peđa grbin:

'Nakon što je Hrvoj Šipek u tajnosti došla na čelo DORH-a u toj je instituciji sve krenulo k vragu'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Peđa Grbin o slučaju SMS
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Peđa Grbin o slučaju SMS
03.02.2023.
u 16:10
Ova se priča mora ispitati do kraja jer kao i u slučaju Platak, u kojem je zbog medijske intervencije i zato što se o toj priči govorilo, došlo do toga da je DORH zatražio dodatne izvide, tako ćemo i u slučaju SMS-afere doći do istine samo zato što o problemu ne šutimo - kazao je danas novinarima u Saboru čelnik SDP-a Peđa Grbin
Pogledaj originalni članak

Zanimljivo je kako svakog dana u medijima izlaze nove informacije koje pokazuju koliko su gospoda iz Vlade, cijenjeni HDZ-ovci, posljednjih nekoliko dana lagali. Neću se skrivati iza izraza da su govorili neistine, već ću reći da su lagali kako bi sakrili korupciju, nepotizam, klijentelizam, pogodovanje svojim rođacima, što ovih dana izlazi na vidjelo u količini koja se ne pamti još od vremena Ive Sanadera. Ovo što se događa u Hrvatskoj nije normalno. Postali smo zarobljena država i zarobljeno društvo. Ovakvim načinom upravljanja državom gdje se predsjednik Vlade brine o zapošljavanju pripravnika lovstva, a ne o stvarnim problemima koji more hrvatske građana, ovo društvo naprijed naprosto ne može. Ova se priča mora ispitati do kraja jer kao i u slučaju Platak, u kojem je zbog medijske intervencije i zato što se o toj priči govorilo, došlo do toga da je DORH zatražio dodatne izvide, tako ćemo i u slučaju SMS-afere doći do istine samo zato što o problemu ne šutimo - kazao je danas novinarima u Saboru čelnik SDP-a Peđa Grbin komentirajući najnoviju aferu s SMS-porukama koja iz dana u dan dobiva sve zanimljivije nastavke. 

Na to što premijer oporbu optužuje da svojim potezima i izjavama skreće pozornost s važnijih tema, primjerice, izjava predsjednika države Zorana Milanovića, Grbin je rekao kako je na svojoj koži osjetio da je sve tema te nastavio:

- Nema zabranjene teme. O svemu ćemo govoriti. Pa ako želimo pričati o Zoranu Milanoviću, pričat ćemo o Zoranu Milanoviću do mile volje. No to nas neće spriječiti da govorimo o ovome što se, za sada, događalo u Hrvatskim šumama. Ali tko nam jamči da se ista takva procedura, ista takva politika i način postupanja nisu bili i drugdje?! Recimo, u Ini, gdje je HDZ-ovac na račun Plenkovićevog prijatelja isplatio puste milijune. Dakle, imamo Inu i Hrvatske šume, a vjerojatno se ovo događalo i drugdje, samo ti mobiteli još nisu uzeti u obradu - kazao je Grbin. 

Na novinarsko pitanje znače li njegove riječi da on uskoro očekuje neke nove afere, Grbin reče: "Ako određene državne institucije počnu raditi svoj posao, onda - da, očekujem". 

- Imamo vladajuću većinu i oporbu. Koalicijski partneri u vladajućoj većini odlučili su biti uz Plenkovića bez obzira na sve. Čuli smo jednog zastupnika, koalicijskog partnera vladajućih, kako je njima u koaliciji sve objašnjeno i da njima, eto, jest malo neugodno, no riječ je o tome da oni naprosto žele ostati u svojim foteljama. Vladajuća većina može puknuti samo ako jedna od tih stranaka u koaliciji odluči da im je javni interes ispred njihovog osobnog interesa, a na opoziciji je da o tome govori, na problem ukazuje i pokuša ga raščistiti do kraja. Jedan od načina kako ćemo to učiniti jest i pozivanje glavne državne odvjetnice u Sabor. A to se događa samo kada oporba to zatraži, što znači da vladajuće za to ili boli briga, što je grozno s obzirom da nam pravosuđe nije baš bajno, ili žele nešto sakriti. Najvjerojatnije je kombinacija i jednoga i drugoga. Glavna državna odvjetnica idući će tjedan doći na vrući stolac i, bogami, odgovarat će na brojna pitanja. I pitanje je hoće li sjednice Antikorupcijskog vijeća i Odbora za pravosuđe te plenarna sjednica biti dovoljne da razgovaramo o onome što u toj instituciji ne štima. U instituciji koja je nekad svoj posao dobro radila, a onda je nakon što je na njeno čelo u tajnosti došla Zlata Hrvoj Šipek, koju premijer zove da bi joj iznio svoje mišljenje o postupanjima DORH-a kada on to smatra shodnim, sve krenulo k vragu. Srećom imamo ured europskog javnog tužitelja gdje premijer ipak ne može dignuti telefon i ponašati se kako je naviknuo - kazao je Grbin referirajući se na "armiranu" podršku koju Vlada ima od svojih koalicijskih partnera.

Na prijetnje HDZ-ova Josipa Borića kako će na raspravi o radu Zlate Hrvoje Šipek oporbeni zastupnici napuštati raspravu zbog HDZ-ovih pitanja kojima će se problematizirati oporbene postupke, Grbin je uzvratio:

- Sve na stol o svakome. Došlo je vrijeme raščišćavanja. Ako je potrebno, sve na stol. Ako je netko kršio zakon, bez obzira na stranačku iskaznicu, hoću da DORH to istraži bilo da se radi o meni ili nekome drugome. 

Na kraju novinari su Grbina pitali - ako su kolacijski partneri, unatoč svemu što se događa, kao "armirani beton" uz HDZ, ako je afera s SMS-porukama ne-tema, kako tvrdi premijer, ako je Zakon o pomorskom dobru za vladajuće dobar, iako i sam HDZ-ov ministar priznaje da je zakon jako manjkav, jesmo li kao društvo izloženi moralnom zlostavljanju.  

- Cijelo je društvo izloženo zlostavljanju u svakom pogledu. Koalicijski su partneri kao armirani beton jer ih veže interes. SMS poruke bogami jesu tema. Zakon o pomorskom dobru nije dobar. I mi ćemo o tome govoriti. I ako treba, ovaj mandat izdržati do kraja, a nakon toga građani će odlučiti. Bit će puno toga za mijenjanje i popravljanje - odgovorio je čelnik SDP-a. 

Video: Domagoj Hajduković poručio premijeru: Plenki što si nervozan? Ovo nije ništa osobno

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar jocker-3
jocker-3
17:22 03.02.2023.

Naravno da se može o svemu govoriti,ali do promjene neće doći....za HDZ vrijedi ona Mamićeva..."nemože nam nitko ništa....."

DR
Draconic5
23:07 04.02.2023.

Eh da, a tako je lijepo bilo za vrijeme drugova Bajića i onog drugog...prava idila. Nitko nije smio taknuti esdepeovce. A nu sad, Peđici otkrilo muljažu...ajoj.

IC
ICCO
18:03 03.02.2023.

Nije li Milanović nedavno rekao da je gospođa dolazila šefu na raport svake subote, sada to valjda rade diskretnije, nema sumnje. Ni Idi Amin se nebi posramio metoda rada.