RAZLOG ZA BRIGU

Kriza hrvatskih napadača - bez pogotka su ove godine!

Foto: REUTERS/Giorgio Perottino
Kriza hrvatskih napadača - bez pogotka su ove godine!
26.01.2016.
u 12:59
Dok Juventus gazi sve pred sobom i juriša prema obrani naslova, udarni napadač hrvatske reprezentacije u ovoj kalendarskoj godini još nije postigao pogodak
Pogledaj originalni članak

Ne svojom krivnjom Mario Mandžukić našao se u središtu skandala u derbiju talijanske lige Juventus – Roma (1:0). Naš se reprezentativac našao na udaru Romina veznjaka Danielea de Rossija koji ga je u prvom poluvremenu grubo izvrijeđao. Dogodilo se to kada je sudac dosudio ubacivanje sa strane za Romu, na što se Mandžukić žalio.

– Glupi cigane! – ispalio je De Rossi Mandžukiću, što su uhvatile i televizijske kamere.

Nagla, žestoka ćud, ali i lišenost i najmanje trunke fair-playa, već je znala De Rossija dovesti u nevolje i izložiti ga kao primjer antisportaša. Primjerice, 2007. godine u utakmici protiv Lyona rasistički je vrijeđao tamnoputog Francuza Erica Abidala.

Talijanska javnost osudila je novi De Rossijev ispad napominjući kako su sportaši uzor mladima i stoga se na terenu moraju ponašati dostojanstveno.

Velika nervoza u Romi

Međutim, još skandaloznija od De Rossijeve uvrede na Mandžin račun izjava je Romina trenera Luciana Spallettija.

– Mandžukiću je deset minuta dovoljno da sve razj..e, a nitko mu ništa ne kaže. Rećii ću svojim igračima da ubuduće pokriju usta pa da im se ne može čitati s usana. De Rossi je samo odgovorio na ono što mu je protivnik rekao. Daniele se treba bolje ponašati, ali kad gubite, izgubite živce i zaboravite pokriti usta. Naučit ću ga da ne drži ruke uz tijelo, već da pokriva usta – brani Spalletti svoga pomahnitaloga južnjaka.

U Rominim redovima očito vlada velika nervoza, budući da je zaostatak za Juventusom sada narastao na velikih deset, za vodećim Napolijem čak 12 bodova. Rimljani ponovno ostaju bez Scudetta, to je sad već potpuno jasno.

Kad smo već kod Mandžukića, o čijoj provokaciji na De Rossijev račun nema nikakvoga dokaza (jer Mario je davno naučio da na terenu treba pokriti usta), ima li on razloga za nervozu?

Naime, dok Juventus gazi sve pred sobom i juriša prema obrani naslova, udarni napadač hrvatske reprezentacije u ovoj kalendarskoj godini još nije postigao pogodak. Istina, nije puno ni igrao (195 minuta u tri nastupa), i nije Mandžina letargičnost razlog za brigu, jer najvažnije utakmice tek dolaze.

Međutim, bit će zanimljivo pratiti razvoj Marijeve sezone i usporediti je s posljednjim sezonama u Bayernu i Atleticu. U Bundesligi je u sezoni 2013./2014. postigao 18 pogodaka, a u jedinoj sezoni u španjolskoj Primeri 12. U talijanskoj ligi trenutačno je nakon 21. kola na šest pogodaka.

Higuain pobjegao

No nije samo Mandžukić od hrvatskih napadača ostao bez baruta u 2016. godini. Još tamo 20. prosinca 2015. stala je i serija Nikole Kalinića u Fiorentini, pa je već posve izgledno kako bivši hajdukovac neće biti zlatna kopačka talijanske lige. Trenutačno je na deset pogodaka, dok vodeći topnik Gonzalo Higuain iz Napolija ima čak 21. Kalinić je u ovoj godini odigrao 352 minute.

Kad Mariju i Nikoli pribrojimo Ivana Perišića (posljednji pogodak za Inter još 24. listopada 2015.), pa onda i Olića i Kramarića, dolazimo do zapanjujuće brojke od nula pogodaka hrvatskih napadača u ovoj kalendarskoj godini.

Kada bi Čačićev jedini kriterij ulaska u nacionalnu momčad bila suha statistika i trenutačna forma, prvi napadač vatrenih u ovom trenutku bio bi – Mladen Petrić. Jedan od dvojice naših špica koji su se upisali u strijelce ove godine: Mladen triput za Panathinaikos te Stipe Perica jedanput za Udinese.

>>Buffonov savjet De Rossiju: Ispričaj se Mandžukiću

Pogledajte na vecernji.hr