Pogled iza scene

Jelić se osamostaljuje od ministra Vukelića, čija je instalacija Vučić

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Jelić se osamostaljuje od ministra Vukelića, čija je instalacija Vučić
05.11.2010.
u 11:24
Kako analitičar Danko Plevnik komentira sudionike karlovačke politike - gradonačelnika, župana, oporbene čelnike...
Pogledaj originalni članak

Iako se percepcija Damira Jelića u javnosti pogoršava, on pokazuje znakove osamostaljenja od Branka Vukelića. Vukelić je prezauzet ministarskim obvezama da bi mogao biti prisutniji u lokalnoj javnosti, ali i dalje je njegov utjecaj značajan. Župan Ivan Vučić njegova je marioneta, a vođa opozicije u Karlovcu Josip Benčić je neaktivan. Pravaš Domagoj Švegar je inteligentan, ali u neprikladnoj stranci.


Jelić se odškolovao
Ovu javnu percepciju značajnih karlovačkih političara približio nam je Danko Plevnik, višestruko nagrađivani publicist, doktor informacijskih znanosti i politički analitičar.
Prvi izravno izabrani gradonačelnik Karlovca Jelić ušao je u politiku kao popularni gimnazijski profesor.
– Došao je kao marioneta Branka Vukelića, koja ne može donijeti nijednu odluku. Vukelić je Jelićev tutor kao što je Sanader bio Kosoričin. U posljednje vrijeme Jelić dobiva posve drugi imidž. Počeo se baviti politikom bez ikakva iskustva, a danas odaje dojam da je završio političko “školovanje”, da pokazuje interes za stavove druge strane, što se pokazalo na primjeru arboretuma. Čini se da napokon postaje gradonačelnik – kaže Danko Plevnik.
Religioznu retoriku gradonačelnika shvaća kao podilaženje biračkom tijelu.
– HDZ živi od takozvanog gradskog prstena, to jest prigradskih naselja. U njima je Crkva vrlo utjecajna. No, ni teolozi nemaju više takvu srednjovjekovnu retoriku – kaže Plevnik.
Predsjednik karlovačkog SDP-a i vođa opozicije Josip Benčić kao bivši HDZ-ovac može otvoreno kritizirati bivšu stranku, koja se često postavljala kao “mjerilo hrvatstva”.


Vukelićeva mreža
– No, on to ne čini. Benčić nije “spavač” HDZ-a, nego SDP-a. Toliko se toga događa, a oporba se ne javlja. HDZ-u se moraju priznati sposobnosti za osvajanje vlasti i krađu, a SDP ne želi ni vladati, ni krasti, ni kritizirati. Ta mi stranka nije jasna – kaže Plevnik.
Ministar obrane Branko Vukelić u lokalnoj se politici pritajio.
– Možda više nema potreba za demonstrativnim javnim izlaganjem, no i dalje ima interesnu mrežu kojom kontrolira zbivanja u gradu. U javnom nastupu je samouvjeren, bio u pravu ili u krivu, što ranije nije bio slučaj – tvrdi Danko Plevnik.
Kao Vukelićevu “instalaciju bez potencijala za osamostaljenje i razumijevanje potreba 21. stoljeća” vidi župana Ivana Vučića.

Hrabar, kritičan, potreban
U svibnju je obnovljen HSP, Podružnica Karlovac, a za predsjednika je izabran Domagoj Švegar. Otada su pravaši podigli mnogo prašine u javnosti.
– On je mlad doktor psihologije, političar kakav je potreban Karlovcu. Hrabar je i kritičan, ali zbog zastarjelih pravaških polazišta odlazi u protuslovlje, pa se nepotrebno stječe dojam da je nazadnjak – kaže Danko Plevnik.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

GE
Gevera
00:20 08.11.2010.

Mislim da je krajnje vrijeme da se deklarirani hrvatski socijaldemokrati predvođeni gradonačelnikom Milanom Bandićem, saborskim zastupnikom Ivicom Pančićem, baletnim koreografom Darkom Jurišićem te provjerenim ljudima poput Slavka Kojića, Zvonimira Šostara, Duška Ljuštine, Vidoja Buluma, Pavla Kalinića, Jelene Pavičić-Vukičević, Slobodana Ljubičića i Mire Lace priključe Hrvatskim Socijaldemokratima koje su svojevremeno utemeljili odvajanjem od SDP-a utemeljitelji Zdravko Tomac i Jerko Zovak. Krajnje je vrijeme da socijaldemokrate preuzme netko tko vidi čovjeka, netko tko nije prikriveni HDZ-ov aparatčik, koji nas mogu povesti u svijetlu budućnost koju Hrvatska zaslužuje.

GR
grunfdgrejt
11:17 08.11.2010.

Ne znam od kuda Plevniku ovakvi zaključci o Jeliću. On je možda politički stasao, ali je ostao sirovina i nasilnik, sada umotan ne više u trenirku već u odijelo i to se ne može konvertirati. Naravno da posluša drugu stranu kada mu to paše. Ali, pokušaj dobiti posao u Gradu, Županiji ili gradskom poduzeću ako nisi član HDZ-a... Tu se vidi demokratičnost Jelića i klike. nije mu to za zamjeriti jer samo koristi nesposobnost oporbe, što je priča za sebe.