EUROPSKA UNIJA

Irci popravljaju odnose Europske unije i SAD-a

20.12.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Pregovori o ustavu Europske unije neće se ostaviti za drugu polovicu iduće godine, kako se to zahtijevalo s više strana ne bi li se u međuvremenu smirile strasti posvađanih. Irci, koji će predsjedati u EU u prvome polugodištu 2004., odlučni su postići kompromis još za svog mandata.

- S najvećom ćemo odgovornošću pristupiti Međuvladinoj konferenciji. Irska nije bila dionik nesporazuma i stoga možemo nastupiti kao pošteni posrednik - izjavio je irski ministar vanjskih poslova Brian Cowen predstavljajući novinarima u Bruxellesu prioritete irskoga predsjedništva.

Tijekom irskoga mandata, za koji su odabrali slogan "Europljani - radeći zajedno", u EU će ući 10 novih država članica. Njihov će ulazak, koji će otežati donošenje odluka unutar ustanova EU, pojačati već izražene namjere Francuske i Njemačke da stvore "europsku jezgru" koja bi diktirala tempo, pa tko ih može slijediti... Već će tijekom irskoga predsjedanja početi teški pregovori o novoj novčarskoj perspektivi EU od 2006. do 2013. godine, čiji će prijedlog u siječnju predstaviti Europsko povjerenstvo. Austrija, Francuska, Nizozemska, Njemačka, Švedska i Velika Britanija već su najavile da u europski proračun više ne žele izdvajati 1,24, nego samo jedan posto svojih ukupnih nacionalnih dohodaka. To bi ozbiljno ugrozilo politiku pomoći nerazvijenijim područjima EU. Za tu će namjenu nove članice iz strukturnih fondova do 2006. dobiti 14,12 milijardi eura.

- Očito je da ćemo morati okupiti novu političku volju 25 članica - napomenuo je Cowen.

Irci ne namjeravaju mijenjati Pakt postojanosti i rasta, koji Francuska i Njemačka krše prevelikim manjkom proračuna. Cowen smatra da upravo to pokazuje da je u Pakt "već ugrađena određena gipkost".Na međunarodnome planu, Irci će nastojati popraviti odnose Bruxellesa i Washingtona. Na posljednjemu summitu pod irskim predsjedanjem, u lipnju, Hrvatska bi trebala dobiti nadnevak za otvaranje pristupnih pregovora.

Stojan de Prato

Pogledajte na vecernji.hr