podignuta optužnica

Lagao da je vojni invalid pa državu oštetio za više od dva milijuna kuna

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Brojanje novaca
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Brojanje novaca
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Mirovina
28.03.2022.
u 21:25
Nakondoživio prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđen, pribavio neistinito sastavljenu potvrdu Hrvatske vojske, u kojoj je navedeno da je u nesreći stradao tijekom obavljanja zadataka u obrani suvereniteta Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Zbog sumnje da je krivotvorenom dokumentacijom stekao status ratnog vojnog invalida i invalidsku mirovinu te tako državu oštetio za više od dva milijuna kuna osječko Općinsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv 67-godišnjeg okrivljenika.

Nakon provedene istrage osumnjičenika se tereti se da je, nakon što je 5. svibnja 1993. godine doživio prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđen, pribavio neistinito sastavljenu potvrdu Hrvatske vojske, u kojoj je navedeno da je u nesreći stradao tijekom obavljanja zadataka u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, priopćilo je u ponedjeljak Općinsko državno odvjetništvo.

Sumnja se da je, temeljem takve potvrde, podnio zahtjev za utvrđivanjem statusa ratnog vojnog invalida te da mu je Ministarstvo obrane rješenjem priznalo taj status i utvrdilo pravo na osobnu invalidninu s posebnim dodatkom i do danas isplatilo više od 243 tisuće kuna.

Okrivljenika se optužnicom tereti da je temeljem navedenog rješenja o invalidnosti, zatražio i priznavanje prava na invalidsku mirovinu, što mu je nadležni zavod za mirovinsko osiguranje i odobrio te mu, do danas, isplatio više od 2,2 milijuna kuna.

Na taj način, smatra tužiteljstvo, okrivljenik si je prijevarom pribavio protupravnu imovinsku korist veću od 2,4  milijuna kuna, na štetu državnog proračuna RH.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

FE
fefellerunt
22:51 28.03.2022.

Gdje je odgovornost onoga koji je potpisao da je stradao na bojištu? Poznato je poštenje pri dodjeli statusa invalida bilo ratnog ili civilnog , gdje vidimo da invalidi sa 80% i više oštećenja trče maratone, jedre, planinare... a za te aktivnosti im država osigura dovoljna financijska sredstva jer oni kao sposobni invalidi trebaju uživati u životu

XN
xnet0822
11:03 29.03.2022.

Ima još jedan koji je također oštetio Mirovinsko za više od 1,7 mil. Kn jer je isto slagao da je "3x ranjavan vršeći borbenu zadaću" a rata uopće nije vidio jer je dezertirao prvi dan kad je rat uopće počeo i još je dobio "odlikovanje" od bivšeg predsjenika Josipovića, a živi u Radošiću i nezaposleni je "predsjednik" M&K kluba u istom mjestu !

Avatar xilandar
xilandar
14:28 29.03.2022.

Ma nije moguce! Da nije clan kriminalne stranke?