DERBI Uprava Dinama najavila je kako će zatražiti da susrete s Hajduko sude strani suci

Štimac: Možemo probati i sa stranim sucima

25.02.2009.
u 00:26
Pogledaj originalni članak

Nakon derbija s Hajdukom, u Dinamu su najavili da će tražiti da ubuduće derbije sude strani suci. Doduše, takva inicijativa još nije došla do Hrvatskoga nogometnog saveza.

- Zna se kakav je postupak po tom pitanju, dva saveza trebaju potići sporazum o razmjeni sudaca, toga je već bilo u praksi. Naš savez ima odlične odnose Mađarskom i naši su suci sudili u Mađarskoj - veli glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Jedan od tih koji su sudili u Mađarskoj je Edo Trivković, bivši splitski dudac drži da nije loša ideja da susrete Dinama i Hajduka sudi stranac.

- To je praksa u zemljama koje imaju dva jaka kluba, gdje je veliko rivalstvo. Ja sam sudio dva mađarska derbija i bilo mi je mnogo lakše jer nemam opterećenja. Kod nas se svakom sucu analiziraju krvna zrca od stoljeća sedmog ne bi li se našlo za koga navija - veli Tirvković.

Uostalom, u Ukrajini derbije znaju suditi stranci, Rusi, bilo je takve prakse u Češkoj i Slovačkoj. U Hrvatskoj su već sudili stranci, ali u vaterpolo. Talijani su sudili u Hrvatskoj, naši suci u Italiji.

- Podsjetit ću da je veliki Colinna sudio francuski derbi Lyon - Marseille - dodao je Trivković.

Protiv te ideje u statu nije ni Predsjednik Udruge prve HNL Igor Štimac:

- Možemo i to probati, ali što ćemo raći kad stranac pogriješi? Pogrešaka će uvijek biti jer sude ljudi. Problem je što nejednako tretiramo greške, kad griješe na našu štetu govorimo o krađi, kad nam greškom pomognu, onda kažemo da je to ljudski faktor i da se greške događaju.

Kako god bilo, možda ideju nije nemoguće provesti, možda bismo mogli probati. Prvi korak za to je službena inicijativa, a takva do Hrvatskoga nogometnog saveza nije stigla. Tek nakon toga može se o njoj i službeno razgovarati. Želi li se postići da stranac sudi slijedeći derbi, zainteresirani bi morali u akciju.

Pogledajte na vecernji.hr