DVOJE MRTVIH

Još jedna kobna nesreća koju su izazvali krijumčari: Scenarij je uvijek isti, na opasan put kreću noću

Teska prometna nesreca dogodila se nocas u 1:20 sati izmedju Novske i Paklenice. S ceste je sletio kombi s migrantima.
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/11
05.10.2024.
u 22:44

Na početku godine kod Karlovca je u sudaru s krijumčarem poginuo bračni par iz Rijeke, a u svibnju kod Splita četiri migranta

Dvije poginule osobe, njih čak 25 ozlijeđenih, potpuno smrskan kombi, šok obitelji u čiju se kuću negdje iza jednog sata iza ponoći zabio pretrpani kombi, epilog je najnovijeg slučaja krijumčarenje migranata na hrvatskim cestama. Tragedija se dogodila u mjestu Paklenica kod Novske.

Scenarij kojim se krijumčari migranata služe uvijek je isti, na opasan put uvijek kreću noću, a razlika je samo u lakomosti krijumčara koji je ovoga puta, protivno svim zakonima fizike i ljudskosti, u kombi uspio ugurati čak 27 strana državljana koji su u Hrvatsku ušli na nezakonit način. Kada ih je policijsko vozilo na autocesti A3 kod Novske uočilo, odmah su im bili sumnjivi; oko jedan sat iza ponoći kombi njemačkih nacionalnih oznaka kretao se cestom i djelovao prenatrpano, kao da prevozi velik teret. Shvatili smo o čemu je riječ i zaputili se za njima; nisu palili svjetlosne ni zvučne signale, a nisu ni jurili za njima, znali su da će ih oni ili kolege na putu presresti. No, i krijumčar je shvatio da je otkriven pa je, u želji da pobjegne, dao gas.

– Policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprečavanja nezakonitih migracija su, kod naplatne postaje Novska, zamijetili kombi njemačkih nacionalnih oznaka koji je djelovao preopterećen. Kada je vozač kombija uočio policiju, povećao je brzinu te se nastavio kretati u smjeru Novske. Policijski službenici su se, zbog sumnje u krijumčarenje migranata, uputili za kombi vozilom na sigurnoj udaljenosti, bez zvučnih i svjetlosnih signala, ne progoneći ga. Nakon sedam kilometara, dolaskom u mjesto Paklenica, zatekli su kombi vozilo koje je sletjelo s kolnika u odvodni kanal gdje je udarilo u betonski most, nakon čega se bočno prevrnulo i udarilo u zid kuće i stup električne rasvjete – pojasnili su iz PU sisačko-moslavačke što se događalo.

Vatrogasci, policija i čak osam vozila hitne pomoći ubrzo su došli na lokaciju gdje su zatekli strašan prizor – potpuno smrskano vozilo i ozlijeđene i zarobljene putnike. Vozač i jedan od putnika poginuli su u suludoj vožnji i frontalnom udarcu u betonski most, stup rasvjete, odvodni kanal i zid kuće. Ostalim je osobama pružena liječnička pomoć u više zdravstvenih ustanova; u Novoj Gradiški, Sisku, Pakracu i Slavonskom Brodu. U sisačku Opću bolnicu došlo je šest pacijenata, državljana Turske, Sirije, Palestine i Iraka. Tri su pacijenta bila s teškim i troje s lakim tjelesnim ozljedama. Jedan je pacijent operativno zbrinut, dok su ostali zadržani na promatranju. U bolnici u Novoj Gradiški zaprimljeno je jedanaest ozlijeđenih osoba; svi su muškarci i svi su strani državljani.

VEZANI ČLANCI:

– Osam pacijenata zadobilo je teške tjelesne ozljede i oni su zadržani na liječenju. Trojica su hitno operirana i nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja. Oni su još uvijek životno ugroženi. Preostalih pet pacijenata s teškim tjelesnim ozljedama smješteno je na odjel kirurgije. Tri osobe s lakšim tjelesnim ozljedama otpuštene su iz bolnice i preuzela ih je policija – javili su iz bolnice u Novoj Gradiški. Nažalost, nije ovo prvi slučaj da se krijumčari migranata, nastojeći pobjeći policiji, upuštaju u pogibeljnu jurnjavu hrvatskim cestama i nažalost, nije ovo jedini slučaj pogibije putnika.

U siječnju ove godine na autocesti A1 poginuo je bračni par iz Rijeke, a sin im je pretrpio teške ozljede, kada se u njihov automobil, također u noćnim satima, zabio terenac nakrcan migrantima: u vozilu sa 7 mjesta, krijumčar je nagurao 12 osoba, među kojima je bilo i djece. Osim bračnog para, poginuo je i krijumčar migranata. U svibnju ove godine kod Splita je poginulo četvero migranata, među kojima i dijete, kada je vozač automobila punog migranata odlučio bježati policiji pa se zabio u zid. Niz je slučajeva da su obijesnim vožnjama jureći preko graničnih prijelaza i lokalnih puteva krijumčari u više navrata umalo pogazili djelatnike policije koji su ih htjeli zaustaviti.

Hrvatska je godinama zanimljiva ruta migranata; Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska županija, na najvećem su udaru, jer zadnjih nam godina migranti dolaze s područja susjedne BiH. Posao krijumčara ljudi cvjeta; tisuće eura njima je vrijedan ljudski život koji ne štede u suludoj vožnji samo da bi se domogli cilja. Gotovo svakodnevno policija, najviše s područja PU karlovačke, daje izvještaje o sprečavanju krijumčarenja migranata, a na tom poslu surađuju i s kolegama iz Europola i BiH. Podatak da je broj uhićenih krijumčara samo ove godine dvostruko veći nego lani pa je do sada uhićeno više od 1500 krijumčara kojih su puni hrvatski zatvori, dokaz je tome da se tom problemu nastoji stati na kraj. Ono što plaši je da su krijumčari spremni na sve, sulude im vožnje nisu problem, riskiraju svoje i živote osoba koje prevoze, a u toj suludoj igri, nažalost, stradavaju i građani koji im se nađu na putu.

Teska prometna nesreca dogodila se nocas u 1:20 sati izmedju Novske i Paklenice. S ceste je sletio kombi s migrantima.
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije