Profesor tužio fakultet

Kažnjen jer se transrodnoj studentici obratio s 'on'

Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
FILE PHOTO: A person holds up a flag during rally to protest the Trump administration's reported transgender proposal to narrow the definition of gender to male or female at birth in New York
Foto: DILARA SENKAYA/REUTERS
Protest against femicide and violence against women, in Istanbul
19.04.2022.
u 23:00
Studentica koja je rođena kao dječak, a identificira se kao žena rekla je profesoru da će tražiti da mu daju otkaz
Pogledaj originalni članak

Državno sveučilište Shawnee u Ohiju u Sjedinjenim Državama mora platiti odštetu profesoru zato što mu je prekršilo pravo na slobodu govora kaznivši ga jer se odbio transrodnoj studentici obraćati kao ženi.

Naime, početkom 2018. profesor filozofije Nick Meriwether rekao je tijekom nastave transrodnoj studentici (rođena kao dječak, ali identificira se kao žena): "Da, gospodine". Studentica je od profesora nakon nastave tražila da joj se obraća zamjenicama za ženski rod, što je profesor odbio jer, kako kaže, time krši svoja kršćanska uvjerenja.

Studentica se naljutila i prijetila profesoru da će se pobrinuti da dobije otkaz. Zatim ga je prijavila fakultetu, koji mu je u lipnju 2018. izdao službeno upozorenje uz tvrdnju da je profesor stvorio "neprijateljski okoliš" za studenticu jer je odbio koristiti preferiranu zamjenicu.

Usto mu je sveučilište reklo da bi ga moglo dodatno kazniti ponovi li svoje postupke. Profesor je ponudio studentici da ga ona zove kojim god imenom želi, ali ona je to odbila.

No Meriwether je zatim tužio sveučilište tvrdeći da mu je ono prekršilo slobodu govora i prošle je godine američki sud presudio u njegovu korist. Pravna organizacija ADF, koja je zastupala Meriwethera, objavila je prošlog tjedna da se sveučilište nagodilo s profesorom i da će mu platiti 400 tisuća dolara odštete.

"Dr. Meriwether bio je u pravu kada je branio svoje pravo na slobodu govora i šutio te nije popustio zahtjevu sveučilišta za uniformnost mišljenja. Također valja pohvaliti sveučilište što je na kraju pristalo učiniti ispravnu stvar", priopćio je ADF.

Korištenje ispravnih ili pogrešnih zamjenica, posebno u slučaju transrodnih pojedinaca, postala je goruća tema u Sjedinjenim Državama. Dok konzervativci smatraju da je to dokaz podivljale političke korektnosti koja je uzela maha, mnogi liberali misle da se time stvara inkluzivnije društvo, a neki su aktivisti tražili da se za transrodne osobe izmisle nove zamjenice. Na svom Twitter-profilu potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ima naznačeno da preferira da joj se obraća zamjenicom "ona".

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PR
prahrvat
07:07 20.04.2022.

ovakve vijesti vole hejteri, samo neka je uoče, bit će paljbe