PRESICA IZBORNIKA

Dalić: HNL je pun stranaca, nema rada ni kontinuiteta. Perišiću sam dužan pomoći u povratku

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Dalić: HNL je pun stranaca, nema rada ni kontinuiteta. Perišiću sam dužan pomoći u povratku
02.09.2024.
u 11:40
Osim Dalića, govorili su Ivica Olić kao izbornik U-21 reprezentacije i šef futsal reprezentacije Marinko Mavrović
Pogledaj originalni članak

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić uoči okupljanja vatrenih obratio se javnosti u 11 sati na konferenciji za novinare u sjedištu HNS-a. Naše najbolje nogometaše čekaju susreti u gostima kod Portugala (četvrtak, 5. rujna, 20.45 sati) te u Osijeku na Opus Areni protiv Poljske (nedjelja, 8. rujna, 20.45 sati). Osim Dalića, govorili su Ivica Olić kao izbornik U-21 reprezentacije i šef futsal reprezentacije Marinko Mavrović. 

Podsjetimo, Dalić je 19. kolovoza objavio popis za utakmice s Portugalcima i Poljacima, ali su zbog ozljeda otpali stoper Martin Erlić i desni bočni Josip Stanišić. Aktiviran je pretpoziv Marku Pjaci, a upitan je i Lovro Majer, koji je ozlijedio zglob u prošloj utakmici za Wolfsburg tijekom vikenda. 

– Dopustite da se osvrnem na nekoliko stvari. Otišli su Olić i Mandžukić, njima zahvaljujem. Ivica je bio moj suradnik šest i pol godina. Znam njegovu ambiciju, znanje, želje i energiju. Mario se nakon Eura izjasnio, izrazio želju da se bavim drugim stvarima. Hvala i njemu, idu i njemu zasluge. Žao mi je da je tako ispalo – rekao je Dalić pa nastavio:

– Također, ostali smo bez Brozovića i Vide. Oni su zlatna generacija, najbolja generacija hrvatskog nogometa. Žao mi je, ona dolazi kraju. Marcelo mi je tu odluku rekao prije Europskog prvenstva, to je Broz. Kad se netko oprosti s 99 nastupa, to je malo čudno, no to je Broz. Nažalost, ta generacija odlazi.

– Perišić? Savez i reprezentacija neće zaboraviti i podrediti ono što je napravio za reprezentaciju. Moja obveza kao izbornika jest da mu pomognemo da se vrati. Ima moju punu podršku, bit će ponovno nositelj reprezentacije. Niko Sigur, s njim sam razgovarao nekoliko dana prije popisa. Izrazio je želju igrati za Kanadu, dečko je tako odlučio.

VEZANI ČLANCI:

– Liga nacija mora imati svoje ciljeve. Moramo ostati u elitnoj skupini, da izborimo povoljan ždrijeb. Želimo se plasirati na završnicu, imamo dosta problema s ozljedama igrača. Bez Vide, Brozovića, Vlašića, Stanišića, Erlića, Majera... Pitanje je i za Čaletu-Cara i Luku Sučića, nisu ni oni sto posto – smatra Dalić. 

– Desni branič? Jakić je jedini to igrao, sada je i Pjaca s tri odozada. Možda ćemo mijenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem.

– Pongračić i Erlić otišli su u bolje klubove, Dobro da je Sosa otišao iz Ajaxa. Dečki idu tamo gdje im je bolje – kazao je izbornik A vrste. 

– Osim Dinama nemamo uspjehe u Europi. Nismo ispali od Talijana, Španjolaca i Engleza, već od klubova koji su niži rang od nas. To je realnost. Činjenica je, možda se ljutiti tko hoće, ali mi smo u problemu ako tražimo igrače za reprezentaciju u Hrvatskoj, osim u Dinamu. Problem je što nama igrači, čim odigraju dvije utakmice, odlaze. Ali to je realnost, klubovi moraju popuniti budžete. Mladi igrači odlaze i ne uspijevaju ništa napraviti u Europi, uz iznimke.

– Puni smo stranaca. Nemam ništa protiv njih, osam godina bio sam stranac. Struka nema vremena, treneri se mijenjaju. Uvijek se nađe alibi, smijeni se trenera i ide se dalje. Nema rada ni kontinuiteta. Nadam se boljem. Hrvatska reprezentacija počiva na našoj ligi. Bez dobrog SHNL-a, nema ni dobre reprezentacije – poručio je Dalić.

– Mi smo osvojili broncu u Kataru i srebro u Ligi nacija. Neki dečki su dobili medalju, a nisu se ni oznojili. Prijašnja generacija je deset godina krvarila za takav uspjeh. Moraju cijeniti takav uspjeh. Ne mislim ništa loše, nemojte me krivo shvatiti.

VEZANI ČLANCI:

na okupu prvi put nakon Eura

Trojica vatrenih nalaze se u Dalićevom fokusu. Traži se novo riješenje za kritičnu poziciju Hrvatske

No, izborniku Zlatku Daliću, osobito osjetljivome prema zaslužnim igračima, možda Perišićeva forma i nije presudna. Sama Ivanova nazočnost na okupljanjima, sastancima, treninzima ima specifičnu težinu i sigurno je poticajna za mlađe suigrače. A do listopada i sljedećih akcija legendarni Perišić će imati novi klub, pa će tada sigurno biti od koristi i na terenu.

– Zahvalio bih se Daliću na prilici koju mi je dao na kraju igračke karijere i početka trenerske. Jeza me prođe kada se sjetim tih osam godina. Zahvalan sam na prilici da radim u stožeru Zlatka Dalića, imao je veliko strpljenje jer sam, tek sada vidim, bio jako zelen. Želim puno uspjeha i radujem se novoj suradnji, mene kao izbornika U-21 i njega kao A selekcije – izjavio je Olić na prvom predstavljanju kao izbornik mlade reprezentacije. 

– Farski otoci su reprezentacija koju drži rezultat, bacaju se na glavu i daju sve od sebe. Obratio bih pozornost na njih, a o Portugalu ne treba govoriti jer on uvijek ima vrhunske rezultate i odlične rezultate – rekao je legendarni vatreni. 

– Planirali smo odigrati dvije utakmice s Francuzima, ali su nam otkazali. Također, otkazao je i Iran. To je poremetilo naše planove. Problem je i u tome što hrvatsko prvenstvo u futsalu još nije počelo, pa igrači neće biti u savršenoj formi – najavio je Mavrović SP u futsalu te dodao kako vjeruje da će mini vatreni proći skupinu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

Avatar Make my day
Make my day
11:11 02.09.2024.

Kad imaš reprezentaciju u kojoj igraju "zaslužni" umjesto trenutno najboljih, kad imaš izbornika koji nakon neprolaska grupe ostane na klupi jer je "zaslužan" (umjesto da leti), onda u stvarnosti imaš "zaslužnu" reprezentaciju koja podsjeća na OPG (obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo)

NI
niko63
11:37 02.09.2024.

Kad počneš unaprijed tražiti alibi za neuspjeh a pozoveš Perišića na okupljanje a čovjek trenutno nema ni klub.

MA
majeltomoguce
11:02 02.09.2024.

Jel spomenuo Baturinu? Ima tamo jedan "premladi" od 21+ godina u tamo nekom Dinamu ... solidan, možda može potrčati malo brže od nekih starijih ... ne znam, jeste li čuli za njega da ne pričam više?