KATASTROFALNI REZULTATI

Srbi su očajni i žale se da su najgori u cijeloj Europi. Evo kako po tom pitanju stoji Hrvatska

Foto: Dusan Milenkovic
Beograd: Prva utakmica 3. kola kvalifikacija UEFA Europa Lige, FK Partizan - FC Lugano
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
Club Friendly - Crvena Zvezda v Zenit St Petersburg
14.08.2024.
u 16:00
U prošlu sezonu ušli su kao 11. europska liga, Zvezda i Partizan su odlazili daleko i dizali koeficijent, Zvezda je osigurala jesen u Ligi Prvaka, Bačka Topola u Europskoj ligi, Čukarički u Konferencijskoj ligi, ali...
Pogledaj originalni članak

Srpski klupski nogomet u velikoj je krizi. Prije dvije sezone zahvaljujući Crvenoj Zvezdi i Partizanu pet klubova je igralo europska natjecanja, s tim da je osvajač lige (Crvena Zvezda) osigurao direktan plasman u grupnu fazu Lige prvaka. I sad ih imaju pet, ali ovog puta bez direktnog plasmana u europsku jesen. 

Svemu tome kumovala je katastrofalna prošla sezona u kojoj su srpski klubovi ostvarili pobjedu, dva remija i čak 25 poraza. Koeficijent 0.500. Ni sad nije puno drugačije. Partizan, Vojvodina i Radnički (Zvezda i Bačka Topola ulaze tek u play-offu) ostvarili su jednu pobjedu i sedam poraza, dakle koeficijent je 0.200, s tim da je tu pobjedu ostvario Radnički za kojeg je europska sezona gotova jer je u dvomeču drugog kola Konferencijske lige ispao protiv crnogorskog Mornara. Partizan i Vojvodina u sklopu Europske lige nakon prve utakmice gube minimalnim rezultatom, Partizan od Lugana 1-0, a Vojvodina protiv Maribora 2-1.

Srpski mediji su bijesni, Informer kaže da je srpski nogomet statistički najgori u Europi:

"Ispred Srbije nalaze se nogometne velesile poput Lihtenštajna, San Marina, Sjeverne Makedonije, Sjeverne Irske, Gibraltara, Andore… Malta, Farski Otoci, Crna Gora ili Wales su predaleko", piše Informer.

Da, u prošlu sezonu ušli su kao 11. europska liga, Zvezda i Partizan su odlazili daleko i dizali koeficijent, Zvezda je osigurala jesen u Ligi Prvaka, Bačka Topola u Europskoj ligi, Čukarički u Konferencijskoj, ali zagrebački Dinamo je sam prošle sezone ostvario veći koeficijent nego svi ostali klubovi bivše Jugoslavije zajedno. Tko zna na kojoj će se poziciji Srbija naći kad se za koju godinu obriše koeficijent iz sezona 2021./22. i 2022./23, ali to bi mogao biti ogroman pad.

Hrvatski klubovi Rijeka, Osijek i Hajduk trenutno su ostvarili četiri pobjede i pet remija i sva tri kluba ulaze u uzvratne utakmice s neriješenim iz prve utakmice. Dinamo u svoju europsku sezonu ulazi za tjedan dana kad će se u play-offu Lige prvaka obračunati s azerbajdžanskim Qarabagom.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Đovak Noković
Đovak Noković
22:00 14.08.2024.

Ko je žalosniji od tamošnjih srba što im klubovi slabo kotiraju ? Pišite u komentar drugovi mada svima manje više poznato, eto Ričard će vam pomoć

Avatar Moodleen
Moodleen
18:24 14.08.2024.

Opet o ...! Ma, civilizaciju to straaaašno zanima. Nikad kraja tom ...