I dalje nejasno

HRT-u i HEP-u OIB, ali moraju reći za što će ga koristiti

Foto: Arhiva VL-a
HRT-u i HEP-u OIB, ali moraju reći za što će ga koristiti
26.05.2011.
u 08:31
Davatelji usluga koji traže OIB ne navode što će s OIB-ima koje prikupe, upozoravaju iz HUZP-a
Pogledaj originalni članak

Veterinari, turističke agencije, prometna poduzeća... Svi traže OIB! Ta se praksa sve više zahuktava, pa se čini da nikad osobni podaci građana nisu bili javniji dok nismo dobili osobni identifikacijski broj i Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Dok potrošačke udruge ponavljaju kako ne trebamo svima davati OIB, Agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno se na upit Hrvatske udruge za zaštitu potrošača oglasila sljedećom tvrdnjom: “Korisnik usluga dužan je dati OIB HRT-u, Gradskoj plinari, HEP-u i sl., budući da se radi o ovlaštenim korisnicima OIB-a sukladno članku 5. stavak 1. točka 2. Zakona o OIB-u.” Drugima nisu dužni dati OIB, napominju.

Korisnici broja

Korisnici OIB-a su: državna tijela, jedinice lokalne samouprave, pravne osobe koje se dijelom financiraju iz proračuna ili im je osnivač RH te pravne osobe kojima su povjerene javne ovlasti. Agencija, nadalje, kaže da se osobni podaci mogu prikupljati u svrhu s kojom je ispitanik upoznat, koja je izričito navedena i u skladu sa zakonom i mogu se dalje obrađivati samo u svrhu u koju su prikupljeni. Ne smiju se prikupljati u većem opsegu no što je nužno, a onaj tko ih prikuplja mora informirati zašto ih prikuplja.

Kontrolira li se svrha?

Tomislav Lončar, tajnik HUZP-a, upozorava pak na niz nedorečenosti i nedosljednosti u ovakvom tumačenju. Ističe da davatelji usluga koji traže OIB ne navode što će s OIB-ima koje prikupe, a i da neka od navedenih trgovačkih društava ne financira proračun, već građani korištenjem usluge, jer drukčije i ne smiju poslovati. Nadalje, fizičke osobe ne obavljaju nikakvu djelatnost prema davateljima usluga – plaćaju svoj račun, a zakonodavac je obvezu korištenja OIB-a u ispravama koje služe za svoju djelatnost apostrofirao pravne osobe. – Nije nam jasno kako Agencija ne zna razlog radi kojeg davatelji usluga traže OIB od fizičkih osoba te što će oni s tim podatkom raditi. Da li Agencija ikad kontrolira u koje se svrhe rabe podaci o OIB-u? – pitanja su na koja HUZP više od dva tjedna čeka odgovor Agencije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

OB
-obrisani-
09:02 26.05.2011.

ajde još malo do promjene vlasti, izdržali smo rat, izdržati ćemo i pljačku zvanu kradeze.

NI
Nikahr80
09:11 26.05.2011.

Pa kada je već sve tako mutno mogli bi objaviti listu davatelja usluga i proizvoda kojima NEMORATE dati OIB pa će možda ljudi znati kako se postaviti jer ovo je stvarno smiješno, opet nećemo stvari nazvati pravim imenom, OIB nije tu za zaštitu podataka nego za bolju kontrolu i ponašanje ovci.

OB
-obrisani-
22:20 26.05.2011.

OK, struju ako potrošiš moraš platiti, vodu isto, ali što će biti ako HRT-u ne pošalješ OIB? Neće ti poslat pretplatu? Što?