OVE GODINE NEŠTO IH JE MANJE

Dokle god Nijemci masovno putuju, to znači samo jedno za Hrvatsku i mediteranske zemlje

Kaštel Štafilić: Gužva u Zračnoj luci Split
Foto: Zvonimir Barisin/HaloPix/PIXSELL
1/4
07.09.2024.
u 22:15

Nijemcima su putovanja prioritet pa uz malo više razumijevanja i posvećenosti i Hrvatska svoje minuse već dogodine može preokrenuti u plus.

Turizam je prošle godine najviše pridonio američkom gospodarstvu, 2,36 trilijuna dolara. Kao drugo najmoćnije turističko tržište pokazala se Kina, s doprinosom BDP-u od 1,3 bilijuna američkih dolara, kaže izvješće o gospodarskim trendovima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC). Njemačka drži treće mjesto s ekonomskim doprinosom turizma od 487,6 milijardi dolara. Japan je, prema podacima WTTC-a s petog skočio četvrto mjesto ukupnim turističkim doprinosom od 297 milijardi eura, a na zadnjem mjestu u top-pet zemalja je Ujedinjeno Kraljevstvo s 295,2 milijarde dolara od turizma.

Francuska je zadržala svoju šestu poziciju s doprinosom gospodarstvu od 264,7 milijardi USD. Svih šest zemalja važna su tržišta za hrvatski turizam. Posebice Njemačka, koja nam tradicionalno daje najviše gostiju, a tako će ostati i ove godine iako su se Nijemci kod nas malo prorijedili u odnosu na lani i preklani. U prvim 'postkorona' godinama doslovce su hrlili na odmor u nedaleku Hrvatsku i pretpandemijska 2019., s rekordnih tri milijuna gostiju iz Njemačke, premašena je već 2022. s 3,4 milijuna posjetitelja iz te zemlje.

Lani je Hrvatska ugostila oko 3,3 milijuna njemačkih turista, a novi minus bilježi se i ove godine. Koliki, znat će se sutra kad će biti objavljeni osmomjesečni rezultati. Minusi iz Njemačke tumače se inače Eurom, Olimpijadom, rasporedom školskih praznika, štednjom opreznih Nijemaca itd. Kako bilo, dobro je da Njemačka, poznata kao jedno od ponajvećih emitivnih tržišta u svijetu, i po drugim parametrima ostaje u turističkoj žiži, kako pokazuje ETTC.

POVEZANI ČLANCI:

Dokle god Nijemci masovno putuju, bilo u svojoj zemlji bilo u inozemstvo, znači da mediteranske zemlje mogu biti mirne. Pa čak i uz povremene minuse kakvi su pogodili naš turizam. Španjolska ih, recimo, nema. Unatoč prosvjedima protiv masovnog turizma, ta ja zemlja od početka godine do kraja srpnja imala 12 posto više gostiju nego rekordne lanjske godine (ukupno 53,4 milijuna), a po brojnosti trećih Nijemaca bilo je u tom razdoblju 10,5 milijuna i 8,6 posto više nego u prvih sedam mjeseci 2023. Nijemcima su putovanja prioritet pa uz malo više razumijevanja i posvećenosti i Hrvatska svoje minuse već dogodine može preokrenuti u plus.

>> FOTOGALERIJA/VIDEO Tajfun Yagi stigao je do Vijetnama: Gradom lete reklamni panoi, vlasti pozivaju na evakuaciju

Kaštel Štafilić: Gužva u Zračnoj luci Split
1/8

Komentara 5

DI
dino85
02:25 08.09.2024.

Budimo spremni da će nam Njemac biti susjed, ovo sto se trenutno dešava u Njemačkoj nije normalno, šta je od jednog uređenog društva napravljeno. Samo još nedostaje da na vlast dođe AFD a onda znamo šta slijedi. Vjerovatno da je nekome stalo do toga da se u EU opet porokamo izmedju sebe.

JU
JustinCase
22:28 07.09.2024.

Trilijun, bilijun, milijarda?! Malo zbunjujuci clanak

DM
D'Mich
02:21 08.09.2024.

Kolika god kriza bila, koliko god sigurnost upitna, mi smo uvijek bez uvrede njihovo dvorište. I njihovo ali i Čeha i Slovaka i Mađara i dakako Slovenaca, Austrijanaca, Poljaka, pa i Talijana. Mi moramo znati sa napretkom standarda, tehnologije i svega ostaloga turista će biti sve više i više. Turizam nikad neće doći u pitanje. Moramo sada razmišljati o održivosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije