MLADI GENIJALCI

Počinju prijave za Mensino Sudoku prvenstvo za osnovne i srednje škole

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Počinju prijave za Mensino Sudoku prvenstvo za osnovne i srednje škole
03.10.2024.
u 11:04
Igra izvorno potječe iz Japana, a u današnjem obliku je vezujemo za Howarda Garnsa koji ju je objavio u američkom magazinu Dell Puzzle Magazines
Pogledaj originalni članak

Hrvatski učenici kako osnovnih tako i srednjih škola do 15. listopada stignu se prijaviti na najveće sudoku natjecanje na ovim prostorima, koje organiziraju Hrvatska Mensa, Enigmatski klub „Božidar Vranicki“ te Agencija za odgoj i obrazovanje. Učenici se u ovom natjecanju svrstavaju u tri uzrasne skupine: Bistrići (od 1. do IV. razreda osnovne škole), Kadeti (viši razredi osnovne škole) te Juniori (srednjoškolci), a zadatke za sve razine natjecanja izrađuju članovi Hrvatske Mense, među kojima su i natjecatelji s World Sudoku Championship-a. 

Prva razina natjecanje započinje u petak 25. listopada u matičnim školama za sve tri uzrasne skupine, nakon kojeg slijedi regionalno natjecanje 23. studenoga u četiri regije: Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Za Bistriće je ovo završno natjecanje, dok će ponajbolji sudokaši svoje snage odmjeriti od 13. do 15. prosinca u Vodicama na državnom natjecanju.

Sudoku potiče razvoj kognitivnih procesa poput pamćenja i razumijevanja, pospješuje stjecanje znanja, posebice proceduralnog, razvija pozitivan natjecateljski duh i razmjenu perspektiva jer svaki učenik ima svoj način kako pristupa postavljenom problemskom zadatku, dok s druge strane, učiteljima omogućava lakše prepoznavanje darovitih učenika - ističu iz Hrvatske Mense.

Igra izvorno potječe iz Japana, a u današnjem obliku je vezujemo za Howarda Garnsa koji ju je objavio u američkom magazinu Dell Puzzle Magazines. Sudoku natjecanje ovakvog tipa uključuje različite zadatke, ovisno o dobi natjecatelja – dimenzije, 6x6, 9x9, kao i ekipne zadatke. Učenici ne smiju koristiti kalkulatore niti mobitele, čime se potiče njihova sposobnost računanja. Za natjecatelje su predviđene brojne nagrade kao što su medalje, diplome, knjige, društvene igre, besplatna MENSA testiranja, logičke slagalice, kako bi ih se potaknulo da i dalje razvijaju svoje vještine koje doprinose ne samo njihovom profesionalnom, već i osobnom razvoju. Svi zainteresirani prijavljuju se na stranici.

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Znate li koji hrvatski grad leži na sedam rijeka podno devet planina?

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Karlovac: Osvježenje u Korani
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Knin: Snijeg prekrio planine Svilaju i Dinaru
Foto: Zvonimir Barisin/HaloPixPIXSELL
Pogled na planinu Kozjak
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Visoke temperature ispraznile su ulice Knina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Knin: Izgradnja pješa?ko-biciklisti?kih mostova na rijeci Krki i Butižnici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Knin: Nizak vodostaj rijeke Krke kod Knina
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Proljetni ugođaj na slapu Krčić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Knin: Kninska tvr?ava ispod oblaka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Slap Krčić na izvoru rijeke Krke u Kovačiću okovan ledom, ali prepun posjetitelja

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.