NOGOMET - DERBI

Sve bih dao za jedan slobodnjak

06.04.2002.
u 00:00
MLADI HAJDUKOVAC MARIO CAREVIĆ JEDAN JE OD ONIH KOJI BI MOGLI ODLUČITI DERBI * Pobijediti Dinamo uvijek je slatko, bez obzira na to jesmo li zadnji ili prvi na tablici
Pogledaj originalni članak

POSTIRA - Teško je u današnjem Hajduku izdvojiti nekog nogometaša, osim vratara Stipe Pletikose (to u Hajduku ne bi baš voljeli), i za njega kazati - on će odlučiti derbi. Jedan od onih koji bi mogli odlučiti sutrašnji derbi s Dinamom je Mario Carević. Car po nadimku, car po profinjenosti poteza, jedan od onih rafiniranih loptača za kojima nogometni puk vapi. S tribina huk, Carević u driblingu. Palac gore. No, huk je i kada spusti glavu i ne vidi nikoga. Palac dolje. Dakle, Carević odlučuje derbi. Kako?

- Najprije me trener mora uvrstiti u momčad, pa ćemo vidjeti hoću li odlučiti derbi. Uh, što bih sve dao za jedan "slobodnjak" s dvadesetak metara od Butine, malo poludesno. Valjda će biti prilike - nada se Carević nastupu i "slobodnjaku".

Hoće li Hajduk pobijediti nismo ni trebali pitati, nema onoga u bijelom dresu tko ne misli tako. No, Carević ima i objašnjenje zašto je Hajduku pobjeda potrebna kao suho zlato. Naveo je nekoliko razloga.

- Ako su točne najave o nekakvom upadu navijača u teren, onda je pobjeda nad Dinamom najbolji način da ugasimo takve ideje. Usto, pobijediti Dinamo uvijek je slatko, bez obzira na to jesmo li zadnji ili prvi na tablici. Trebamo pobijediti i zbog osiguranja drugog mjesta. Naš je osnovni zadatak pobijediti u svih pet preostalih utakmica, možda tada ni naslov neće biti daleko. Zagreb mi je malo klimav, ne cvjetaju mu ruže, a priča se da je u svlačionici zagrebaša nemir. Neka odigraju još jednu "nulu", pa će im voda ući u uši.

O tome kako se dogodilo da u većini proljetnih utakmica sjedi na klupi, Carević se nije želio izjašnjavati. Drži da je to trenerovo pravo, bez obzira na to slagao se on s tim ili ne. Žao mu je nešto drugo. Naime, za zimskih dana spominjan je kao ozbiljan kandidat za putnika na Svjetsko prvenstvo. Njegove minijature kao jednog od onih koji su budućnost hrvatskog nogometa nisu promakle izborniku Joziću.

- Premda se još, onako duboko u sebi, potiho nadam, što se tiče Japana i Južne Koreje, gotovo je s reprezentacijom. Bilo je gotovo onog trenutka kada me Bilić posjeo na klupu. No, pustite sad to, dajte da pobijedimo Dinamo - zaključio je Mario Carević.

O. Maršić

Pogledajte na vecernji.hr