PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme moglo bi pokvariti praznik. DHMZ upozorava: 'Budite na oprezu'

Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
Slavonski Brod: Tamni olujni oblaci najavljuju naglu promjenu vremena
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Kišna večer u središtu grada
29.05.2024.
u 08:30
Svi oni koji su se veselili prekrasnom sunčanom četvrtku, nužno neće biti najsretniji s prognozom.
Pogledaj originalni članak

Vrijeme će u prvom dijelu dana biti promjenljivo oblačno, ponegdje uz kišu, zatim će biti sunčanije, a uz jači razvoj oblaka mogući su pljuskovi s grmljavinom uglavnom u gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Dalmacije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za srijedu.

Vjetar će biti slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadni i zapadni, a do sredine dana na sjevernom dijelu umjerena i jaka bura. Najviša dnevna temperatura bit će između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva.

DHMZ je proglasio žuti meteoalarm za područje Kvarnera i Velebitskog kanala zbog jakog vjetra. "Mjestimice pojačana bura. Najjači udari vjetra 35-40 čvorova (65-75 km/h). Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje prouzročuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti, pa ako putujete, pratite informacije o prometu", navode u svojem upozorenju.

FOTO Grmljavinsko nevrijeme pogodilo Hrvatsku u utorak: Poplave, tuča i požari izazvali kaos u Karlovcu

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Obilna kiša uzrokovala probleme u prometu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Obilna kiša uzrokovala probleme u prometu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Obilna kiša uzrokovala probleme u prometu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Obilna kiša uzrokovala probleme u prometu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Obilna kiša uzrokovala probleme u prometu
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Obilna kiša uzrokovala probleme u prometu
Foto: KAportal
Foto: KAportal
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell
Foto: Pixsell

Detaljniju prognozu za HRT dala je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.iz DHMZ-a.

"U srijedu ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano, zatim dnevni razvoj oblaka, a u Podunavlju može biti pokojeg popodnevnog pljuska. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najviša temperatura zraka od 24 do 26°C. U središnjoj Hrvatskoj malo svježije, uz djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme. Malo kiše može još rano ujutro pasti na jugu. Vjetar slab pa ujutro ponegdje može biti magle.

Magla je moguća i po kotlinama Gorske Hrvatske. Na sjevernom Jadranu će ujutro prolazno puhati umjerena bura, podno Velebita i jaka. Uz obalu dulja sunčana razdoblja, dok će u gorskim krajevima naoblaka biti promjenjiva uz povremenu slabu kišu ili kratkotrajne pljuskove kojih može biti i gdjegod na moru. Dnevna temperatura između 23 i 26°C, u gorju malo niža. U Dalmaciji promjenjiva naoblaka i toplo, uz najvišu temperaturu zraka do 26°C. Povremeno može pasti pokoji pljusak, uglavnom u unutrašnjosti. Vjetar slab, popodne i umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, a ujutro gdjegod na sjeveru bura. Nestabilno i na krajnjem jugu Hrvatske pa valja računati na mjestimičnu kišu i grmljavinu. Vjetar slab, popodne prolazno i umjeren zapadni i sjeverozapadni te more mirno ili malo valovito", navela je.

Prognoza za sljedeće dane

Svi oni koji su se veselili prekrasnom sunčanom četvrtku, nužno neće biti najsretniji s prognozom. Naime, očekuje se promjenljivo oblačno uz sunčana razdoblja, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom koji bi na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mogli biti izraženiji. – Vjetar većinom slab, duž obale većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 10 do 15, na Jadranu od 15 do 19 °C. Najviša dnevna od 20 do 25 °C – iz DHMZ-a.

DHMZ je proglasio žuti meteoalarm za četvrtak za osječku, zagrebačku, karlovačku, riječku i gospićku regiju. "Mjestimice izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjerojatnost grmljavine veća je od 60 posto. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", navode.

Foto: DHMZ

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.iz DHMZ-a, dala je detaljniju prognozu za HRT za sljedeće dane.

"Idući dani u kopnenim krajevima bit će promjenjivi i nestabilni, povremeno s kišom, pa i izraženijim pljuskovima, osobito u noći na petak i u petak, kada može biti i nevremena. U subotu će zapuhati umjeren jugozapadnjak, no kiša će biti rjeđa, osobito na istoku. Najsvježije jutro, često i maglovito, bit će u četvrtak.  Na Jadranu će zapuhati umjereno do jako jugo s kojim će stizati sve više kišonosnih oblaka, ponajprije nad sjeverni Jadran, gdje je velika vjerojatnost za neverine. U subotu smirivanje. Temperatura zraka bez veće promjene", prognozirala je.

Pogledajte kako izgleda prosvjed ispred Opus Arene kao podrška sportskom direktoru Boti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.