Španjolska poslala tenkove

Kijev: Rusi pripremaju novi napad na Vuhledar; Moskva tvrdi da napreduje u Bahmutu

Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen ride in a tank along a road in the town of Chasiv Yar near a front line in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
Ukrainian servicemen pull a damaged pick-up car by a BMP-1 infantry fighting vehicle in the town of Chasiv Yar near a front line in Donetsk region
Foto: Stringer/REUTERS
View shows a residential building damaged by shelling in the town of Chasiv Yar near a front line in Donetsk region
Foto: 93RD MECHANIZED BRIGADE 'KHOLODN
An aerial view shows smoke rising in the front line town of Bakhmut
23.04.2023.
u 20:22
Rusija je objavila da protjeruje njemačke diplomate u uzvratnoj mjeri iako Njemačka nije još potvrdila protjerivanja s njezine strane. Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je, bez navođenja izvora, da Njemačka protjeruje više od 20 ruskih diplomata.
Pogledaj originalni članak

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je kako su njihove snage preuzele kontrolu nad još tri okruga zapadnog Bahmuta. Ukrajina, unatoč napretku ruskih trupa, inzistira na tome da je situacija pod kontrolom. Ukrajinsko operativno zapovjedništvo izvijestilo je da je 11 ruskih ratnih brodova u borbenoj pripravnosti u Crnom moru, uključujući dvije podmornice naoružane krstarećim projektilima Kalibr. Španjolska je poslala šest borbenih tenkova Leopard 2A4 Ukrajini u subotu, zajedno s 20 laganih oklopnih transportnih vozila, što je prva takva isporuka koju je Madrid obećao Kijevu u jeku ukrajinske borbe protiv ruske invazije. 

Tijek događaja:

20:17 - Ruski vojnici se ponovno pripremaju za napad na istočni ukrajinski grad Vuhledar, rekli su ukrajinski vojni dužnosnici. Vuhledar, grad na jugozapadu Donjecke oblasti, posljednjih se nekoliko dana nalazi pod teškom paljbom, rekao je pokrajinski glasnogovornik ukrajinske vojske Аleksej Dmitraškovskij za državnu televiziju u nedjelju.

Grad su u subotu šest puta napale ruske zračne snage, dodao je.

"Neprijatelj koristi taktiku spaljene zemlje. To (čini) kako bi se osiguralo da branitelji ne mogu pronaći položaje s kojih bi se branili", kazao je Dmitraškovskij. Elitna ruska jedinica ojačana tenkovima i mornaričkim pješaštvom pretrpjela je značajne gubitke kada je pokušala zauzeti područje oko Vuhledara tijekom trotjedne ofenzive u veljači.

20:15 - Moskva "neće oprostiti" Sjedinjenim Državama što su odbile izdati vize ruskim novinarima u pratnji šefa ruske diplomacije Sergeja Lavrova u ponedjeljak i utorak tijekom posjeta UN-u, rekao je novinarima ministar prije polaska za New York. "Nećemo zaboraviti, a ni oprostiti", rekao je Lavrov novinarima, osudivši "glupu" i "kukavičku" odluku Washingtona.

Lavrov i članovi njegova izaslanstva s izuzetkom novinara, dobili su američke vize za sudjelovanje na događanjima u Ujedinjenim Narodima tijekom sljedećeg tjedna, rekao je u ponedjeljak stalni ruski predstavnik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzja.

"Zemlja koja sebe smatra i naziva najpametnijom, najjačom, najslobodnijom i najpravednijom 'se uplašila' i napravila nešto glupo", ironizirao je Lavrov činjenicu da je SAD odbio izdati vize ruskim novinarima. On smatra kako upravo to pokazuje "koliko vrijede njihove izjave o slobodi izražavanja".

Njegov zamjenik Sergej Riabkov ranije u nedjelju rekao je da unatoč "višekratnim kontaktima u zadnjih nekoliko dana" na inicijativu Moskve, Washington "nije izdao vize novinarima koji su trebali pratiti Lavrova na njegovu putovanju" u SAD. “To je skandalozna i apsolutno neprihvatljiva metoda”, to je “izrugivanje” Sjedinjenih Država koje su se, prema njegovim riječima, “pretvarale da rade na pronalasku rješenja”. "No pronaći ćemo mi odgovor na to, tako da će Amerikanci još dugo pamtiti da se takve stvari ne čine", upozorio je Rjabkov.

Diplomatski izvor na koji se pozvala ruska novinska agencija Ria Novosti, rekao je da će u znak osvete ruskih vlasti "američki novinari u Rusiji bez sumnje doživjeti sve moguće 'neugodnosti' i sličan stav".

Od samog početka ruske invazije na Ukrajinu jako su pooštreni uvjeti za izdavanje akreditacija u ruskome ministarstvu vanjskih poslova u Moskvi, o čemu ovise vize. Najnovije napetosti između Moskve i Washingtona slijedile su tri tjedna nakon uhićenja američkog novinara u Rusiji, Evana Gershkovicha, kojega su ruske vlasti osumnjičile "za špijunažu", što SADe i sam Gershkovich kategorički opovrgavaju.

Ruski ministar osvrnuo se i na rat u Ukrajini. "Mi ćemo riješiti situaciju u Ukrajini i ostale sukobe u svijetu kroz načela Povelje Ujedinjenih naroda o suverenoj jednakosti država. Naša je zadaća osigurati da se Povelja UN-a primjenjuje u cijelosti i da pravo na samoodređenje ne izostane onda kada to zapadu odgovara", dodao je.

20:13 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su ruske snage zauzele više teritorija u Bahmutu te da nastoje preuzeti punu kontrolu nad gradom. Bitka za Bahmut pretvorila se u jednu od najkrvavijih u 14-mjesečnom ratu. Grad na istoku Ukrajine gotovo je potpuno uništenim topničkim granatiranjem i uličnim borbama. Rusija kaže da će joj zauzimanje Bahmuta omogućiti daljnje ofenzive u istočnoj Ukrajini prema osvajanju obližnjih gradova Kramatorsk i Sloviansk.

Rusko ministarstvo obrane u nedjelju je priopćilo da su trupe osigurale još dva bloka u zapadnim četvrtima Bahmuta te da su zračnodesantne jedinice pojačale snage na sjeveru i jugu. Jevgenij Prigožin, šef plaćeničke skupine Wagner koja predvodi napad na grad, tvrdi da njegovu vojnici nadziru 80 posto Bahmuta. Kijev je više puta zanijekao tvrdnje da su ukrajinske snage spremne povući se. Reuters nije uspio provjeriti izvješća s bojnog polja.

Čelnik južne ukrajinske regije Herson, kojega je na tu dužnost postavila Rusija, demantirao je izvješće američkog trusta mozgova da su ukrajinske snage zauzele položaje na istočnoj obali rijeke Dnipro (ruski Dnjepar). "Nema neprijateljskog uporišta na lijevoj (istočnoj) obali rijeke Dnipro... naša vojska potpuno kontrolira taj teritorij", napisao je Vladimir Saldo na Telegramu.

"Mogući su slučajevi neprijateljskih sabotažnih skupina koje se iskrcavaju kako bi snimile selfie, prije nego što ih naši lovci unište ili gurnu u vodu."

Citirajući ruske vojne blogere pridružene snagama Moskve, Institut za proučavanje rata rekao je da je Ukrajina "uspostavila položaje" na istočnoj obali, iako nije jasno "u kojoj mjeri ili s kojim namjerama".

Glasnogovornica ukrajinskog južnog zapovjedništva nije potvrdila niti opovrgnula izvješće i pozvala je na "informacijsku šutnju" kako bi se osigurala operativna sigurnost.

"Želim da svi shvate da je vrlo težak posao prijeći prepreku poput Dnipro, na primjer, kada linija bojišnice teče duž tako široke, moćne rijeke", rekla je Natalia Humeniuk za ukrajinsku televiziju. "Potrebno je malo strpljenja", dodala je.

Rusija je prošle godine povukla svoje snage sa zapadne obale rijeke u sklopu niza povlačenja koja su u to doba označila prekretnicu na bojištu u korist Ukrajine.

14:53 - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u nedjelju da će Moskva, ako skupina G7 zabrani izvoz u Rusiju, odgovoriti raskidom ugovora o izvozu crnomorskog žita iz Ukrajine. Članice skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja svijeta (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je prošli tjedan japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na izvore japanske vlade. 

Rusija je više puta zaprijetila da će odustati od sporazuma o žitu koji bi se trebao obnoviti jer postojeći istječe 18. svibnja.

"Ta ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju lijepa je jer implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosjetljivije za G7", rekao je Medvedev u objavi na Telegramu. "U tom slučaju za njih će prestati posao sa žitom - i mnoge druge stvari koje im trebaju", dodao je.

G7 navodno razmatra potpuno preokrenuti svoju strategiju sankcija tako da se izvoz u Rusiju automatski zabrani, osim u slučaju robe koja je uključena u popis proizvoda koji se smiju slati u zemlju. Prema sadašnjem okviru, roba se smije prodavati Rusiji osim ako je eksplicitno navedena na crnoj listi.

Medvedev, dugogodišnji saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ujedno je Putinov zamjenik predsjednika u Vijeću sigurnosti i na čelu je vladine komisije za proizvodnju oružja za rat u Ukrajini.

Moskva se više puta pobunila protiv uvjeta crnomorskog sporazuma o žitu - jedinog važnijeg diplomatskog pomaka tijekom rata u Ukrajini. Rusi su već naznačili da će odustati od sporazuma prije 18. svibnja ako Zapad ne ukine ograničenja na ruski izvoz poljoprivrednih proizvoda i gnojiva.

G7 je u nedjelju pozvao na "produljenje, punu provedbu i proširenje" sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, izvijestili su ministri poljoprivrede skupine u priopćenju.

9:02 - Rusko ministarstvo obrane pokrenulo je veliku akciju za regrutiranje dobrovoljaca, podstičući njihov muški ponos i pozivajući "prave muškarce" u pokušaju izvlačenja još novaka iz ograničenog broja vojno sposobnih muškaraca u Rusiji, kaže Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

 

U posljednjem izvještaju ministarstva navedeno je da je "prodorna" reklamna kampanja viđena na ruskim stranicama društvenih mreža, jumbo plakatima i televiziji, ali da je malo vjerojatno da će kampanja pomoći dostići ruski cilj od 400.000 volontera. Ministarstvo je u svojoj izjavi na Twitteru napisalo: Budući da joj je zaustavljen pristup regrutiranju zarobljenika, privatna vojna tvrtka Wagner također se natječe za ograničeni broj vojno sposobnih Rusa. … Vlasti gotovo sigurno nastoje odgoditi svaku novu, otvorenu obveznu mobilizaciju što je dulje moguće kako bi minimalizirali unutarnje neslaganje.

8:55 - Više od 3000 stanovnika ruskog Belgoroda vraćalo se u subotu svojim domovima nakon što su evakuirani za vrijeme uklanjanja eksploziva iz zgrade, rekao je lokalni guverner. Reuters je izvijestio da je dva dana ranije ruski ratni zrakoplov slučajno ispustio bombu na grad, oštetivši pritom kuće u naselju, rekle su vlasti. Vojni stručnjaci za eksplozive odlučili su "neutralizirati" eksploziv na poligonu, napisao je pokrajinski guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Operativni stožer donio je odluku o evakuaciji 17 stambenih zgrada u krugu od 200 metara. 

8:52 - Najmanje pet ruskih projektila pogodilo je istočni ukrajinski grad Harkiv i okolna područja u subotu kasno navečer, oštetivši civilne zgrade, rekli su lokalni dužnosnici. Jedan je projektil pogodio kuću u selu Kotliari, južno od Harkiva, dok je drugi izazvao požar u samom gradu, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov.

7:25 - Sin glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova borio se u Ukrajini s plaćeničkim snagama privatne ruske vojne tvrtke Wagner, otkrio je u subotu šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Prigožin je rekao da se Peskov, osoba od povjerenja ruskog predsjednika Vladimira Putina, sam obratio kako bi razgovarao o angažmanu njegovog sina u ratu.

Šeg Wagnera kazao je kako je savjetovao Peskovu da ne šalje svog sina da se pridruži regularnim ruskim postrojbama koje je Prigožin više puta kritizirao zbog loše opreme i neadekvatne obuke i vodstva.

Peskovljev sin Nikolaj Peskov, koji je dugo živio u Britaniji, a poznat je i kao Nikolai Choles, rekao je za moskovski tabloid KP da je služio jer je to smatrao svojom dužnošću. Tiskovina je objavila i fotografiju 33-godišnjaka u vojnoj odori. Navodi se i da je odlikovan. Kritičari su, međutim, rekli da to ne pruža dokaz o njegovom navodnom raspoređivanju.

Prigožin je rekao da je Peskovljev sin služio kao topnik u ratom pogođenoj Ukrajini u istočnoj regiji Luhansk pod lažnim imenom nakon trotjedne obuke. Prigožin je ocijenio Peskovljevu vojnu službu kao uzornu. Djeca većine ruske elite su izbjegavale ratne napore, rekao je Prigožin. ‘’Roditelji ih skrivaju’’, požalio se 61-godišnji šef Wagnera. Dodao je da se sinovi vodećih Rusa šalju na sveučilište, gdje su oslobođeni služenja u oružanim snagama, dok djeca radnika umiru u ratu.

Prigožin nije pružio nikakve dokaze za raspoređivanje Peskovljevog sina. Kao i njegov otac, Choles je podložan zapadnim sankcijama uvedenim nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Isprva nije bilo reakcije na vijest komentarima sklonog Peskova. Prigožin je također rekao da je Peskov pokušao odgovoriti sina od odlaska u rat.

Prema Prigožinu, raspoređivanje glasnogovornikovog sina držalo se u tajnosti od ostalih pripadnika Wagnera. ‘’Za to smo znali samo ja i načelnik kadrovske službe. Nikolaj Peskov je pokazao hrabrost i junaštvo kao i svi drugi", nadodao je. Peskovljev sin trenutno je na dopustu nakon šest mjeseci službe, rekao je šef Wagnera.

7:20 - Angela Vukodinova ljute hrpe neprodanih sjemenki suncokreta u njegovoj žitnici u središnjoj Bugarskoj. Kao i drugi poljoprivrednici u istočnim zemljama EU-a, za nered koji je nastao krivi priljev ukrajinskog žita. Pošto je ruska invazija blokirala neke crnomorske luke, velike količine ukrajinskih žitarica, koje su jeftinije od onih proizvedenih u Europskoj uniji, završile su u srednjoeuropskim zemljama zbog logističkih zavrzlama, izvršivši utjecaj na cijene i prodaju lokalnih poljoprivrednika. 

Poljoprivrednici u istočnim državama EU prosvjedovali su posljednjih mjeseci rekavši da je taj potez zasitio tržište i doveo do velikog pada cijena u njihovim zemljama. Kao odgovor na to, Europska unija je ponudila financijsku pomoć za poljoprivrednike pogođene priljevom. "Nemamo ništa protiv ukrajinskog naroda... Ali kompenzacija koju nudi EU za naše gubitke je smiješna", rekao je Vukodinov (61), koji je poljoprivrednik više od 30 godina u središnjem bugarskom gradu Sjedineniju. 

Nakon prosvjeda, vlasti u Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj najavile su da će privremeno zabraniti ukrajinske žitarice, iako je i dalje dopušten tranzit robe dok traju pregovori s EU-om za pronalaženje rješenja. Nakon ruske blokade Crnog mora prošle godine, zemlje članice Europske unije pristale su uvoziti određene proizvode iz Ukrajine bez količinskih ograničenja i carinskih pregleda. Roba je bila namijenjena Africi i Bliskom istoku, ali je zapela, dijelom i zbog logističkih problema, uključujući lošu infrastrukturu u Bugarskoj.

"Žitnice su pune, tržišta uopće nema, nema potražnje za bilo kakvim poljoprivrednim proizvodima... povrh damping cijena", rekla je Danka Marinčeška, voditeljica proizvodnje na obiteljskom gospodarstvu Vukodinov.

"Nije pošteno prema nama"

Podaci bugarskog ministarstva poljoprivrede pokazuju da je oko 940 tisuća tona ukrajinskog sjemena suncokreta uvezeno u najsiromašniju članicu Europske unije prošle godine, ili točnije polovica ukupnog izvoza sjemena suncokreta iz Ukrajine u EU. Susjedna Rumunjska je druga s gotovo 360 tisuća tona.

"Rumunjska i EU su bile nepravedne prema nama jer je, suprotno onome što su obećali, velik dio žitarica koje su trebale samo proći kroz Rumunjsku ostavljen ovdje", rekao je Florentin Bercu, predstavnik rumunjskog sindikata poljoprivrednika. Tržište sjemenki suncokreta u Bugarskoj postalo je "prezasićeno", rekao je Marin Iliev, član upravnog odbora Plovdivske unije proizvođača žitarica. "Nitko nije primijetio što se događa. ...Tržište je preplavljeno i cijene su pale", dodao je.

Cijene su premašile nekih 870 eura po toni u ožujku 2022., odmah nakon ruske invazije na Ukrajinu. Otad su pale na oko 360 eura po toni, što ne pokriva proizvodne troškove, uključujući povećane cijene gnojiva, kaže Iliev.

"Aristokracija velikih poljoprivrednika"

Nikolaj Valkanov, voditelj trusta mozgova InteliAgro sa sjedištem u Sofiji, optužio je "aristokraciju velikih poljoprivrednika" da drži zemlju "taocem" jer nije prodala proizvode prošle godine u nadi da će cijene porasti. "Prosječna cijena ukrajinskog sjemena suncokreta prodanog u Bugarskoj prošle godine bila je 690 dolara po toni. Vi mi recite jesu li to damping cijene. Zašto bugarski farmeri tada nisu prodavali?", upitao je u razgovoru s agencijom AFP.

Suočena s prosvjedima poljoprivrednika i blokadama cesta proteklih mjeseci, Europska komisija ponudila je u veljači paket vrijedan 56 milijuna eura. Ovoga je tjedna Bruxelles dodao još 100 milijuna eura potpore i predložio hitne mjere kako bi se osiguralo da žito može ući u Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku samo za izvoz. Do sada nije pronađeno trajno rješenje, a idućih dana nastavit će se razgovori.

"Bruxelles pokušava obuzdati spor, ali neizvjesnost se nastavlja", rekao je bugarski poljoprivrednik Iliev. "Ono što bi nas umirilo jest da koridori solidarnosti i u praksi ostanu koridori solidarnosti."

VIDEO Rusija: Ovo dokazuje da SAD nikad nije odustao od pokušaja špijunaže

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar uputnik
uputnik
07:59 23.04.2023.

Državi koja odrubljuje glave neprijateljskim vojnicima nema mjesta u civilizaciji.

DI
Dimnjak
20:44 23.04.2023.

Nova inicijativa u Ukrajini - od sada će se službeno obilježavati obljetnica rođenja ukrajinskih suradnika Njemačke vojske iz WW2. Osnivač SS Galicija divizije će također dobiti svoju proslavu. Kako netko može podržavati takvu zemlju!!

SE
Serengeti
22:04 23.04.2023.

Amerikanci i EU su već prešišali Ruse što se tiče slobode govora i medijskog izražavanja. Prvi su počeli zabranjivati ruske medijske kuće, na Facebooku je dopušten govor mržnje prema Rusima, izbacuju Ruse sa svih svjetskih natjecanja, daju otkaze Ruskim umjetnicima, ne izvode se Ruska dijela u kazalištu. Da je Rusija napravila makar jedno od toga bilo bi drvlje i kamenje na njih, dupli standardi koji su postali nažalost normalni. Dapače ako ukažeš da to nije uredu ispadaš pobornik Putina i zločinac.