pravilima, gube s 20:0, a za ponovljeni prekršaj klub bi bio izbačen iz lige. Nadam se da to igrači neće učiniti jer time štete sebi. Recesija čini svoje, pa sponzori, klub i grad ništa ne uplaćuju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LE
lauf.er
14:19 10.11.2009.

Bez jakog privatnog financijera, niti jedan ozbiljan klub ne može funkcionirati. Cibona je (kao i većina naših klubova) naučila na proračunska sredstva i direktori/predsjednici klubova su samo politički prirepci koji transferiraju novac iz grada/državnih firmi. Kada nestane političke podrške, klub je u ponoru. Sasvim je logično i normalno da ukoliko privatnik uloži u klub, želi i da ga kontrolira.

IS
Iskren
20:47 11.11.2009.

Zna se zašto su čelnici odbili ovog bogataša. Da sačuvaju svoje guzice-normalno. Da je ovaj frajer u klubu, gledali bi ekipu koja se bori za titule evrope. A sada gledamo Tomasa, jedinog vrijednog svoje plaće. Neka igraju s juniorima. U ovoj krizi pate ljudi u Zagreb i HR. Sada bi ovi igrači da se uzme još više nama i da njima koji igraju košarku. Malo morgen!