DINAMO

Sam ću birati igrače

15.06.2003.
u 00:00
Znao sam da dolazak u Dinamo donosi pritisak, jadan je onaj koji ovamo padne s Marsa!
Pogledaj originalni članak

Velika je razlika trenirati neki prvoligaški klub i biti trener Dinama. Nikola Jurčević osjetio je to već prvog dana svojeg novog posla. Ustoličenje na vruću maksimirsku klupu donijelo je nevjerojatno zanimanje za njega, odjednom je postao najtraženija osoba, svi ga žele čuti, porazgovarati s njim. A Jura ne zna nikomu reći - ne.

- Jedva čekam da prođe prvi val, na početku je najteže. Poslije se ipak razgovara o konkretnijim stvarima, u stilu: zašto pojedini igrač igra, a drugi ne, i tome slično.

Znao sam da dolazak u Dinamo donosi pritisak, jadan je onaj koji ovamo padne s Marsa! Ja sam ipak znao kako je to pa se mogu nositi s time, znam pravila igre - kazao je Jurčević.

Nije samo pritisak medija velik, voditi Dinamo bit će stresno cijele sezone. A prvi poraz donijet će i niz nezgodnih pitanja.

- Nadam se dobrom startu, dugoj seriji uspjeha. Naš je imperativ proći pretkolo Lige prvaka, kojim ćemo osigurati Kup Uefe. U domaćem prvenstvu očekujem ponovnu borbu Dinama i Hajduka, držim da možemo biti jači. Sad moramo odrediti igrački kadar, Butina i Balaban su otišli, postoje još neke špekulacije oko mogućih odlazaka. No, ne želim prevelik igrački kadar, 22 do 23 igrača idealna je opcija.

Jurčević još nije iznio svoje želje mogućih pojačanja.

- Prvo treba vidjeti našu situaciju, nema baš u Hrvatskoj igača koji bi pojačali Dinamo, o hajdukovcima ne možemo razmišljati. Ješe i Ćaćić? Tek sam došao u Dinamo, i to iz Zagreba, pa to malo treba pustiti, vidjeti kakav profil igrača trebamo.

Dojam je da je između Ćire i Mamića puklo upravo zbog igrača. Naime, igrači iz Mamićeve agencije baš se nisu naigrali.

- Ne očekujem tu nikakav pritisak, sve igrače gledam kao igrače Dinama, a ne tko je čiji. Jedini kriterij bit će učinak na terenu. Kakav je, moći će vidjeti i gledatelji, jer nogometaš sve o sebi kaže na terenu.

Ipak, Mamić je dopredsjednik kluba i moglo bi biti nezgodno ne budu li njegovi igrači igrali.

- Rekao sam da ne očekujem pritisak. Imam autonomiju, razgovarali smo o tome. Da, s Mamićem sam o tome razgovarao i tako smo se dogovorili.

O načinu na koji će Dinamo igrati pod Jurinom palicom možda je prerano govoriti.

- Vidjet ćemo, s obzirom na igrački kadar, pogotovo ovisi o tome kakve ćemo bočne igrače imati. Što volim? Sustav 3-4-1-2 koji su igrači dobro upoznali, tako je jedno vrijeme igrala i naša reprezentacija, držim da je primjeren našim nogometašima, ali ne bježim ni od četiri igrača u liniji.

Jurčević je otišao iz Zagreba, koji sad osim financijskih poteškoća ima i velikih kadrovskih problema. Zagreb je Jurčeviću dužan i puno novca, za cijelu godinu i sve premije.

- Nadam se da neće doći do raspada u Kranjčevićevoj. Nije tamo sve bilo tako crno, ipak sam se u tih godinu dana tamo afirmirao. Zato se i nadam da će se u Kranjčevićevoj dogoditi nešto pozitivno.

Možda bi Jurčević i sudski mogao tražiti svoj novac zarađen u NK Zagrebu?

- Nisam razmišljao o tome, ni o novcu ni o tužbi. Ne želim sad ni pričati o tome, tek sam otišao. Nisam sa Zagrebom ni razgovarao i bilo bi vrlo bezobrazno od mene da sad kažem kako ću ih tužiti - zaključio je novi trener Dinama.

Robert JUNACI

Pogledajte na vecernji.hr