UŽIVO: RAT U EUROPI

Danska započela s obukom ukrajinskih pilota: Zajedno s Nizozemskom donirat će borbene zrakoplove

Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
FILE PHOTO: Ukrainian servicemen fire small MLRS toward Russian troops near a front line in Zaporizhzhia region
Foto: Screenshot/Reuters
Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS
Ukrainian drone shot down in Moscow
22.08.2023.
u 14:45
Rusija je u ponedjeljak osudila odluku Danske i Nizozemske da doniraju Ukrajini borbene zrakoplove F-16, upozorivši da će to dovesti do eskalacije sukoba
Pogledaj originalni članak

Situacija na istoku Ukrajine je "teška", no snage Kijeva odbijaju ruske napade i prošli su tjedan vratile kontrolu nad nekoliko četvornih kilometara na istočnom bojištu, rekla je zamjenica ukrajinskog ministra obrane. Rusija tvrdi da je spriječila napade dviju ukrajinskih bespilotnih letjelica u Moskovskoj oblasti u ponedjeljak. 

Tijek događaja:

18:20 - Danska je započela s obukom osam ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 u sklopu svoje obveze o donaciji zrakoplova Ukrajini, objavile su u utorak danske oružane snage. Danska i Nizozemska u nedjelju su obećale da će Ukrajini donirati borbene zrakoplove F-16, ispunjavajući na taj način davnu želju Ukrajine, koja bi toj zemlji mogla pomoći u jačanju protuzračne obrane i protuofenzivi pokrenutoj protiv ruske vojske.

U dansku vojnu zračnu bazu u Skrydstrupu stiglo je osam ukrajinskih pilota, zajedno sa 65 članova osoblja koji će se obučiti za održavanje i servisiranje zrakoplova, objavile su danske oružane snage. U obuci će sudjelovati i Grčka, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Danska će Ukrajini isporučiti 19 zrakoplova F-16, a prvih šest stići će oko Nove godine. Nizozemska, koja ima 42 borbena zrakoplova F-16 tek treba odlučiti koliko će mlažnjaka isporučiti Ukrajini. 

18:10 - Međunarodni sud pravde (ICJ) saslušat će u rujnu prigovore Rusije na njegovu nadležnost u tužbi u vezi genocida koju je podnijela Ukrajina, objavio je u utorak ICJ. Ukrajina je podnijela tužbu ICJ-u nedugo nakon početka ruske invazije 24. veljače 2022.godine, optužujući Moskvu da je pogrešno primijenila Konvenciju o genocidu kako bi opravdala napad.

U preliminarnoj odluci u tom postupku u ožujku prošle godine Sud je naredio Rusiji da trenutačno prekine vojna djelovanja u Ukrajini. Presude ICJ-a, kojeg se naziva i Svjetski sud, obvezujuće su, ali on ne može izravno prisiliti da ih se provede. Saslušanja o jurisdikciji počet će 18. rujna izlaganjem Rusije, a Ukrajina će odgovoriti dan poslije.

VIDEO Osvanula nova poruka Jevgenija Prigožina

Svoje stajalište iznijet će još 32 države uključujući većinu država članica Europske unije, Veliku Britaniju, Kanadu i Australiju. Saslušanja će trajati do 27. rujna. Rusija je rekla da je njezina akcija u Ukrajini, koju naziva "posebnom vojnom operacijom", opravdana jer njome želi spriječiti genocid u istočnoj Ukrajini.

Kijev je na saslušanju prošle godine rekao da ne postoji prijetnja genocida u istočnoj Ukrajini i da Konvencija o genocidu iz 1948., koju su obje zemlje potpisale, ne dopušta invaziju da bi ga se spriječilo. Rusija tvrdi da Sud nije nadležan u tom slučaju jer Konvencija o genocidu, na koju se Ukrajina poziva, ne regulira korištenje sile između država.

14:44 - Rusija želi povećati proizvodnju bespilotnih letjelica za civilnu, ali i vojnu upotrebu, rekao je u utorak zamjenik ruskog ministra industrije Vasilij Špak državnoj novinskoj agenciji TASS. Do iduće bi godine ruska proizvodnja civilnih dronova trebala porasti na 18.000 godišnje, rekao je Špak. Rusija trenutno proizvodi oko 6.000 dronova godišnje, istaknuo je.

"Ako govorimo o vojnim potrebama, onda je razina proizvodnje znatno veća", rekao je Špak, ne otkrivajući brojke.

VIDEO Napad na Krimski most

Do 2030. nada se da će Rusija proizvoditi 30.000 bespilotnih letjelica potrebnih za civilnu uporabu. To bi uključivalo sve vrste takvih letjelica, od bespilotnih letjelica sličnih avionima ili helikopterima do multikoptera s više rotora. Koristili bi se u poljoprivredi, građevinarstvu ili za prijevoz u nepristupačnim krajevima.

Rusija često koristi iranske borbene bespilotne letjelice u zračnim napadima u Ukrajini, koje se uništavaju pri udaru. Takvi se dronovi sada proizvode i u Rusiji. Ukrajina također dalje razvija svoje borbene bespilotne letjelice. Za borbeno izviđanje, obje strane raspoređuju stotine malih zračnih naprava koje su prenamijenjene u vojne svrhe.

11:56 - Ruski bombarder velikog dometa, korišten za lansiranje krstarećih raketa na ukrajinske ciljeve, "vrlo vjerojatno" je uništen u napadu na ruski vojni aerodrom, objavilo je britansko ministarstvo obrane, a Moskva je rekla da je ruski vojni zrakoplov uništio ukrajinsko izviđačko plovilo u Crnom moru.

"Ovo je najmanje treći uspješni napad na aerodrome (zrakoplovstva velikog dometa), što opet dovodi u pitanje rusku sposobnost da štiti strateške lokacije duboko unutar zemlje", napisalo je u utorak britansko ministarstvo na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, navodeći izvore iz obavještajnih službi.

POVEZANI ČLANCI:

Avijacija velikog dometa je grana ruske vojske odgovorna za raketne napade korištenjem zrakoplova poput bombardera Tupoljev Tu-22. Rusko ministarstvo obrane je u subotu objavilo da je ukrajinska bespilotna letjelica napala aerodrom Soljci u Novgorodskoj oblasti na zapadu Rusije, otprilike 650 kilometara od granice s Ukrajinom.

Ako se zaista radi o napadu dronom, "to dodaje težinu procjeni da se neki napadi (dronom) protiv ruskih vojnih ciljeva izvršavaju iz unutrašnjosti ruskog teritorija", napisalo je britansko ministarstvo obrane. Dronovi, odnosno bespilotne letjelice, nemaju dovoljan domet da bi lansirane izvan Rusije mogle doprijeti do te zračne baze, dodali su iz ministarstva.

11:53 - Hrvatska će osigurati novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan oko 30 milijuna eura, rekao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u utorak u Ateni.  Novim paketom vojne pomoći, ukupna pomoć Zagreba Kijevu približit će se iznosu od 200 milijuna eura. Hrvatska vlada će u četvrtak otkriti što sadrži taj paket, najavio je Plenković. 

Plenković je sa Zelenskim razgovarao o korištenju hrvatskih luka za izvoz ukrajinskih žitarica. 

"Već sada je iz hrvatskih luka izvezeno više tisuća tona žita. Najviše je otišlo u Italiju, dio na sjever Afrike", ali se s novim okolnostima na Crnom moru ta tema ponovno aktualizirala, rekao je Plenković. Naglasio je da je "poanta" da ovo "bude tranzit kroz Hrvatsku u treće zemlje". 

Plenković i Zelenski sudjelovali su u ponedjeljak navečer na neformalnoj raspravi o proširenju EU-a i europskoj budućnosti regije te o ruskoj agresiji na Ukrajini. 

6:37 - Tri najveće moskovske zračne luke obustavile su u utorak rano ujutro dolaske i odlaske zrakoplova, izvijestila je ruska novinska agencija TASS. "Zračni prostor je zatvoren iznad Vnukova, Šeremetjeva i Domodedova", rekao je neimenovani službenik.

"Dolazni letovi su obustavljeni a odlazni su odgođeni”, dodao je. Rusija je u ponedjeljak i utorak izvijestila o nizu ukrajinskih napada dronovima uključujući i nad Moskvom.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je da je ruska vojska u utorak rano ujutro srušila dvije borbene bespilotne letjelice zapadno od glavnog grada Rusije.

VEZANI ČLANCI

Dronovi su srušeni iznad grada Krasnogorska i naselja Chastsy, rekao je.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je vojska u ponedjeljak navečer oko 23 sata po lokalnom vremenu srušila dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Crnog mora, 40 kilometara sjeverozapadno od Krima. Izvijestilo  je i o dva srušena drona u utorak rano ujutro u  Brjanskoj oblasti koja graniči s Ukrajinom.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 116

DU
Deleted user
07:39 22.08.2023.

Panika u Moskvi, Ukrajinci ponovno udarili, gradom odzvanjaju detonacije i alarmi: Obustavljeni su svi letovi!.....SVO sve bliže Moskvi a diktator mali gleda ovu blamažu rusije iz svog dubokog bunkera negdje u Sibiru.

DA
davaj
07:36 22.08.2023.

bravo demokratska država Kosovo: "Kosovo se pridružuje deklaraciji G7 o sigurnosnim jamstvima Ukrajine. "Osiguravanje pobjede Ukrajine - i pozivanje ruskih čelnika na odgovornost za njihove zločine - ključno je za očuvanje mira i demokracije", " tvitao je kosovski premijer Albin Kurti.

BR
Brdo
07:04 22.08.2023.

Bas lijepo! Neka i rusko civilno stanovnistvo osjeti cari specijalne vojne operacije, ukrajinsko stanovnistvo ga osjeca vec 2 godine!