RADIT ĆE NA NOVIM SANKCIJAMA

Švedski ministar: EU je spremna za dugi rat i podržavat će Ukrajinu sve dok je to potrebno

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
FILE PHOTO: Foreign ministers from Baltic and Nordic countries visit Kyiv
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA
BMin Baerbock meets Swedish AM
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Ukrainian military operating German howitzers Panzerhaubitze 2000, near Soledar
11.01.2023.
u 16:56
"EU je spremna nastaviti s jačanjem sankcija kako bi osigurala njihovu učinkovitu i dosljednu provedbu te da bi onemogućila Rusiji zaobilaženje sankcija", kazao je Tobias Billstrom
Pogledaj originalni članak

Europska unija spremna je na dugi rat u Ukrajini i podržavat će Kijev protiv ruske agresije koliko god bude potrebno, rekao je u srijedu švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, čija zemlja predsjeda EU-om.

"Unatoč stalnim pokušajima Rusije da nas podijeli, jedinstvo unutar EU-a i preko Atlantika bilo je snažno. EU je spremna za dugi rat i podržavat će Ukrajinu politički, gospodarski, vojno i humanitarno sve dok je to potrebno", rekao je Billstrom na konferenciji za medije.

Istaknuo je da će EU nastaviti raditi na dodatnim sankcijama protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Do sada je EU usvojio devet paketa sankcija protiv Rusije od početka rata u veljači 2022.

"Sankcije su najbolji alat EU-a za pomoć Ukrajini da pobjedi u ovom ratu, što je konačni cilj svega što radimo", kazao je Billstrom.

Dužnosnici su rekli da bi nove sankcije mogle uključivati nova zamrzavanja imovine i zabranu putovanja za pojedine ruske državljane uključene u rat te veća ograničenja prodaje Rusiji robe iz EU-a koja bi se mogla koristiti u vojne svrhe.

"EU je spremna nastaviti s jačanjem sankcija kako bi osigurala njihovu učinkovitu i dosljednu provedbu te da bi onemogućila Rusiji zaobilaženje sankcija", kazao je Billstrom.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar nekakav
nekakav
21:19 11.01.2023.

Ismijavate tzv. putinovog kuhara, sa privatnom vojskom. Što niste ismijavali američki blacwater, u iraku? Sve je isto, privatna kompanija čija je osnovna djelatnost zaštita... Soledar su osvojili isključivo ovi kontraktori. Ruska regularna vojska je samo izdaleka haubicama davala potporu. Zapadu bi bilo bolje što prije sjesti s rusima i dogovoriti se. Ukrajina ionak tu nije subjekt. Jer u ovom ratu rusi dobivaju direktno iskustvo i mijenjaju komplet filozofiju ustroja vojske, nabavu tehnike... Ono što neće zaboraviti amerima je podrška ukrajini satelitima. To će naplatiti davajući opremu američkim protivnicima. Nakon ovog više amerika neće biti tako arogantna.

DU
Deleted user
17:27 11.01.2023.

Svedani uvik traze nekakve ruske podmornice nikako ih uhvatit u mrizu...

JA
ja67
18:12 11.01.2023.

Slava Rusiji! dalje za Berlin