Zadrugarstvo

S praćkama od rašlji lijeske osjećam se kao Grga Čvarak!

Foto: 'Tezak *10'
S praćkama od rašlji lijeske osjećam se kao Grga Čvarak!
12.04.2010.
u 15:55
Svi kažu da smo pravo osvježenje u poplavi kineske robe i jeftinih imitacija, kaže upraviteljice zadruge Nevenka Kuzminski
Pogledaj originalni članak

Od svih naših izvornih proizvoda posjetitelje najviše privlače prave domaće praćke! Nakon što ih je za našim štandom ugledao, jedan gospodin s posebnim ih je guštom i kupio, kazavši da ih nije vidio od djetinjstva te da se osjeća kao Grga Čvarak!

To nam je na štandu u Trakošćanu, pokazujući hrpu velikih praćki izrađenih - baš kao nekad - od kvrgavih rašlji lijeske ili graba za koje je pričvršćena guma s probušene zračnice bicikla i komadić kože od starih cipela, kazala Nevenka Kuzminski, upraviteljica nedavno osnovane Zadruge Komorica, sa sjedištem u Šinkovici Bednjanskoj. A praćka, kakva je nekad bila neizostavni "stanar" prašnih dječačkih džepova i gotovo jedina igračka bosonogog djetinjstva bednjanskih dječaka, tek je jedan od brojnih izvornih proizvoda ovoga kraja što ih nudi Komorica. U njihovoj izradi zasad je angažirano desetak mještana iz Bednje, Rinkovca, Benkovca i okolnih sela, koji na taj način od izumiranja čuvaju vjekovnu tradiciju ovdašnjeg rukotvorstva i time si ujedno osiguravaju dodatni izvor zarade.

– Izvorno, riječ komorica na bednjanskom se izgovara këmüerico. Nekad je to bila mala prostorija u staroj zagorskoj hiži, tek tolika da su u nju jedva stali krevet, ormar i škrinja. Komorica je obično bila namijenjena mladim bračnim parovima. U škrinji je snaha čuvala svoj miraz, a taj miraz obično su bili izvorni proizvodi našeg kraja. Oni su doista nesvakidašnji i vrijedni, pa smo stoga i osnovale zadrugu da bismo ih ponudile tržištu kao autentični bednjanski proizvod, kakav se nigdje drugdje ne može kupiti. Reakcije posjetitelja su odlične, svi kažu da smo pravo osvježenje u poplavi kineske robe i jeftinih imitacija – kaže N. Kuzminski.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.