HRVATSKA I SUSJEDI

Probleme s naftom moramo riješiti dogovorom

06.02.2002.
u 00:00
* Picula u ožujku ili travnju u Beogradu * Ove godine s BiH ratifikacija ugovora o granicama, o korištenju luke Ploče, dvojnom državljanstvu te o pograničnom prometu
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Hrvatska predlaže Sloveniji i BiH da međudržavnim razgovorima na razini ekspertnih timova riješe spor zbog prijevoza nafte, izjavio je jučer hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, priznavši i hrvatsku krivnju u sporu sa susjedima jer Uredba o prijevozu naftnih derivata nije dobro pripremljena.

- Uredbe se ne smiju donositi bez potrebne koordinacije svih državnih tijela, a jednostrane odluke samo kompliciraju odnose - izjavio je Tonino Picula na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o odnosima sa susjednim zemljama. Picula je dodao da nema potrebe za to da se problem s naftom politizira jer je riječ o komercijalno-trgovačkom sporu. Kazao je kako mu se čini da žestoke reakcije iz BiH dolaze zato što neki tamošnji političari propuste u djelovanju u BiH pokušavaju nadoknaditi borbenošću prema Hrvatskoj.

Ministar Picula napomenuo je da je Hrvatskoj cilj uspostaviti dobre odnose sa svim susjedima jer je to nužno i radi pristupanja europskim integracijama, ali da bržu normalizaciju često koče i unutarnji problemi nekih država, primjerice u BiH i SRJ. Ipak, Picula kaže da je u protekle dvije godine napravljeno mnogo te da će se i u ovoj godini odnosi poboljšati, najavivši i potpisivanje više međudržavnih ugovora.

Odnosi s BiH strateški su važni za Hrvatsku, a Picula je rekao da ove godine očekuje ratifikaciju ugovora o granicama, sporazum o korištenju luke Ploče, sporazum o dvojnom državljanstvu te Ugovor o pograničnom prometu i suradnji. Kazao je da će Hrvatska i dalje financijski pomagati Hrvatima u BiH, ali na jasan način i u konkretnim projektima. Uz ratifikaciju ugovora o granicama, Picula je najavio i zatvaranje 149 prijelaza između dviju država.

Najavio je da će u ožujku ili travnju posjetiti Beograd, a očekuje potpisivanje nekoliko međudržavnih ugovora te daljnju normalizaciju odnosa s tom zemljom. Kao posebice dobru i uzornu, istaknuo je suradnju s Mađarskom. S Italijom i dalje ostaje problem koji se pojavio s tamošnjim zahtjevima za povrat optantske imovine, što koči potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu i suradnji, a sa Slovenijom najveći problem ostaju Ljubljanska banka, NE Krško i razgraničenje.

Najveći dio neriješenih odnosa sa susjedima i dalje su problemi s nestalim osobama, povratak izbjeglica, povratak imovine i stanarska prava te granična problematika i pogranični režimi.

V. Barišić

Pogledajte na vecernji.hr