Rat u ukrajini

Napeto na granici s Bjelorusijom, Poljaci šalju još 10.000 vojnika: 'Hoćemo uplašiti agresora, da nas ne bi napao'

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
FILE PHOTO: FILE PHOTO: IAEA expert mission visits Zaporizhzhia Nuclear Power Plant
Autori Vecernji.hr, Hina
10.08.2023.
u 23:48
Dvije osobe su poginule, a sedam ih je ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Zaporižju u srijedu, rekli su ukrajinski dužnosnici.
Pogledaj originalni članak

Dvije osobe su poginule, a sedam ih je ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Zaporižju u srijedu, rekli su ukrajinski dužnosnici. Ukrajinski dužnosnici ranije su izvijestili o tri ubijena. "Na sreću, jedna osoba je reanimirana. Liječnicima je na licu mjesta pomogla policijska hitna pomoć", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko na Telegramu.

Tijek događaja:

23:48 - Prošlotjedni razgovori u Saudijskoj Arabiji bili su "prekretnica" za Kijev, jer su pokazali da je moguće dobiti podršku svijeta za plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija za okončanje rata, rekao je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova. "Ako želimo da zemlja bude u prvome redu svjetske politike, mora biti dio tih koordinacijskih sastanaka", rekao je Dmitro Kuleba u intervjuu Reutersu, misleći na razgovore u Džedi i nešto manji sastanak ljetos u Kopenhagenu.

Više od 40 zemalja, među kojima su Kina, Indija, Sjedinjene Države i brojne europske zemlje, s izuzetkom Rusije, sudjelovalo je u pregovorima u Džedi, na kojima je Kijev pokušao dobiti široku međunarodnu potporu za ključna načela mirnog okončanja rata u Ukrajini, a to znači povlačenje svih ruskih trupa iz Ukrajine i povrat cjelokupnoga ukrajinskog teritorija pod kontrolu Kijeva.

Zelenskij je ranije istaknuo kako želi da se globalni samit na temelju tih načela održi kasnije tijekom godine. Kuleba je rekao da se broj država zainteresiranih za sudjelovanje na sličnim sastancima "dramatično povećao" posljednjih tjedana. 

"Potpuno smo zadovoljni dinamikom tog procesa", rekao je. "Vjerujem da je sastanak u Džedi bio prekretnica jer smo prvi put okupili zemlje koje predstavljaju cijeli svijet, a ne samo Europu i Sjevernu Ameriku", dodao je. Rusija je rekla da je otvorena za razgovore s Kijevom, ali ustraje u tome da su četiri pokrajine koje je okupirala prošle godine sada njezin teritorij, kao i Krim koji je anektirala 2014. To su uvjeti koje Kijev neće prihvatiti.

 

21:30 Vlasti nekoliko desetaka mjesta u Harkivskoj oblasti, na sjeveroistoku Ukrajine, naredile su u četvrtak evakuaciju stanovnika zbog napredovanja ruske vojske koja je u ofenzivi i tvrdi da "učvršćuje svoje položaje". Ruska vojska je protjerana iz Kupjanska i okolice koje je bila zauzela na početku invazije, munjevitim protunapadom ukrajinskih branitelja u rujnu 2022. Prije nekoliko tjedana prešla je u ofenzivu na tom području, redovito tvrdeći da osvaja teritorij.

Ukrajinska vojska je u četvrtak priznala da je situacija u tom sektoru "teška". "Situacija je i dalje teška, ali je pod kontrolom", napisao je na Telegramu Serhij Čerevati, vojni glasnogovornik za istočnu bojišnicu, preuzimajući uobičajenu formulaciju kojom se Kijev koristi kada njegov protivnik napreduje. "Rusi se pokušavaju nametnuti i probiti našu obranu", dodao je.

Video: Dvije osobe poginule u ruskom napadu na Zaporižje

19:00 Nastavlja se rat dronovima i teritorij pod ruskom kontrolom je sve češće na meti ukrajinskih napada. Moskva je u četvrtak rano ujutro priopćila da je srušila 13 ukrajinskih bespilotnih letjelica, od kojih 11 blizu anektiranog poluotoka Krima i dvije koje su išle prema Moskvi. Na gospodarskom planu, Kijev je objavio da je tijekom noći otvorio "privremene" koridore na Crnome moru kako bi omogućio promet brodova sa žitom, unatoč prijetnjama Rusije da oni mogu biti na meti njezine vojske.

Trenutno nije jasno jesu li se brodovi otisnuli od ukrajinske obale pošto su od srpnja zaredali ratni prizori na Crnom moru.

17:00 Najmanje šestero ljudi ozlijeđeno je u ruskom granatiranju za vrijeme distribucije humanitarne pomoći u Hersonskoj oblasti na jugu Ukrajine, objavile su u četvrtak mjesne vlasti. Jedna od žrtava u selu Bilozerka zadobila je teške ozljede, objavio je na Telegramu čelnik regionalne vojne uprave Oleksandar Prokudin.

Rekao je da je Rusija granatirala Hersonsku oblast 65 puta u zadnja 24 sata. Pritom je 16 projektila pogodilo istoimeni glavni grad regije.

Ruske snage na drugoj strani rijeke Dnjepar često napadaju ukrajinski dio te regije. Prošle godine ukrajinska je vojska oslobodila dio regije uključujući njezin glavni grad. No područja na istočnoj strani Dnjepra pod ruskom su kontrolom uključujući branu Kahovku. Brana je 6. lipnja uništena što je izazvalo katastrofalnu poplavu.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

15:00 - Estonija šalje Ukrajini novu vojnu pomoć za njezinu borbu protiv invazije ruskih snaga, koja uključuje malo oružje i streljivo, najavljeno je u četvrtak. "Moramo podržati Ukrajinu u njihovoj borbi protiv stalne ruske agresije. Još jednom smo pronašli priliku u kojoj Estonija može pružiti ruku pomoći", rekao je ministar obrane Hanno Pevkur u izjavi.

"Ruska Federacija ovom agresijom ne može ništa dobiti. Stoga svi koji podupiru Ukrajinu moraju ubrzati pružanje vojne pomoći kao i povećati kapacitet svoje obrambene industrije", rekao je estonski ministar.

Ministar obrane kazao je da je Estonija Ukrajini do sada pružila vojnu pomoć u vrijednosti od preko 400 milijuna eura, što je više od 1 posto bruto domaćeg proizvoda te baltičke zemlje.

GALERIJA Suze, redovi za hranu i život među ruševinama: Civili plaćaju golemu žrtvu rata u Ukrajini

Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
storyeditor/2022-02-24/ukrajina1.JPG
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/Pixsell
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
ukrajina
Foto: REUTERS
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS
Ukrajina

14:48 - Uspostavljen je privremeni humanitarni koridor za pomoć trgovačkim brodovima koji su zapeli u crnomorskim lukama Ukrajine, priopćila je mornarica te zemlje. Očekuje se da će ga brodovi početi koristiti za nekoliko dana. Ruta će se također koristiti za prijevoz žitarica i poljoprivrednih proizvoda, rekao je glasnogovornik Oleh Chalyk.

"Koridor će biti vrlo transparentan, postavit ćemo kamere na brodove i bit će prijenosa koji će pokazati da je ovo čisto humanitarna misija i da nema vojne svrhe", rekao je.

Međutim, vojna prijetnja iz Rusije i mine postavljene u moru i dalje predstavljaju rizik, stoji u zasebnom priopćenju mornarice. Brodovi su zapeli u crnomorskim lukama otkako se Rusija prošlog mjeseca povukla iz ključnog sporazuma o žitu koji je omogućio siguran izvoz proizvoda, piše Sky News

14:44 - Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja, koja je pod ruskom okupacijom, izgubila je u noći na četvrtak vezu s posljednim preostalim vanjskim dalekovodom i prešla je na rezervno napajanje strujom, objavila je ukrajinska državna elektroenergetska tvrtka Energoatom. Energoatom je objavio da je najveća europska nuklearka na rubu isključenja jer rezervno napajanje strujom ima manje od polovice kapaciteta u odnosu prema glavnom.

"Takav režim težak je za nuklearku, njegovo trajanje ograničeno je dizajnom elektrane i može dovesti do otkazivanja glavne opreme energetske jedinice", objavio je Energoatom na Telegramu.

Nuklearku Zaporižja, koja ima šest reaktora, kontrolira ruska vojska od prvih dana invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Postala je jedno od žarišta sukoba. Obje strane međusobno se optužuju za njezino granatiranje. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pokušava uspostaviti sigurnosni mehanizam kako bi spriječila moguće nesreće. Nijedan od šest reaktora ne proizvodi struju.

Uprava nuklearke koju su postavili Rusi objavila je da je reaktor 4 prebačen iz "vruće" u "hladnu" fazu gašenja zbog istjecanja pare. Jedan od šest reaktora mora biti u "vrućoj" fazi gašenja kako bi proizvodio paru za potrebe nuklearke. 

"Zaposlenici nuklearke otkrili su znakove istjecanja pare iz cijevi generatora pare broj 3", objavila je uprava. "Kako bi se zadovoljile potrebe nuklearke Zaporižja za parom, razmatra se prebacivanje bloka 6 u 'vruću' fazu gašenja".

VEZANI ČLANCI:

8:55 - Poljska planira premjestiti do 10.000 dodatnih vojnika na granicu s Bjelorusijom kao potporu graničnoj straži, rekao je u četvrtak ministar obrane Mariusz Błaszczak.

"Oko 10.000 vojnika bit će na granici, od čega će 4.000 izravno podržavati graničnu stražu, a 6.000 će biti u pričuvi", prenosi Reuters, rekao je ministar u intervjuu za javni radio.

"Približavamo vojsku granici s Bjelorusijom kako bismo uplašili agresora kako se ne bi usudio napasti nas", rekao je Błaszczak.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Maciej Wąsik rekao je u srijedu da će Poljska poslati dodatnih 2000 vojnika na svoju granicu s Bjelorusijom.

8:33 - Rusija je objavila u četvrtak da je srušila 13 ukrajinskih dronova u pokušaju napada na poluotok Krim te na rusku prijestolnicu Moskvu. Rusko ministarstvo obrane reklo je da je dva drona srušila njihova protuzračna obrana kod Sevastopolja, mornaričke baze na poluotoku Krimu koi je Rusija anektirala 2014.  Ministarstvo dodaje da je još devet dronova zaglavljeno i palo je u Crno more. 

Dva su drona srušena iznad ruske prijestolnice Moskve, tvrdi nadalje ministarstvo te navodi da je prvi srušen iznad regije Kaluga, a drugi iznad otmjenog okruga Odincovo. "Današnji pokušaji režima u Kijevu da izvede terorističke napade bespilotnim letjelicama spriječeni su", navodi ministarstvo i dodaje da nema žrtava.

Napadi bespilotnim letjelicama duboko u ruskom teritoriju učestali su otkako je jedan dron bio uništen iznad Kremlja početkom svibnja. Civilna područja u glavnom gradu Rusije zatim su bila pogođena kasnije u svibnju, a moskovska poslovna četvrt bila je dvaput meta u tri dana početkom kolovoza. 

Zadnjih dana, ukrajinski brodovi na daljinsko upravljanje, a njih se također naziva dronovima, napali su ruski tanker s gorivom u mornaričkoj bazi u ruskoj luci Novorosijsk na Crnom moru.

Ukrajina nikada ne komentira tko stoji iza napada na ruski teritorij, no njezini dužnosnici javno izražavaju zadovoljstvo zbog takvih uspjeha. Američki dnevnik The New York Times izvijestio je u svibnju da američke obavještajne agencije vjeruju kako iza napada dronovima na Kremlj stoje ukrajinske obavještajne službe. 

6:28 - Dvije bespilotne letjelice oborene su u četvrtak dok su se približavale ruskoj prijestolnici, rekao je moskovski gradonačelnik, što je drugi takav pokušaj napada koji je dužnosnik izvijestio u dva dana. Došlo je dan nakon što su kijevske snage granatirale zapadnu rusku regiju Belgorod, ostavivši jednu osobu mrtvu i nekoliko ranjenih, prema guverneru.

“Jutros rano, oko 4 sata, snage protuzračne obrane oborile su dvije jurišne bespilotne letjelice koje su letjele prema gradu. Jedan u regiji Kaluga, drugi u blizini Centralne kružne ceste”, rekao je Sobyanin u Telegram objavi. Nema izvještaja o žrtvama ili šteti.

U srijedu je gradonačelnik rekao da su dvije bespilotne letjelice oborene u Moskvi, usred niza prijavljenih pokušaja napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na ruske gradove.

6:18 - Ukrajinske snage pokušale su prijeći rijeku Dnjepar koja dijeli oslobođeni i okupirani Herson probivši ono što je mjesecima služilo kao linija bojišnice na jugu Ukrajine. Ruski vojni blogeri izvijestili su da je do sedam čamaca, od kojih je svaki prevozio oko šest do sedam ljudi, pristalo blizu naselja Kozachi Laheri, istočno od grada Hersona, i probilo ruske obrambene linije.

VEZANI ČLANCI:

6:10 - Dvije osobe su poginule, a sedam ih je ozlijeđeno u ruskom raketnom napadu na ukrajinski grad Zaporižju u srijedu, rekli su ukrajinski dužnosnici. Ukrajinski dužnosnici ranije su izvijestili o tri ubijena. "Na sreću, jedna osoba je reanimirana. Liječnicima je na licu mjesta pomogla policijska hitna pomoć", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko na Telegramu.

Tajnik gradskog vijeća Zaporižje, Anatolij Kurtev, ranije je rekao da je Rusija pogodila stambeno područje grada. Prema njemu, prozori su razneseni na nekoliko zgrada.

Video koji je objavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokazao je kako dim izlazi iz gorućih i teško oštećenih zgrada u blizini crkve.

Andrij Jermak, čelnik ukrajinske predsjedničke administracije, kasnije je objavio snimku koja prikazuje da se crkva nalazi u blizini stambenih zgrada. Ukrajina sumnja da je u napadu korišten projektil Iskander, rekao je Jermak. Ranije u srijedu, ukrajinska vojska je priopćila da je uspješno odbila ruske napade u istočnim regijama.

Proteklog dana bilo je više od 30 bitaka, rekao je glasnogovornik Glavnog stožera Andrij Kovaljov u izjavi. Vode se teške borbe, dodao je.

Kovaljov je istaknuo rusko napredovanje u blizini sela Sinkivka, oko 10 kilometara od grada Kupianska u regiji Harkov. Također je bilo ruskih protunapada u susjednoj regiji Donjecka južno od grada Bakhmuta pod ruskom kontrolom u blizini sela Kliščivka, izvijestio je.

6:00 - U eksploziji u krugu tvornice sjeverno od Moskve koja je ranije proizvodila optičku opremu za rusku vojsku ubila je jedna osoba, ranilo je 60 drugih, a najmanje osam osoba ostalo je nestalo, rekli su dužnosnici. Nije dano nikakvo službeno objašnjenje za eksploziju u gradu Sergiev Posadu, koja je proizvela visoki oblak crnog dima i dodatno uznemirila nedavne noćne napade dronovima na Moskvu.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

DU
Deleted user
14:28 10.08.2023.

Ruska vojska napreduje prema Kupjansku, zauzima položaje Oružanih snaga Ukrajine Tijekom borbi u smjeru Kupjanska, jurišne grupe 6. kombinirane armije Zapadnog vojnog okruga zauzele su pet uporišta, četiri osmatračnice i porazile jedan pješački vod u rejonu Olšane.

SE
Serengeti
23:05 10.08.2023.

Ni danas ništa u medijima o prekjučerasnjem napadu Ukrajinaca na civilne ciljeve u Donjetsku. 3 civila mrtva, od toga jedna 4-godisnja djevojčica.

DJ
DjuroPucar
21:23 10.08.2023.

Rusi napadaju u pravcu Kupjanska, i ukri vec iseljavaju 53 naseljena mjesta oko kupjanska i sam Kupjansk, odnose arhive i dokumentaciju, tehniku i tvornice,nisu sigurni da ce ga udrzati.Kada su ga Rusi ostavili oni su izvrsili sjecu naselja koji je pokazao da je uz Ruse,pa se sada boje da ce Rusi vrsiti istu taku sjecu njihovima koji su prijavili susjede.Ukri ce morati da prebace snage sa fronta da pojacaju obranu, sto ce oslabiti kontraofanzivu, a i bez toga napredka nije bilo.Ukri mijenjaju zakone jer su do sada bili od mobilizacije izuzeti svi studenti,pa su poupisivali fakultete cak i ljudi sa 40 godina da ne idu na front, pa su smanjivali uzrast za upis na fakultet, i dosli do 21 godine, ali ukri sve manje zele da ratuju jer ljudi vide da vladom upravlja MMF, a tuzilastvo i sudstvo je preuzela SAD. polovica zemlje pod usjevima vec je Zelenski prodao inozemnim tvrtkama,a druga polovica pod tajkunima ne vide sto treba braniti kada skoro nista vise nije njihovo.Njima bolje isplati da dodju Rusi, oni mogu ne priznati sve sto je Zelenski uradio narusavajuci ustav i domace zakone, pa imaju sanse barem nesto povratiti, a ovako pod Zelenskim ce im ostati samo finansijsko ropstvo na nekoliko stotina godina, jer je suma duga ogromna, proizvodnja sva unistena i nema se odkuda vracati, a broj radno sposobnog stanovnistva drasticno smanjen ili je otisao van.