AFERA SORTIRNICA

EPPO podigao optužnicu protiv četiri osobe i jedne tvrtke, među optuženima i bivša bliska Obersnelova suradnica

Foto: EPPO
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Sortirnica u Mihačevoj Dragi izgrađena je prije godinu dana, ali nikad nije počela raditi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Sortirnica u Mihačevoj Dragi izgrađena je prije godinu dana, ali nikad nije počela raditi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Sortirnica u Mihačevoj Dragi izgrađena je prije godinu dana, ali nikad nije počela raditi
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Sortirnica u Mihačevoj Dragi izgrađena je prije godinu dana, ali nikad nije počela raditi
21.10.2024.
u 13:32
EPPO ih tereti da su kao službene osobe iskoristile svoj položaj kako bi posao oko izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi dodijelili Horvatovoj tvrtki i to po uvećanim cijenama
Pogledaj originalni članak

Na dan kada je Laura Kövesi, glavna europska tužiteljica došla u svoj dvodnevni radni posjet Zagrebu, kako bi se sastala s ljudima u hrvatskom Uredu europskog  javnog tužitelja (EPPO), ali kako je navedeno u pozivu za medije i održala "sastanke s nekoliko relevantnih nacionalnih tijela", hrvatski ured EPPO-a, podigao je optužnicu u aferi Sortirnica.

Riječ je o istrazi koja je počela u travnju 2023. i tada je njome bio obuhvaćen i poduzetnik i inovator Đuro Horvat, koji je u međuvremenu preminuo, pa je istraga protiv njega obustavljena. EPPO je optužnicu podigao protiv četiri osobe i jedne tvrtke. Optuženi su Irena Miličević, Eddy Ropac, Darko Žagar i Jasna Kukuljan, te Horvatova tvrtka Tehnix. Irena Miličević je u vrijeme inkriminirano optužnicom bila pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke i mnogi su je smatrali i desnom rukom bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela. Ropac je bio savjetnik za kapitalne razvojne investicije u odjelu gradske uprave za komunalni sustav, Jasna Kukuljan je bila direktorica Komunalnog poduzeća Čistoća, dok je Žagar vlasnik tvrtke Žagar. Irenu Miličević i Ropca EPPO tereti da su kao službene osobe iskoristile svoj položaj kako bi posao oko izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi dodijelili Horvatovoj tvrtki i to po uvećanim cijenama. 

Prema navodima EPPO-a, njih se dvoje tereti da su s Jasnom Kukuljan manipulirali postupcima dvaju pozivnih natječaja kako bi se u privilegirani položaj stavilo Tehnix. Radilo se o natječajima za dobivanje posla izrade projektne dokumentacije za izgradnju sortirnice u Mihačevoj Dragi. Ukupna vrijednost projekta bila je 3,6 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima Kohezijskog fonda EU-a, kojima je pokriveno 85 % prihvatljivih troškova. EPPO navodi da je zbog toga Tehnix imao povlašten pristup procesu nabave te da je neosnovano uvećao svoje cijene za najmanje 300.000 eura. Istragom je utvrđeno, navodi EPPO, da su optuženici bili upozoravani na nepravilnosti, no usprkos tome su Tehnixu dodijelili posao, čime je, navodi EPPO, nanesena značajna šteta proračunu Unije i državnom proračunu. 

POVEZANI ČLANCI:

Horvat je bio uhićen lani kada i ostali, no nije bio pritvoren zbog svoje visoke životne dobi. Umro je u srpnju lani, a u istrazi je kao i ostali osumnjičenici nijekao krivnju. Bio je naveo da je razvio sustav sortiranja odvojenog prikupljenog otpada ta ga patentirao. 

- Čuo sam da je Rijeci potrebna sortirnica i o tome sam razgovarao s gradonačelnikom Obersnelom, koji se raspitivao o tehnologiji sortiranja otpada. Nakon što sam mu tu tehnologiju osobno prezentirao, uputio me prema djelatnicima grada Rijeke i Čistoće da s njima dogovorim što trebam. Irenu Miličević nikada nisam upoznao, Žagar je vanjski suradnik koji je izradio projektnu dokumentaciju - branio se u istrazi Horvat. 

Tijekom istrage prikupljeni su brojni dokazi, uključujući i mejlove koje je Horvat izmjenjivao s bivšim riječkim gradonačelnikom Obersnelom. U jednom od tih mejlova iz 2019., prema tvrdnjama EPPO-a, proizlazi, da je Horvat u svega nekoliko minuta izmijenio troškovnik, povećavši cijenu za - pet milijuna kuna. EPPO u optužnici tvrdi da su uvjeti  javne nabave bili podešeni po specifikacijama koje je mogao ispuniti samo Tehnix, o čemu svjedoči višegodišnja mejl komunikacija. O tome svjedoče i iskazi predstavnika nekih drugih ponuditelja koji su bili zainteresirani za suradnju s Tehnixom na izgradnji sortirnice. Svi su iskazivali da im Tehnix nije odgovarao na ponudu za suradnjom ili ih je odbio, a većinom su naveli i da im je bilo jasno da uvjeti javne nabave odgovaraju samo Tehnixu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KL
Klarahrv
13:59 21.10.2024.

Zašto ne piše stranačka pripadnost spomenutih lopina?

MA
Makbe
11:58 21.10.2024.

Očekivano, ni riječi o stranci kojoj pripadaju.