LIGA PRVAKA Za razliku od Hajduka, Dinamo bi bio nositelj u drugom, a možda i trećem pretkolu

Dinamo do Lige prvaka može lakše nego Hajduk

27.02.2009.
u 08:26
Pogledaj originalni članak

Novčani kolač koji će se sljedeće godine dijeliti u Ligi prvaka i novonastaloj Europskoj ligi bit će mnogo veći nego dosad. Mijenja se i sustav natjecanja, kvalifikacija, nositelja...

Dinamo nema rasvjetu za Europu


Maksimirski stadion stalno je u opasnosti da ne dobije licenciju za Uefine utakmice. I sad će to biti problem, a prema novim propisima, plavi nemaju ni dovoljno dobru rasvjetu. 
Nominalno, imaju 1200 luksa, ali sigurno nemaju ni toliko. A sad je za kvalifikacije za Ligu prvaka potrebno 1400, a za utakmice u skupini 1500 luxa. Za Europsku ligu u kvalifikacijama potrebno je 1200, a za utakmice u skupini 1500 luksa. (rj)
Plavi bi bili nositelji
Kad bi redoslijed na našoj ljestvici ostao kakav je sada, Hajduk bi išao u kvalifikacije za Ligu prvaka, u drugo pretkolo. No, tamo ne bi bio nositelj jer ima jako mali koeficijent. Za razliku od Dinama koji bi, kad bi bio prvak, bio nositelj u drugom kvalifikacijskom kolu, možda s malo sreće čak i u trećem!

Prođe li naš prvak drugo i treće pretkolo, još nije u Ligi prvaka, ali je sebi osigurao play-off za ulazak u Europsku ligu, novo natjecanje koje nasljeđuje Kup Uefe. Uđe li pak u play-off Lige prvaka i pobijedi, ulazi u Ligu prvaka, a izgubi li, ulazi izravno u skupinu Europske lige.

Osim kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Hrvatska će imati tri predstavnika u kvalifikacijama za Europsku ligu. Drugoplasirani u HNL-u (trenutačno je to Dinamo) i pobjednik Kupa idu u drugo pretkolo, a trećeplasirani na ljestvici (trenutačno Slaven Belupo) ići će u prvo pretkolo. Naš klub u tom prvom pretkolu bit će nositelj.

Klubovi će napokon dobivati novac i za utakmice pretkola


Pretkola europskih kupova, pogotovu početna, bila su samo trošak. Ponajprije zbog mnogih dalekih putovanja. Uefa je sad odlučila pomoći tim klubovima, za svako kolo u kvalifikacijama za Ligu prvaka klub će dobiti 130.000 eura, a za pretkola Europske lige 90.000 eura po kolu. No, pravi veliki novac dijeli se ipak u Ligi prvaka, osim za novac u skupini i za bodove osvojene u skupini, Uefa je odredila bonuse do kraja natjecanja - za osminu finala dobiva se 3,1 milijun eura, za četvrtfinale 3,5, a za polufinale 4,2 milijuna eura. Osvajač dobiva devet milijuna, a poraženi u finalu 5,7 milijuna eura. Tko dođe do finala dobiva sve bonuse iz prošlih stadija natjecanja. U Euroligi su iznosi manji, od 200 tisuća eura za šesnaestinu finala do tri milijuna eura za osvajača naslova. (rj)
– Znatno su povećana sredstva za ta dva natjecanja, godišnji budžet Lige prvaka sada iznosi milijardu i 105 milijuna eura, što je 34 posto više nego dosad. Budžet Europske lige jest 200 milijuna eura, pet puta manje od Lige prvaka, ali pet puta više nego dosad – kaže Damir Vrbanović, član radne skupine Asocijacije europskih klubova i Uefe.

Klubovi će tako dobiti mnogo više novca. Primjerice, klub koji uđe u skupinu Lige prvaka dobit će 7,3 milijuna eura. Remi u skupini donosi 400.000, a pobjeda 800.000 eura.

U skupini 2,1 milijun
Europska liga ipak je realnija za naše klubove, ali sad je i to mnogo bogatije natjecanje. Za ulazak u skupinu dobit će se 640.000 eura te za svaku utakmicu bonus od 360.000 tisuća eura (ukupno 2,1 milijun). K tome, svaki osvojeni bod nosi 70.000, a pobjeda 140.000 eura. Dijeli se i marketinški kolač, dio reklama uzima Uefa, veći dio klub prodaje sam i može još zaraditi. Europska liga igrat će se prema drukčijem formatu od Kupa Uefe. Bit će 12 skupina s po četiri kluba, igrat će se kao i Liga prvaka (kod kuće i u gostima). Liga prvaka igrat će se u dosadašnjim terminima (20.45 sati), a Europska liga moći će se igrati samo u 19 ili u 21 sat.

Pogledajte na vecernji.hr