NOGOMET - 1. HNL

Nisam nasjeo na savjet lisca Stine

20.04.2002.
u 00:00
MARIJAN ČERČEK, BIVŠI NOGOMETAŠ DINAMA I ZAGREBA
Pogledaj originalni članak

Marijan Čerček, još kao osamnaestogodišnji junior, debitirao je na međunarodnoj sceni u finalnom susretu Kupa velesajamskih gradova (preteče Kupa Uefe) između Dinama i Leedsa 1967. godine. Zagrepčani su u toj prvoj utakmici pobijedili s 2:0 pogocima Čerčeka i Rore, a u uzvratu izborili su neodlučenih 0:0 i osvojili pobjednički pehar. Kroničari su zabilježili da je dotad velikom nogometnom svijetu nepoznati Čerček zasjenio slavnog Leedsova braniča Jackiea Charltona, člana engleske reprezentacije, koja se 1966. okitila naslovom svjetskoga prvaka.

Zanimljivo je stoga čuti mišljenje takvog asa uoči derbija u Kranjčevićevoj ulici između zagrebačkih "bijelih" i "plavih", to više što je Čerček igrao i za jedne i za druge; u Dinamovoj majici odigrao je 410, a u Zagrebovoj 430 utakmica. Mnogo je puta, a točan broj teško je zapamtiti, bio sudionik gradskih derbija, no jednoga će se zauvijek sjećati:

- Taj se susret igrao upravo u Kranjčevićevoj ulici, a ja sam tada već nastupao za Zagreb. Poveli smo s 1:0, no Dinamo je najprije izjednačio omjer, a zatim i poveo s 2:1. Nismo se predavali, štoviše, svejednako smo napadali, pa je na meni načinjen jedanaesterac. Još prije utakmice dogovorili smo se da ću, bude li dosuđen jedanaesterac za Zagreb, ja biti izvođač najstrože kazne.

- Pa, jeste li se uplašili?

- Dinamova vrata branio je Željko Stinčić, moj prijatelj, koji me je poznavao, štono riječ, u dušu. Nakon što je sudac dosudio jedanaesterac, odmah mi je prišao i, onako usput, savjetovao: "Stari, nema frke, ti pucaj u lijevi, a ja ću se baciti u desni kut!" Hm, hm, idući prema lopti, misli su samo letjele. Šali li se to Stina ili misli ozbiljno? U trenu sam odlučio: loptu ću uputiti baš u onaj kut u koji će se, kako je baš najavio, baciti Stina. I dobro je što sam tako postupio, jer se Stina bacio u kut koji je meni preporučio! - priznao je, uza smiješak, Čerček svoje lukavstvo.

- A što će biti u današnjem derbiju?

- Zagreb je još prvi, stoga i u prednosti pred jedinim rivalom Hajdukom. Dinamo je ispao iz utrke za prvaka, ali očekuju ga dvije finalne utakmice za Hrvatski nogometni kup...

... pa će Zagreb pobijediti?

- Zagrebu je, nedvojbeno, ovaj derbi posebno važan, neusporedivo važniji nego Dinamu, ali to ne znači da se uz taj par može upisati samo jedan znak.

- Nego?

- Stavit ću dva znaka: 1 i X.

- Ali, neodlučeno, kažu, nikako ne odgovara Zagrebu!

- Ja pak mislim da mu je i bod dovoljan, jer nakon Dinama ima još dvije utakmice sa sastavima od kojih je ipak kvalitetniji, s Čakovcem u gostima i s Kamenom Ingradom kod kuće - zaključio je Čerček.

B. Vukina

Pogledajte na vecernji.hr