Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U bazi Ramstein

Stoltenberg: Za Ukrajinu u NATO-u smo svi. Orbán: Što?!

NATO Secretary-General Jens Stoltenberg visits in Kyiv
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
1/4
21.04.2023.
u 22:54

Odluku o Ukrajini u NATO-u razmatrati nakon što rat završi, i to hladne glave i topla srca, a ne obrnuto, kaže njemački ministar Boris Pistorius. Države članice Kontaktne skupine koja se neformalno naziva i Skupinom iz Ramsteina dosad su pomogle sigurnosti Ukrajine u ukupnom iznosu većem od 55 milijardi američkih dolara

Vidjevši vijest o tome da je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u Kijevu izjavio da se svi saveznici slažu da će Ukrajina postati članicom NATO-a, mađarski premijer Viktor Orbán reagirao je kao prevareni muž koji zadnji dozna: "What?!" ("Što?!"), napisao je kratko na Twitteru, uz poveznicu na vijest.

Kad se Putin povuče...

Stoltenbergova tvrdnja da se NATO saveznici već zapravo slažu da Ukrajina može ući u NATO mogla bi izazvati neke upitnike s uskličnicima i u Hrvatskoj: nije, naime, sigurno da se predsjednik Republike Zoran Milanović slaže s tim tumačenjem, a on predstavlja Hrvatsku na summitima NATO saveza. Upitan za komentar, Ured predsjednika nije odgovorio na ovo pitanje (do zaključenja ovog izdanja). Nakon Stoltenbergova posjeta Ukrajini postalo je izgledno da će se sljedeći NATO summit, 11. i 12. srpnja u Vilniusu, pretvoriti u pokušaj davanja ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom neke vrste zajamčenog puta prema punopravnom članstvu Ukrajine u NATO-u, možda i sigurnosnih jamstava do stupanja u članstvo. Stoltenberg je pozvao Zelenskog da prisustvuje summitu saveza u Litvi, a suradnici ukrajinskog predsjednika prenijeli su medijima da je dogovor saveznika o mapi puta za članstvo Ukrajine u NATO-u zapravo uvjet koji Zelenski očekuje da bude ispunjen kako bi se pojavio na srpanjskom summitu. Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji u Kijevu obećao da će to pitanje biti "visoko na dnevnom redu" summita, kao i na sastancima Sjevernoatlantskog vijeća na kojima će se pripremati summit u Vilniusu.

– Svi NATO saveznici slažu se da će Ukrajina postati članica NATO-a, ali sada je glavni fokus na tome kako omogućiti da Ukrajina prevlada – ponovio je glavni tajnik NATO-a i na sastanku Kontaktne skupine za pomoć Ukrajini u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. – Znamo da naša podrška pomaže Ukrajini da se približava euroatlantskim integracijama. Ali fokus je sada na tome kako se pobrinuti da predsjednik Putin ne pobijedi u ratu, da Ukrajina prevlada, jer bez suverene, neovisne Ukrajine nema smisla raspravljati o članstvu – dodao je Stoltenberg u Ramsteinu, dan nakon posjeta Kijevu.

A member of the Ukrainian special force tests his weapons prior to a mission, amid Russia?s attack on Ukraine, in the region of Bakhmut, Ukraine, April 6, 2023. REUTERS/Kai Pfaffenbach Photo: Kai Pfaffenbach/REUTERS
Foto: Kai Pfaffenbach/REUTERS

U prvim reakcijama, njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je mogućnost donošenja brze odluke o članstvu Ukrajine u NATO-u. – Vrata su malo otvorena, ali ovo nije vrijeme za odlučivanje – komentirao je Pistorius u televizijskom intervjuu za ZDF u četvrtak navečer. Dodao je kako odluka o članstvu Ukrajine u NATO-u treba biti razmatrana nakon što rat završi, i to "hladne glave i topla srca, a ne obrnuto", i ne sada zbog osjećaja solidarnosti. Ukrajina mora pobijediti, što ne znači nužno vojnu pobjedu, no znači povlačenje Rusije s ukrajinskog teritorija nakon neke vrste mirovnog sporazuma, dodao je njemački ministar obrane.

Na sastanku u Ramsteinu saveznici i partneri iz 50-ak zemalja raspravljali su o daljnjoj pomoći Ukrajini u obliku protuzračne i proturaketne obrane te većih količina streljiva. U srijedu su u Ukrajinu stigli Patrioti, sofisticirani američki sustavi zračne obrane, što je ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov nazvao ostvarenjem sna. A prije tri tjedna u Ukrajinu su stigli i borbeni zrakoplovi MiG-29 iz Slovačke i Poljske. U Ramsteinu se dogovaralo još mnogo toga, a dogovarala se i logistika koja je potrebna da bi Ukrajinci od svega dobivenog izvukli najviše koristi.

'Globalniji nego ikad prije'

Države članice Kontaktne skupine koja se neformalno naziva i Skupinom iz Ramsteina dosad su pomogle sigurnosti Ukrajine u ukupnom iznosu većem od 55 milijardi američkih dolara, rekao je ministar obrane SAD-a Lloyd Austin. Od toga na SAD otpada oko 35 milijardi dolara. Austin se na početku sastanka u Ramsteinu, u govoru koji je izrečen pred kamerama (nakon toga slijedio je zatvoreni dio s povjerljivijim govorima), u nekoliko rečenica osvrnuo i na aferu s curenjem tajnih dokumenata iz Pentagona i CIA-e, otkrivenih u zabačenim kutovima interneta, zbog čega je kao krivac uhićen jedan pripadnik Nacionalne garde Massachusettsa.

– Nakon više od godinu dana ruske agresije i obmana ova Kontaktna skupina ujedinjena je kao i uvijek, i globalnija nego ikad prije. Naša podrška snagama koje se bore za slobodu Ukrajine ostaje čvrsta i iskrena. E sad, znam da su mnogi od vas pratili izvješća o neautoriziranim otkrićima povjerljivog američkog materijala. Shvaćam to pitanje vrlo ozbiljno. I nastavit ćemo blisko i s poštovanjem surađivati sa svojim duboko cijenjenim saveznicima i partnerima – rekao je američki ministar obrane Austin.

VIDEO: Ruski ratni zrakoplov slučajno je ispalio streljivo na grad Belgorod u blizini granice s Ukrajinom

Komentara 15

Avatar Mlečanka
Mlečanka
23:22 21.04.2023.

ameriĉki kriminalci će nas odvesti u 3.svjetski rat..

PU
Purger67
07:21 22.04.2023.

To znači 3 svijetski rat...i tko kaže da nismo američki vazali

Avatar comandante
comandante
05:55 22.04.2023.

Bravo za Orbana... a ameri su samo potvrdili zašto su postavili klauna Zelenskog i gurnulimovu sirotinju u rat!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije