RAZMJEŠTANJE SNAGA

ISW: Ruske i bjeloruske snage neće napasti Ukrajinu sa sjevera, ovo bi Kremlj mogao pokušati

Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin and Belarusian President Lukashenko meet in Sochi
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin and Belarusian President Lukashenko meet in Sochi
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin and Belarusian President Lukashenko meet in Sochi
11.10.2022.
u 15:20
ISW je prethodno procijenio da ukrajinski izvještaji od kraja rujna o Bjelorusiji, koja se priprema prihvatiti 20.000 mobiliziranih ruskih muškaraca, ukazuju na to da se Rusija nada koristiti bjeloruske vojne objekte i infrastrukturu za smještaj i potencijalno obuku novomobiliziranih ruskih snaga
Pogledaj originalni članak

Malo je vjerojatno da će ruske i bjeloruske snage napasti Ukrajinu sa sjevera, unatoč najavi bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da su se dvije države složile razmjestiti Regionalnu skupinu snaga (RGV), stratešku formaciju ruskih i bjeloruskih jedinica čiji je zadatak obrana Saveza, navodi Institut za ratne studije (ISW). 

Lukašenko je izjavio da su se on i ruski predsjednik Vladimir Putin 7. listopada dogovorili o "razmještanju" rusko-bjeloruskog RGV-a u vezi s "eskalacijom na zapadnim granicama Unije", ali nisu jasno definirali parametre raspoređivanja. Lukašenko je izjavio da će više od tisuću Rusa biti raspoređeno u Bjelorusiju i da se rusko-bjeloruska grupa počela formirati 8. listopada.

Kako navodi ISW, ruska komponenta RGV formacija u Bjelorusiji vjerojatno će se sastojati od mobiliziranih ljudi niske spremnosti ili ročnika koji vjerojatno neće predstavljati značajnu vojnu prijetnju Ukrajini. Novinar Kyiv Posta tvrdio je da se ruski vojnici masovno raspoređuju u Bjelorusiju putem vagona za stoku bez mehanizirane opreme 10. listopada, što je u skladu s procjenom ISW-a.

ISW je prethodno procijenio da ukrajinski izvještaji od kraja rujna o Bjelorusiji, koja se priprema prihvatiti 20.000 mobiliziranih ruskih muškaraca, ukazuju na to da se Rusija nada koristiti bjeloruske vojne objekte i infrastrukturu za smještaj i potencijalno obuku novomobiliziranih ruskih snaga.

Kremlj bi mogao pokušati upotrijebiti dodatne ruske snage u Bjelorusiji kako bi fiksirao ukrajinske snage u blizini Kijeva i spriječio njihovo preraspoređivanje drugdje radi sudjelovanja u protuofenzivama. 

ISW također ocjenjuje da Rusija nema sposobnost brzo formirati kopnene udarne snage od nule ili od postojećih jedinica u Bjelorusiji. Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je da nije uočio pokazatelje da ruske snage formiraju ofenzivne skupine u Bjelorusiji i izričito je naveo: "Nema prijetnje od napada s teritorija Republike Bjelorusije".

VIDEO Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

IZBAČEN IZ POLJSKE

Sve je počelo kad je Roger Waters poslao poruku supruzi Zelenskog: Kako je zabranjen frontman Pink Flyoda

Pjevač, basist i suosnivač Pink Floyda zamjerio se Ukrajincima zbog stavova o ratu, a u Poljskoj su mu koncerti otkazani. Sve je započelo početkom rujna kada je Waters uputio otvoreno pismo prvoj dami Ukrajine Oleni Zelenskoj u kojem je od nje tražio da pokuša utjecati na svog supruga koji bi, kako je rekao, trebao više raditi na tome da dođe do prekida vatre s Rusijom kako bi se zaustavio pokolj.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

DI
Diesel
15:52 11.10.2022.

Ako im NATO udje, ima da im leti perije obojici.

KO
koraknaprijed
16:13 11.10.2022.

Jedva čekam da se digne par F22 iz Poljske pravac Moskva,biti će škgrtanja zubima i bez zime.

Avatar Lomazet_Došo
Lomazet_Došo
15:47 11.10.2022.

Krenulo je!