Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat u EUROPI

Rusi upozoravaju na nekontroliranu utrku u naoružanju: "Posljedice je teško predvidjeti"

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.04.2023.
u 23:10

Kremlj je odbacio ukrajinske navode da ruski predsjednik Vladimir Putin ima dvojnika te je ponovio da je cilj ruske operacije u Ukrajini spriječiti susjednu zemlju da pristupi NATO-u

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da Rusija vidi prijetnju u potencijalnom članstvu Ukrajine u NATO-u što bi bila „ozbiljna, velika opasnost za njihovu zemlju, za sigurnost”. Peskov je to rekao na dan kad je ukrajinsku prijestolnicu posjetio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, prvi put od početka invazije. 

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

 

Tijek događaja: 

23:08 -  Rusija je u petak proglasila bugarskog istraživačkog novinara Hrista Grozeva, dugogodišnjeg kritičara Kremlja, "stranim agentom", izvijestila su ruska glasila. Moskva je često tu etiketu, što podsjeća na Staljinovo doba, lijepila kritičarima Kremlja. Po ruskom zakonu, ova se kvalifikacija može primijeniti na pojedinca "neovisno o njegovu državljanstvu". Grozev (53), bugarski državljanin, glavni je novinar specijaliziran za Rusiju istraživačke mrežne stranice Bellingcat koja ima sjedište u Velikoj Britaniji, ali djeluje u cijelom svijetu.

Imao je važnu ulogu u istragama Bellingcata o trovanju ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog koji je trenutno u zatvoru. Rusko ministarstvo unutarnjih poslova dodalo je Grozeva na svoj popis stranih agenata koji obično ažurira petkom. Ranije u petak sud u Moskvi je naredio uhićenje Grozeva koji nije u Rusiji, javile su ruske novinske agencije. Ruska agencija RIA Novosti pozvala se na izvor koji je rekao da istražitelji optužuju Grozeva da je ruskom novinaru Romanu Dobrohotovu pomogao u "ilegalnom prelasku granice".

FILE PHOTO: Bellingcat report author Christo Grozev gives a press conference opposite the Houses of Parliament in London, Britain, October 9, 2018. Picture taken October 9, 2018. REUTERS/Hannah McKay/File Photo Photo: HANNAH MCKAY/REUTERS
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS

Ruska sigurnosna služba FSB optužila je pak Grozeva da je pomagao ukrajinskoj obavještajnoj službi. Prije nego je Kremlj počeo ofenzivu na Ukrajinu, Bellingcat je istraživao o padu leta MH17 u kojemu je 2014. na istoku Ukrajine poginulo 298 ljudi, rekavši da su separatistički borci koje podupire Rusija najvjerojatnije odgovorni za nesreću.


20:52 - Moskovski sud izdao je nalog za uhićenje šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Kyryla Budanova, optužujući ga za organiziranje "terorističkih napada" unutar Rusije, izvijestila je državna novinska agencija RIA. Budanov je optužen za kaznena djela povezana s terorizmom i krijumčarenjem oružja. Postupak protiv njega najavljen je "u odsutnosti", u očitoj potvrdi da Budanov ne može odmah biti pritvoren.


20:46 - Njemačka, Poljska i Ukrajina potpisale su sporazum o središtu za popravak tenkova Leopard koji se koriste u Ukrajini za borbu protiv ruskih snaga, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorius na sastanku saveznika u zračnoj bazi Ramstein. Međutim, izrazio je oprez u pogledu bilo kakvog ranog poziva Ukrajini da se pridruži NATO-u. Sve su se strane složile kako financirati takvo središte, koje će koštati 150-200 milijuna eura godišnje i moglo bi početi s radom krajem svibnja, rekao je Pistorius novinarima.


Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da je "uvjeren" da je Ukrajina spremna vratiti još teritorija dok se Kijev priprema za novu ofenzivu protiv ruskih snaga koje napadaju. "Uvjeren sam da će sada biti u poziciji da može osloboditi još više zemlje."


20:44 - Sjedinjene Države rekle su da će uskoro početi obučavati ukrajinske vojnike za korištenje njihovog tenka Abrams, a Njemačka je najavila dogovor o uspostavi središta u Poljskoj za popravak tenkova raspoređenih u Ukrajini na sastanku saveznika u Njemačkoj kojemu je domaćin bio SAD.

Na 11. sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u zračnoj bazi Ramstein, posljednjoj u nizu konferencija na kojima je obećano oružje Kijevu otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju prošle godine, nije bilo velikih najava slanja skupog oružja, ali je rečeno da je u fokusu bila protuzračna obrana i streljivo.

Kijev je na sastanku, na kojem su također sudjelovali hrvatski ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, dobio uvjeravanja u nepokolebljivu potporu i podržane su težnje Ukrajine da se pridruži NATO-u u nekom trenutku u budućnosti, ali su dužnosnici naglasili da je trenutačno u fokusu pomoć Ukrajini na bojišnici.

Ukrajina je vršila pritisak na svoje saveznike zahtijevajući oružje dugog dometa, zrakoplove i streljivo prije protuofenzive za potiskivanje ruskih trupa koja se očekuje u sljedećim tjednima ili mjesecima. "Tenk M1, kada bude isporučen, činit će razliku", rekao je nakon razgovora general američke vojske Mark Milley, načelnik Združenog stožera, nazvavši Abrams najboljim tenkom na svijetu. 


20:40 - Ruski dužnosnik upozorio je u petak na "nekontroliranu" utrku u naoružanju u koju je uključeno više nuklearnih sila, objavila je ruska državna novinska agencija RIA. "U biti, svjedočimo utrci u raketnom naoružanju s posljedicama koje je teško predvidjeti. Deseci milijardi dolara se ulažu u poboljšanje raketne tehnologije. Ovaj proces poprima nekontrolirani karakter", rekao je Grigorij Maškov, dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Maškov se u intervjuu za jedan časopis referirao na brzu ekspanziju kineskih raketnih sustava i na nuklearne kapacitete Izraela, Indije i Pakistana, objavila je RIA. Nuklearni znanstvenici su u siječnju rekli da "Sat sudnjeg dana", koji upozorava na opasnost od uništenja čovječanstva, nikada nije bio bliže ponoći, što je rezultat podizanja nuklearnih tenzija otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Rusija polaže pravo na četiri ukrajinske regije koje je okupirala i tvrdi da će ih štititi kao i ostatak svog teritorija, što je većina država članica Ujedinjenih naroda osudila kao nezakonit čin. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u nekoliko navrata rekao da će Rusija iskoristiti sva raspoloživa sredstva kako bi obranila svoj "teritorijalni integritet".

RIA je ranije citirala rusko ministarstvo vanjskih poslova koje je reklo da bi mogao nastati "vakuum" u strateškoj stabilnosti nakon što Novi START prestane važiti 2026. Nejasno je li riječ o priopćenju ministarstva ili Maškovljevom komentaru iz intervjua. RIA je također navela da je ministarstvo reklo da Moskva treba pojačati svoje raketne kapacitete i u svojoj Kalinjingradskoj oblasti, koja graniči s članicama NATO saveza Poljskom i Litvom. 


15:59 - Mađarsko udruženje za žitarice i stočnu hranu objavilo je da je protiv zabrane uvoza žitarica i uljarica iz Ukrajine, upozorivši da će štetno utjecati na proizvodnju stočne hrane i pojedine industrijske sektore.

„Ne slažemo se sa zabranom uvoza ukrajinskih žitarica i uljarica, posebno u sezoni u kojoj je naša izloženost uvozu kukuruza vrlo velika”, stoji u priopćenju. Zabrana će nam blokirati pristup „najbližem i stoga najekonomičnijem izvoru sirovina” za svoju industriju, poručili su proizvođači stočne hrane.

„Ta mjera zadat će velike teškoće mađarskim proizvođačima stočne hrane i industrijskim korisnicima, što će utjecati na stočare i potrošače”, objasnili su.

Mađarska je prošle subote zabranila uvoz oko 25 poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, uključujući žitarice, uljanu repicu i sjemenke suncokreta, slijedeći primjer Poljske koja je zabranu uvela dan ranije, potaknuta nezadovoljstvom poljoprivrednika zbog niskih cijena uvoza. Njihov primjer slijedile su i Slovačka i Bugarska. 

Varšava je nakon dogovora s vladom u Kijevu omogućila tranzit ukrajinskih žitarica, pod pečatom i nadzorom, a premijer Mateusz Morawiecki izrazio je u petak nezadovoljstvo najavljenim mjerama Europske komisije, koja po njegovim riječima kasni i nudi premalo.

EK je poljoprivrednicima u zemljama EU-a koje graniče s Ukrajinom ponudila ukupno 100 milijuna eura pomoći, povrh već odobrenih 56 milijuna, a najavila je i hitne "preventivne mjere" za pšenicu, kukuruz, suncokretove sjemenke i sjeme uljane repice. 


11:23 - Moskovsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je u priopćenju da nedavne akcije i retorika iz Kijeva pokazuju da Rusija treba nastaviti s onim što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Operacija - izraz koji Rusija koristi za invaziju - nastavit će se sve dok se ne završe njezini navedeni ciljevi "denacifikacije i demilitarizacije" i dok se prijetnje ruskoj sigurnosti ne uklone, priopćilo je ministarstvo.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer je ponovno potvrdio da sprječavanje Ukrajine da se pridruži NATO-u ostaje jedan od ciljeva invazije.


9:45 - Svi saveznici NATO-a složili su se da će Ukrajina postati članica, rekao je glavni tajnik NATO -a Jens Stoltenberg. Govoreći uoči sastanka kontaktne grupe za obranu Ukrajine u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, također je rekao novinarima da, kada rat u Ukrajini završi, Kijev mora imati "odvraćanje da spriječi nove napade", javlja Sky News.


9:30 - Ukrajinska protuzračna obrana tvrdi da je tijekom noći oborila osam bespilotnih letjelica "Shahed" iranske proizvodnje, objavila je Suspilne, ukrajinska državna televizija. Noću je u Poltavi ruska vojska gađala objekt civilne infrastrukture, ima oštećenja. Žrtava nije bilo. Također, tijekom noćne zračne uzbune, zabilježen je pogodak u infrastrukturni objekt u regiji Vinica. Tijekom prošlog dana dvije su osobe poginule, a tri su ozlijeđene zbog ruskog granatiranja u Hersonskoj oblasti.

8:24 - G7 razmatra gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je u petak novinska agencija Kyodo pozivajući se na izvore iz japanske vlade. Vijesti Bloomberga u četvrtak su također izvijestile da Sjedinjene Države i saveznici Ukrajine razmatraju "potpunu zabranu većine izvoza u Rusiju". U izvješću se navodi da dužnosnici zemalja G7 raspravljaju o ideji prije sastanka na vrhu u Japanu sljedećeg mjeseca.

Upitan o Bloombergovom izvješću, glavni tajnik japanske vlade Hirokazu Matsuno rekao je da je vlada svjesna toga, ali se suzdržao od komentara o razmjeni mišljenja među zemljama G7 i nacijama istomišljenika o mogućim daljnjim sankcijama Rusiji. "Ono što je važno za okončanje ruske agresije što je prije moguće jest da G7 ostane ujedinjen za oštre sankcije Rusiji i snažnu potporu Ukrajini", rekao je na brifingu za novinare. 


7:14 - Kina ne potpiruje situaciju u Ukrajini i zalaže se za mirno rješavanje međunarodnih sporova kroz dijalog i diplomaciju, rekao je u petak kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang. Kina nema namjeru sudjelovati u velikom natjecanju moći, rekao je Qin na Lanting Forumu u Šangaju, dodajući da se protivi pokušajima izgradnje zidova i prepreka za prekid međunarodnih opskrbnih lanaca.


6:30 - Njemački ministar obrane Boris Pistorius odbacio je brzu odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u, zapadnom vojnom savezu koji podržava Ukrajinu tijekom cijelog rata s Rusijom, a države članice je opskrbljuju oružjem. Kijev želi da mu Sjevernoatlanski vojni savez ponudi članstvo. "Vrata su otvorena, ali sada nije vrijeme za odluku", rekao je Pistorius u četvrtak kasno navečer u programu ZDF-a, dodajući da je Ukrajina svjesna situacije u kojoj se odlučuje.

Pistorius je rekao da se odluka o pridruživanju Ukrajine savezu ne može donijeti samo iz solidarnosti, već "hladne glave i vrućeg srca. Ne obrnuto".

O mogućem članstvu Ukrajine u NATO-u ili Europskoj uniji neće se raspravljati u petak, na četvrtom sastanku Kontaktne skupine za obranu Ukrajine, u američkoj zračnoj bazi Ramstein u južnoj Njemačkoj, dodao je ministar.

Pistoriusovi komentari dolaze nakon prvog posjeta šefa NATO-a Jensa Stoltenberga Ukrajini od početka ruske invazije prije 14 mjeseci. On je pozvao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija na summit NATO-a u Vilniusu u srpnju, rekavši da će kandidatura Ukrajine za članstvo u NATO-u i čvrsta sigurnosna jamstva za zemlju biti visoko na dnevnom redu samita.


6:20 - Ruski ratni zrakoplov slučajno je ispalio streljivo na grad Belgorod u blizini granice s Ukrajinom u četvrtak kasno navečer, izazvavši eksploziju i oštetivši zgrade, javila je ruska agencija Tass pozivajući se na ministarstvo obrane. Lokalne vlasti izvijestile su o velikoj eksploziji u gradu koji se nalazi odmah preko granice s Ukrajinom. Regionalni guverner rekao je da su dvije žene ozlijeđene. "Dok je zrakoplov zračnih snaga Suhoj Su-34 letio iznad grada Belgoroda, došlo je do slučajnog pražnjenja zrakoplovnog streljiva", naveo je Tass objavljujući navode ministarstva obrane.

Su-34 je nadzvučni lovac-bombarder. Nije rečeno o kakvom je oružju riječ.

Ministarstvo je priopćilo da su neke zgrade oštećene i najavilo da je istraga već u tijeku, navodi ruska agencija, a prenosi Reuters.

Guverner regije Belgorod Vjačeslav Gladkov, najavljujući izvanredno stanje, rekao je na Telegramu da se na jednoj od glavnih ulica nalazi krater veličine 20 metara, ne navodeći što ga je uzrokovalo. Oštećena su četiri automobila i četiri stambene zgrade, dodao je.

Videosnimke s lica mjesta pokazuju gomile betona na ulici, nekoliko oštećenih automobila i zgradu s razbijenim prozorima. Na jednoj od snimki vidi se automobil okrenut naopačke na krovu trgovine.

Regija Belgorod je jedan od nekoliko dijelova južne Rusije gdje su mete poput skladišta goriva i streljiva potresane eksplozijama od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022.


6:15 - Kremlj je odbacio ukrajinske navode da ruski predsjednik Vladimir Putin ima dvojnika te je ponovio da je cilj ruske operacije u Ukrajini spriječiti susjednu zemlju da pristupi NATO-u. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da Rusija vidi prijetnju u potencijalnom članstvu Ukrajine u NATO- što bi bila „ozbiljna, velika opasnost za njihovu zemlju, za sigurnost”.  

Peskov je to rekao na dan kad je ukrajinsku prijestolnicu posjetio glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, prvi put od početka invazije. 

"Budućnost Ukrajine je u euroatlantskoj obitelji, budućnost Ukrajine je u NATO-u. Istodobno, glavni cilj Sjevernoatlantskog saveza, njegovih saveznica je osigurati da Ukrajina pobijedi", rekao je Norvežanin u Kijevu. Glasnogovornik Kremlja komentirao je i nedavne tvrdnje iz Kijeva da ruski predsjednik Vladimir Putin koristi dvojnika na putovanjima poput onih u okupirani Herson i Luhansk, kazavši da su to „pomalo čudne” tvrdnje. 

I sam Putin je jednom rekao da su mu iz sigurnosnih razloga savjetovali da koristi dvojnika, no tada je dodao da se „suzdržao” od toga. 

Ključne riječi

Komentara 50

WI
wice
11:01 21.04.2023.

Pijani ruski piloti tuku po svojim gradovima. U strahu su velike oči.

KR
kronika20
15:18 21.04.2023.

Rat će završiti dokle bude htio ruski narod, jer kada mu prekipi povješati će sve zločince na čelu sa putinom i Kirilom

Avatar UA heroji Bakhmuta!
UA heroji Bakhmuta!
11:44 21.04.2023.

njemački ministar obrane Pistorius : "Ukrajina može izvoditi ograničene napade na ruski teritorij..."potpuno je normalno" da u ratu "napadnuti" djeluje "na neprijateljskom teritoriju, na primjer da blokira opskrbne linije"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije