PRVA HNL

Hajduk 'protutnjao' Goricom u režiji Livaje, Krovinovića i debitanta Ferra

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gorica i Hajduk susreli se u 22. kolu Prve HNL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gorica i Hajduk susreli se u 22. kolu Prve HNL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gorica i Hajduk susreli se u 22. kolu Prve HNL
05.02.2022.
u 16:58
Nakon perioda u kojem u deset susreta nisu uspjeli svladati Goricu na gostovanju, Hajduk je drugom uzastopnom pobjedom u Velikoj Gorici ukazao na to da status momčadi Krunoslava Rendulića kao Hajdukove "crne mačke" polako ističe. Ovo su jako važni bodovi za Hajduk budući da su ih bijeli tu prošlih sezona uglavnom gubili
Pogledaj originalni članak

U drugom susretu 22. kola Prve HNL Hajduk je na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici svladao Goricu s uvjerljivih 4:0 i tako nastavio skupljati bodove u borbi za vrh Prve HNL.

Valdas Dambrauskas je tako pri povratku u Goricu izdominirao svoj bivši klub, a najviše su mu u tome pomogli Marko Livaja (dva gola i asistencija), debitant te donedavni stoper Benfice Francisco Ferro (pogodak za vodstvo) i Filip Krovinović (asistencija i izboreni kazneni udarac).

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gorica i Hajduk susreli se u 22. kolu Prve HNL

Nakon perioda u kojem u deset susreta nisu uspjeli svladati Goricu na gostovanju, Hajduk je drugom uzastopnom pobjedom u Velikoj Gorici ukazao na to da status momčadi Krunoslava Rendulića kao Hajdukove "crne mačke" polako ističe. Ovo su jako važni bodovi za Hajduk budući da su ih bijeli tu prošlih sezona uglavnom gubili.

Hajduk nije mogao imati bolje otvaranje utakmice na inače teškom gostovanju. Krovinović je u trećoj minuti ubacio iskosa s distance iz slobodnog udarca, a obrana Gorice je potpuno zaboravila na drugu vratnicu gdje su ostavili dva Hajdukova skakača potpuno same. Jedan od njih bio je Hajdukov debitant Ferro koji se neometano naklonio i u svojem prvom nastupu, ali i prvom dodiru za Hajduk postigao deseti pogodak u seniorskoj karijeri. 

Gorica je u tom trenutku krenula pritiskati i pokušavati, najviše preko svojeg najopasnijeg igrača Kristijana Lovrića te preko napadača Matara Dieyea. Lovrić je bio jako raspoložen, ali nije uspio uputiti one svoje najopasnije udarce, dok je najveći tragičar Gorice u prvom dijelu bio Matar koji je bio neprecizan ili zasmetao u nekoliko ključnih situacija. Prvo u šestoj minuti nije uspio glavom uputiti opasan udarac, zatim je u 13 upropastio stopostotonu priliku promašivši loptu iz neposredne blizine na Delfijevo proigravanje, a u 30. je blokirao udarac suigrača Lovrića, udarac koji je išao u kut Kalinićevog gola. 

Imao je u tom periodu i Hajduk nekih svojih prilika, a najistaknutija je ostala ona iz 11. minute kad Marko Livaja nije uspio 'lobati' vratara Gorice Dominika Kotarskog. No, Livaja ga je uspio svladati u 39. minuti s bijele točke. Raspoloženi Krovinović ubacio je još jednu upotrebljivu loptu u kazneni prostor, Goričin Joey Suk igrao je rukom, a sudac Tihomir Pejin je nakon VAR provjere pokazao na bijelu točku s koje je Livaja prevario Kotarskog za 2:0.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gorica i Hajduk susreli se u 22. kolu Prve HNL

U drugom dijelu Gorica je morala baciti sve karte u napad i Rendulić je odmah izvadio Matara i Delfija te uveo Cruza i Dvornekovića, ali i dalje ih je obrana Hajduka dosta dobro limitirala. Tek je Lovrić pokoji put zaprijetio iz daljine, ali nisu to bili njegovi najopasniji pokušaji. 

Sve je to otvorilo obranu domaćina, a jednim dodavanjem ju je  'presjekao' Marko Livaja. Fantastičnom dubinskom prizemnom loptom je u 58. minuti pronašao Jana Mlakara koji iz blizine lakoćom poentira za 3:0 i riješeno pitanje pobjednika. Suci su na prvu označili zaleđe slovenskog napadača, ali nakon VAR provjere utvrđeno je da je bio u dozvoljenoj poziciji. Zanimljivo, Mlakaru je to sedmi pogodak u Hajduku, a još nijedan nije postigao u klasičnom bijelom dresu.

Gorica je sterilno pokušavala ići samo preko Lovrića, a Hajduk je polako čekao da mu se otvori još jedna prilika, i do kraja utakmice dočekao. Sahiti je ubacio s lijeve strane, povratnik u redove Hajduka Dino Mikanović sjajno iz prve spustio loptu, a svojim drugim pogotkom Marko Livaja je povisio rezultat na 4:0 i došao do 17. pogotka u HNL-u ove sezone čime je uvjerljivo na vrhu ljestvice strijelaca.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gorica i Hajduk susreli se u 22. kolu Prve HNL

Osim sjajnih prvih nastupa Ferra i Mikanovića, valja istaknuti i vrhunsku igru još jednog pojačanja, Austrijanca Lukasa Grgića koji je u veznom redu oduzeo pregršt lopti i osvojio 'mali milijun' duela. Izostanak Josipa Vukovića se nije osjetio, dapače, i više je nego nadomješten.

Hajduk je sada došao na 41 bod, dok je momčad Gorice ostala na 29 bodova. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 62

Avatar antikomunist2
antikomunist2
15:46 05.02.2022.

Izgleda kako su jedan do dva penala po utakmici za Hajduk obveza za sve suce!

PO
Povremenik
15:52 05.02.2022.

ajmo još jedan penal da ne mjauču, dobro je bebek rekao, 100% istina

DU
Deleted user
15:40 05.02.2022.

kako san i reka dvadeset minuta i penal za hajduk, sad ce se goricini igraci iznervirat nakon svih kradja pa im ne gine crveni