SRJ

NATO-vim zrakoplovom Milošević odletio u Haag

01.10.2001.
u 00:00
* Bivši predsjednik SRJ je u 18.15 sati zrakoplovom Vojske Jugoslavije iz Beograda prevezen u vojnu bazu u Tuzli, odakle je nakon 20 sati poletio u Haag
Pogledaj originalni članak

Točno prije 12 godina, na veliki srpski praznik Vidovdan, Slobodan Milošević je pred oko milijun ljudi na Gazimestanu počeo svoj krvavi politički uspon. Jučer, također na Vidovdan, Milošević je završio u Haagu, u ćeliji pritvorske jedinice Međunarodnog suda za ratne zločine.

Unatoč odluci Ustavnog suda SRJ o obustavi izvršenja vladine uredbe o izručenju, srpska je vlada jučer odlučila da sve optužene za ratne zločine izruči Haaškome sudu (ICTY). Već tijekom sjednice srbijanske vlade tiskan je Službeni glasnik RS broj 37, u kojemu je objavljena ta odluka i po kojoj je policija odmah počela djelovati. Na više od 32 stupnja Celzija, ispred Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici u Beogradu, jučer oko 18 sati nije bilo Miloševićevih pristaša, a bilo je čak i malo novinara. Nešto poslije 18 sati, prvo je iz zatvora izašao policijski džip leskovačke registracije, a iza njega običan policijski kombi s malom i neupadljivom pratnjom. I dok su svi očekivali spektakularno izručenje, bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević bio je već u Beogradskoj zračnoj luci iz koje je vojnim zrakoplovom Jugoslavenske vojske prevezen u Vojnu bazu u Tuzli, odakle je avionom NATO-a nešto poslije dvadeset sati poletio u Haag.

Miloševićeva obitelj zatečena

Čini se da je izručenjem bila zatečena čak i Miloševićeva obitelj. Supruga bivšega jugoslavenskog predsjednika dr. Mirjana Marković nekoliko puta kružila ispred Centralnog zatvora u luksuznom "audiju" zatamljenih stakala. Miloševićeve pristaše stigle su pred zatvor kada je njihov šef već bio u zraku i putovao u Haag.

Kratko se obraćajući novinarima nakon jučerašnje sjednice Vlade srbijanski premijer Zoran Đinđić, naveo je tri razloga zbog kojih je vlada postupila ovako hitno i umjesto zakona ili uredbe, suradnju s ICTY-jem počela sa striktnom primjenom Statuta Haaškog suda. Đinđić je rekao da je odluka Ustavnog suda o Uredbi nezakonita jer dovodi Srbiju na rub egzistencije. Drugi razlog je donatorska konferencija koja počinje danas i gdje su neke vlade prijavile svoje sudjelovanje na temelju Uredbe Vlade SRJ o suradnji.

- Naša bi zemlja u Bruxellesu bila na stupu srama zbog takve odluke Ustavnog suda - rekao je Đinđić. - Najvažniji razlog za takvu odluku jest to što se primjenom stava Ustavnog suda ugrožava budućnost Srbije.

Đinđić je obavijestio novinare da su na sjednici vlade svi ministri glasovali za izručenje Slobodana Milošević, osim ministra zdravlja Obrena Joksimovića, koji je član Demokratske stranke Srbije.

Koštunica osudio izručenje

Dr. Vojislav Koštunica izjavio je sinoć da je on za odluku srbijanske vlade "saznao iz medija". Prema tvrdnjama MUP-a nema nikakvih podjela u policiji. Naši izvori kažu da ni u vojsci nema nikakva podizanja borbene spremnosti postrojbi na višu razinu.

Na središnjem beogradskom trgu nekoliko je tisuća pristaša Slobodana Miloševića demonstriralo, a njima su se nešto poslije 21 sat pridružile i pristaše Šešeljeve Srpske radikalne stranke. Najčešće se skandiralo: "Ustanak, ustanak!" Miloševićeve i Šešeljeve pristaše u bijesu su svoju nemoć iskazivali na novinarima. Četiri su novinarke pretučene, a najteže je prošao fotoreporter Foneta .

Uz Šešeljeve i Miloševićeve pristaše jedino negodovanje prema izručenju Miloševića pokazala je Demokratska stranka jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice. On je sazvao hitan sastanak Glavnog odbora i osudio Miloševićevo izručenje.

Nešto više od stotinu Miloševićevih pristaša okupilo se i ispred zgrade Centralnog zatvora u kojoj više nema Miloševića. U jednoj od sporednih ulica stajao je automobil zatamljenih stakala u kojemu je navodno sjedila dr. Mirjana Marković.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov

Pogledajte na vecernji.hr