DOPING

Sumnja bačena i na nogomet

20.07.2003.
u 00:00
Zbog Mamićeve izjave postavlja se pitanje jesu li nogometaši Dinama "čisti"
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Slučaj dopinga s Markom Strahijom nije jedini u hrvatskom sportu. Razlika je samo u tome što je našeg plivača Fina rigorozno kaznila četverogodišnjom suspenzijom.

Na Mediteranskim igrama u Tunisu 2001. "pala" su čak dvojica Hrvata. Joti Jotovu, Bugarinu s hrvatskom putovnicom i dvostrukom osvajaču zlata u Tunisu, u krvi je pronađen anabolik testosterona i metenolona, te stimulans mesocarda.

Poznat je i slučaj vaterpolista Višeslava Sarića, kod kojeg su pronađeni tragovi canaboida. Sarić je tvrdio da se samo slučajno našao u prostoriji s jointom, ali detaljni testovi odbacili su mogućnost sekundarne kontaminacije.

Siniša Ergotić, skakač u dalj, u Tunisu je osvojio zlatnu medalju. Naš atletičar je bio pod istragom, medalja mu je bila oduzeta, ali i vraćena nakon nekoliko mjeseci.

Nikolaj Pešalov također je bio prozivan, ali niti kod njega službeno nikad ništa u krvi nije pronađeno. Sve je ostalo samo na insinuacijama.

Niti nogomet nije imun od dopinških bolesti. Uoči jesenskog derbija Croatije i Hajduka (1:1) 1998. čelnici Croatije htjeli su nagovoriti vodstvo Hajduka da zajednički eskiviraju dopinšku kontrolu. Hajduk nije pristao, Weiss i Sunara pristupili su dopinškoj kontroli, dok su Butina i Viduka zaobišli epruvete. Viduka je kasnije otišao u Celtic, gdje je nakon potpisivanja ugovora zatražio četverotjedni prekid karijere. Tako je procurilo da je Viduka odlučio napustiti Glasgow nakon pregleda na kojem je otkriveno da nalazi krvnoga testa i urina nisu bili u redu, nakon čega su se škotski novinari pitali: "Je li Viduka ikada imao problema s kokainom ili marihuanom?"

Postavlja se pitanje je li i današnji Dinamo "čist"? Sumnju je potpirio dopredsjednik kluba Zdravko Mamić.

- Vi ne znate tko su danas Dinamovi igrači. Opterećeni su kockarskim dugovima, skidali smo ih s droge... - rekao je Mamić.

Pogledajte na vecernji.hr