ODBOR ZA OBRANU

UŽIVO Kundid preko Anušića otkrio detalje: NSATU se provodi samo na teritoriju NATO članica

Zagreb: Održana sjednica Odbora za obranu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
21.10.2024.
u 15:45

Saborski Odbor za obranu u ponedjeljak nastavlja sjednicu na temu upućivanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u operacije, misije i druge aktivnosti u inozemstvu, među kojima je i sporna misija NSATU za koju je predsjednik Republike odbio dati prethodnu suglasnost.

Saborski Odbor za obranu danas nastavlja sjednicu na temu slanja Oružanih snaga RH u međunarodne misije, uključujući spornu misiju NSATU, za koju predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost. Na sjednici neće sudjelovati načelnik Glavnog stožera, Tihomir Kundid, jer mu je predsjednik to zabranio.

Na današnjoj sjednici Odbora za obranu, Nikola Mažar (HDZ) postavio je pitanje o odsutnosti Načelnika Glavnog stožera oružanih snaga: „Nema načelnika Glavnog stožera, a Kundid je član Vojnog odbora NATO-a, redovito prima precizne informacije o misijama i aktivnostima. Zar ne bi on trebao ovdje iznijeti profesionalne i točne informacije, nevezane za politiku? Tko vrši političku otmicu zabranjujući mu da dođe gdje želi?“

Na to je Ivan Anušić odgovorio: „Otmica generala Kundida nije naš plan. Milanović ga drži kod sebe u Uredu, a kad završimo, pustit će ga da se vrati na svoje radno mjesto.“ Pavić je potom upitao: „Zabrana Kundidu da prisustvuje sjednici Odbora, kako to komentiraju ministri i kolege iz drugih država na sastancima?“

Anušić je odgovorio: „Već krajem prošle godine, na mojim prvim sastancima s kolegama ministrima, pitali su me zašto predsjednik šalje poruke suprotne stavovima NATO-a. Nikome nije jasno zašto Hrvatska, nakon svih vanjskopolitičkih uspjeha, sada okreće politički kompas prema onima od kojih smo se prije 30 godina izdvojili – prema politici Rusije, Srbije i Mađarske.“

Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske, istaknuo je kako predsjednik podržava sudjelovanje u misijama očuvanja mira, posebno u kontekstu slanja stotina vojnika i teške opreme našim saveznicima na istočnim granicama. "To je hrvatski doprinos NATO-u i tako će ostati. Predsjednik će inzistirati na tome," rekao je.

Naglasio je da Ukrajina nije članica NATO-a i da ne postoji obveza pomoći, te da je legitimno da svaka zemlja sudjeluje u misijama kako želi. "Predsjednik nikad nije govorio o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu, već o potpori jednoj zaraćenoj strani," dodao je Miljenić. Također je napomenuo da će Načelnik stožera Kundid doći na sjednicu ako se ona zatvori za javnost, jer postoje klasificirane informacije, te da se neće uključivati u političke procese. 

HDZ-ovka Majda Burić uputila je Miljeniću kritiku, ističući da pokušava uvjeriti zastupnike da je opravdano napasti Sabor jer ne želi čuti istinu. „Kundid bi ovdje, pred kamerama, imao priliku iznijeti istinu. Nije me ni čudilo da podržavate osobu koja krši Ustav i hrvatske zakone,“ izjavila je.

Sandra Benčić upitala je o mnogim dezinformacijama ističući da se tvrdi kako su sve zemlje osim Mađarske odobrile sudjelovanje u NSATU misiji. „Zanima me koliko je članica zapravo poslalo svoje časnike u logistički centar, jer je njemački ministar naveo da ih je do sada poslalo samo devet,“ rekla je.

Samo je Mađarska odlučno odbila sudjelovanje u toj misiji, što je i povod ovoj raspravi. Kada govorimo o konkretnim zemljama, one će do kraja godine donijeti odluke u svojim parlamentima. Nijedna zemlja nema problema s slanjem svojih vojnika, ali informacije o broju zemalja koje sudjeluju su klasificirane,“ dodao je Anušić.

Ministar Anušić je pročitao popripćenje Kundida u kojem navodi detalje misije NSATU. "Posebno je naglašeno da NATO nije niti će postati strana u oružanom sukobu. Provedba plana je isključivo na teritoriju članica NATO-a', pročitao je Anušić.

"NSATU koordinira obuku i organizira opremanje Ukrajine radi unapređivanja jedinstva napora i potpore prema održivoj transformaciji ukrajinskij obrambenih i sigurnosnih snaga, interoperabilnih s NATO-om, usklađenih s NATO standardima, kako bi bile sposobnije braniti Ukrajinu i odvratiti daljnju agresiju Rusije", dodao je.

Podsjetimo, prošli tjedan, zbog Kundidovog izostanka, ministar obrane Ivan Anušić i vladajući napustili su sjednicu, smatrajući da rasprava bez njega nema smisla.  Predsjednik Milanović odbija sudjelovanje Hrvatske u NSATU misiji, tvrdeći da NATO time uvlači Hrvatsku u rat. HDZ je njegov potez osudio kao štetan za vanjskopolitički ugled Hrvatske, pozivajući oporbu da ne slijedi predsjednika, već da glasa u skladu s nacionalnim interesima. Hrvatski sabor u utorak će raspraviti, a u petak i glasovati o slanju hrvatskih Oružanih snaga, konkretno do pet časnika u njemački Wiesbaden, u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), za što je potrebna dvotrećinska većina, tj. 101 zastupnički 'glas'.

>>> FOTO Ante Gotovina proslavio 69. rođendan, pogledajte kako se mijenjao kroz godine

Zagreb: Održana sjednica Odbora za obranu
1/36

VEZANI ČLANCI: 

Komentara 48

PO
podravina
13:57 21.10.2024.

Milanovic je stao OTVORENO na stranu Putina i Rusije, uskratom pomoci Ukraini, pomogao je Rusiji, kome to jos nije jasno, Milanovic pomaze Agresoru, ljut je na Ukrajinu zbog remonta MIg-ova i nedobivene provizije po njegovoj zelji. Milanovic je prgav ii osvetoljubiv covjek, dno ljudskog karaktera.

Avatar southman
southman
14:00 21.10.2024.

Ili smo uz NATO i EU ili smo uz Rusiju. Kao članica NATO-a ovdje nema sredine.

MA
marinerocro
14:36 21.10.2024.

Slučajni klaun drži Kundida na lancu zbog bojeve spremnosti. E moj narode na što si spao ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije