Nakon pakirane hrane, koja od 13. prosinca lanjske godine prema uredbi Zakona o informiranju potrošača o hrani EU mora imati čitkije i informativnije deklaracije te jasno istaknute alergene, od 1. travnja na snazi je i Pravilnik o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, koji se odnosi na voće, povrće, kruh i ostale proizvode na policama trgovaca “u rinfuzi”.
Na popratnoj etiketi nezapakiranog kruha sada tako, uz naziv proizvoda, cijenu, adresu proizvođača i istaknuti alergen, mora stajati informacija o svim sastojcima u kruhu, među kojima će jaja i slično biti podebljanim ili italic slovima, kaže Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. Gluten ne treba posebno isticati jer se on u proizvodima od pšeničnog brašna podrazumijeva. Jedino što će biti problem čitati nove, potpunije etikete kruha “u rinfuzi” koje su i sada, slaže se Barišić, sitne.
No pekare, tvrdi ona, imaju i popratne knjige sa svim tim informacijama koje su se na zahtjev i dosad morale predočiti kupcu. Dapače, s obzirom na jaku konkurenciju u pekarskom biznisu i sve zahtjevnije potrošače, mnogi su se pekari i prije pravilnika požurili s informativnijim deklaracijama.
>>Kruh naš svagdašnji: iz peći iz 1925. ili onaj 'moderan' bez brašna
super, znaci uskoro nova cijena kruha od minimalno kunu gore....nije ovoj socijalnoj državi dosta što od jednog kruha, narodu koji ga placa ide pola a, druga polovina pekaru i državi