SREDNJI ISTOK

Europska unija i Powell podupiru alternativni mirovni plan

04.12.2003.
u 00:00
Američki državni tajnik sutra u Washingtonu prima Beilina i Abd-Rabbua
Pogledaj originalni članak

Usprkos činjenici da je vlada izraelskoga premijera Ari"ela Sharona odbacila alternativni mirovni plan "Ženevske inicijative", a palestinska uprava ga tek mlako podržala, američki državni tajnik Colin Powell najavio je da će se sastati s njegovim autorima. Plan, čiju su izradu vodili bivši izraelski i palestinski ministri Yossi Beilin i Yaser Abd-Rabbu, uglavnom se oslanja na plan koji je bivši izraelski premijer Ehud Baraq bio nudio Yaseru Arafatu na pregovorima u Tabi, no Arafat ga je tada odbio i pokrenuo je "drugu intifadu".

Prema tome planu, Jeruzalem bi bio glavni grad i Izraela i Palestine, dio židovskih naselja došao bi pod palestinsko vrhovništvo, a dio bi se zamijenio za zemlju u Negevu uz pojas Gaze. Palestinski izbjeglice mogli bi se naseliti na Zapadnu obalu i u Gazu, ali ne i u Izrael, koji bi diskrecijski odobrio prihvat samo njih samo 40.000. Palestinska država bila bi razvojačena, pod nadzorom međunarodnih snaga.

Talijansko predsjedništvo EU poduprlo je plan "Ženevske inicijative" kao "potvrdu volje dvaju građanskih društava da postignu miran suživot u dvjema neovisnim, održivim i napredujućim državama".

Beilin i Abd-Rabbu posjetit će Powella u Washingtonu sutra, nakon njegova povratka iz Europe. Da će tim susretom Powell zapravo dati legitimnost njihovu planu, govori i brza reakcija zamjenika izraelskoga premijera Ehuda Olmerta, koji je takav susret nazvao "pogrešnim korakom".

- Ne odstupamo od "cestovida" (mirovnoga plana srednjoistočnoga Kvarteta - SAD-a, UN-a, EU-a i Rusije), ali kao američki državni tajnik imam pravo i obvezu slušati pojedince koji imaju zanimljive zamisli - uzvratio je Powell.

Zbog rata u Iraku Amerikanci su smanjili razinu zanimanja za angažiranje u izraelsko-palestinskome sukobu.

No, bitno im je da taj sukob dodatno ne destabilizira područje, pa je Izrael iz Washingtona snažno upozoren da ne naškodi Arafatu i da ne povlači poteze na terenu koji bi ugrozili buduću palestinsku državu. (SdP)

Pogledajte na vecernji.hr