na okupu prvi put nakon Eura

Trojica vatrenih nalaze se u Dalićevom fokusu. Traži se novo riješenje za kritičnu poziciju Hrvatske

storyeditor/2024-09-01/PXL_030624_115651815.jpg
Matija Habljak/PIXSELL
02.09.2024.
u 10:45

No, izborniku Zlatku Daliću, osobito osjetljivome prema zaslužnim igračima, možda Perišićeva forma i nije presudna. Sama Ivanova nazočnost na okupljanjima, sastancima, treninzima ima specifičnu težinu i sigurno je poticajna za mlađe suigrače. A do listopada i sljedećih akcija legendarni Perišić će imati novi klub, pa će tada sigurno biti od koristi i na terenu.

Najprije najbolja vijest iz tabora vatrenih: hrvatska reprezentacija u ovom trenutku posjeduje prvoga strijelca njemačke Bundeslige, briljantnoga Andreja Kramarića koji je u dresu Hoffenheima već postigao četiri pogotka u prva dva kola!

A sada malo lošije vijesti: u taboru reprezentacije – koja se okuplja u ponedjeljak u Zagrebu – nema čak osmorice sudionika Europskog prvenstva u Njemačkoj: umirovljenih Vide i Brozovića, oporavljenika Juranovića, Stanišića, Erlića i Vlašića, dok su Ivušić i Marco Pašalić na listi pretpoziva.

Tako je izbornik Zlatko Dalić na popis za utakmice Lige nacija s Portugalom (5. rujna) i Poljskom (8. rujna) pozvao debitante, 20-godišnjega Petra Sučića i 21-godišnjega Igora Matanovića, a silom neprilika na listi za ove jake utakmice elitne skupine Lige nacija nema niti jednoga desnoga braniča. Tako o formaciji naše reprezentacije možemo samo nagađati; hoće li ona sadržavati trojicu igrača u obrani ili pak već tradicionalno četvoricu, pa će ulogu desnoga braniča preuzeti netko od stopera, Šutalo ili Pongračić? Uglavnom, situacija je pomalo nezavidna, naravno ne i beznadna, budući da Dalić na raspolaganju i dalje ima svoje ključne ljude, Livakovića, Gvardiola, Modrića, Kovačića i Kramarića.

Osjetljiv prema senatorima

U tu skupinu naravno spada i 35-godišnji Ivan Perišić, s tim da je omiška legenda ipak u određenom zaostatku za spomenutim suigračima. Naime, spletom nekih čudnih okolnosti, Ivan Perišić ostao je bez kluba, pa još od 24. lipnja i susreta Hrvatska – Italija u Leipzigu nije zaigrao u službenoj utakmici. Od tada je najprije trenirao s Hajdukom, a potom i individualno, pa nitko – osim naravno Ivana – u ovom trenutku nema predodžbu kakve su njegove mogućnosti.

VEZANI ČLANCI:

No, izborniku Zlatku Daliću, osobito osjetljivome prema zaslužnim igračima, možda Perišićeva forma i nije presudna. Sama Ivanova nazočnost na okupljanjima, sastancima, treninzima ima specifičnu težinu i sigurno je poticajna za mlađe suigrače. A do listopada i sljedećih akcija legendarni Perišić će imati novi klub, pa će tada sigurno biti od koristi i na terenu. Koji će igrači biti u Dalićevu fokusu protiv Portugalaca i Poljaka? Najprije, bit će ovo šansa da se iskaže Petar Sučić, predodređen da u sljedećem razdoblju zamijeni Marcela Brozovića. Mladi Sučić, najmlađi igrač na ovome popisu, rođen 25. listopada 2003. godine, preskočio je jednu stepenicu na putu prema A vrsti, ne odigravši niti jednu utakmicu za selekciju U-21, ali je zato dragocjeno međunarodno iskustvo stekao skupivši 18 nastupa za Zrinjski i Dinamo u europskim natjecanjima. Petar je sada na novome početku, prvi put je u taboru vatrenih, a ima od koga učiti.

Nepoznanica je Igor Matanović, 21-godišnji nogometaš Eintrachta iz Frankfurta, napadač koji je u seniorskoj karijeri skupio samo 68 minuta u dresu prvoligaškog kluba, od toga 46 minuta u bundesligaškim utakmicama i, naravno, još nije postigao pogodak. Jednostavno, nije stigao.

Okuplja se i mlada

No, Matanović s razlogom ima tržišnu vrijednost od pet milijuna eura, a Dalić ga je pozvao jednostavno da ga – isproba. Da vidi kako se mladić ponaša u novome okruženju, kako se snalazi na treninzima, a možda dobije i poneku minutu u utakmici. Kod Matanovića je na djelu isti obrazac po kojemu su svojedobno bili isprobavani Frigan i Beljo, sve u cilju kristaliziranja kadra za sljedeći kvalifikacijski ciklus.

VEZANI ČLANCI:

Reprezentativci će se okupiti u ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Sheraton, u ponedjeljak i u utorak od 18 sati trenirat će na na stadionu u Maksimiru, kao i u srijedu u 10 sati, a u srijedu u 17 sati lete iz Zagreba za Lisabon. Utakmica Portugal – Hrvatska igra se u četvrtak u 20.45.

U ponedjeljak će se u Zagrebu okupiti i selekcija do 21 godine, s novim izbornikom Ivicom Olićem i njegovim asistentom Nikom Kranjčarem. Ta momčad u četvrtak na igralištu Rudeša igra kvalifikacijsku utakmicu za EP s Farskim Otocima od 17 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije