RAT U EUROPI

Zelenski: Borbe u Soledaru se nastavljaju; Šojgu imenovao novog glavnog zapovjednika u Ukrajini

Ukrainian military fire an anti aircraft weapon, in Bakhmut
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.01.2023.
u 22:10

Medvedčuk, bliski saveznik čelnika Kremlja Vladimira Putina, bio je na čelu zabranjene proruske stranke "Oporbena platforma - Za život" u Ukrajini i bio je suočen s optužbama za izdaju prije nego što je prebačen u Moskvu u rujnu 2022. I Kozak i Kuzmin bili su izabrani u ukrajinski parlament kao članovi Medvedčukove stranke.

Ukrajinska vojska priprema se za mogući novi napad ruske kopnene vojske iz Bjelorusije na Kijev. Zbog toga su već pripremljeni ili pojačani obrambeni položaji na sjeveru zemlje, rekao je general-pukovnik Oleksij Pavljuk, koji je odgovoran za obranu Kijeva. Kako bi se spriječilo brzo napredovanje ruskih tenkova, postavljena su šira minska polja na svim područjima po kojima se mogu kretati tenkovi, rekao je.

Tijek događaja

22:08 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da se nastavljaju borbe u Soledaru, gradiću na istoku Ukrajine za koji plaćenička skupina Wagner tvrdi da ga je osvojila, te da se crta obrane na tom području "drži".

"Teroristička država i njezini propagandisti pokušavaju se pretvarati" da su osvojili Soledar, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju, "ali borbe se nastavljaju".

"Činimo sve kako bismo učvrstili ukrajinsku obranu bez ikakva prekida, čak ni na jedan dan" u istočnoj Doneckoj oblasti, gdje se crta obrane "drži", rekao je.

Glavni stožer u Kijevu također je objavio da se borbe za Soledar nastavljaju.

Ruska vojska želi cijelu regiju Donecka staviti pod svoju kontrolu napadima na Bahmut i prekidom opskrbnih ruta prema susjednom Soledaru, priopćilo je u srijedu ukrajinsko vojno zapovjedništvo u Kijevu.

"Borbe se nastavljaju", stoji u priopćenju.

Ranije je glasnogovornik istočne skupine ukrajinske vojske Serhij Čerevati demantirao ruske izvještaje da je gradić zauzet.

Sudbina Soledara je neizvjesna budući da o njoj dolaze oprečne tvrdnje s ukrajinske i ruske strane.


21:18 - Posredovanje u uspostavi sigurne zone oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje pod ruskom kontrolom postaje sve teže zbog uplitanja vojske u pregovore, rekao je u srijedu čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor.

Ruske snage zauzele su u ožujku najveću europsku nuklearnu elektranu Zaporižju. Elektrana iz sovjetske ere više je puta posljednjih mjeseci bila pod paljbom zbog čega se strahovalo od nuklearne katastrofe.

"Ne vjerujem da je nemoguće, ali to nisu laki pregovori", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi u intervjuu za talijansku javnu televiziju RAI. Grossi, koji je ranije rekao da se nada da će postići dogovor o zaštiti elektrane prije kraja 2022., rekao je da su pregovori s Kijevom i Moskvom postali kompliciraniji jer ne uključuju samo diplomate, već i vojne časnike.

"Pregovarački je stol postao duži i teži", istaknuo je Grossi.

Šef IAEA-e rekao je da se planira vratiti u Ukrajinu sljedeći tjedan kako bi se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim najvišim ukrajinskim dužnosnicima, a nada se da će kasnije otputovati u Moskvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno se ne planira sastati s Grossijem, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Interfax.

Moskva i Kijev međusobno se optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporižje.

"Oni se igraju vatrom", rekao je Grossi.

"Nuklearna nesreća nije u ničijem interesu, pa ni u ruskom", dodao je.


20:12 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu imenovao je u srijedu načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne kampanje u Ukrajini, što je posljednji u nizu poteza reorganizacije ruskog vojnog vodstva.

Šojgu je imenovao Gerasimova zapovjednikom združenih snaga  "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, priopćilo je ministarstvo.

Rusija je listopadu imenovala Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimkom "General Armagedon" zbog navodne nemilosrdnosti, za glavnog zapovjednika na bojišnici, koji će sada biti zamjenik Gerasimova. Ova promjena bi trebala pridonijeti učinkovitosti vojnih operacija u Ukrajini koje traju već više od 10 mjeseci.

Gerasimov i Šojgu su na meti kritika ruskih blogera koji zagovaraju zaoštravanje rata u Ukrajini te im predbacuju neuspjeh na bojišnici.

U srijedu se vode žestoki sukobi za osvajanje Soledara, grada na istoku Ukrajine koji je ključan za napredovanje ruskih snaga i zauzimanje cijelog Donbasa. Čini se da ruske snage bilježe nadmoć na terenu, javlja Reuters.


17:00 - Estonija je poručila Rusiji da do veljače smanji broj diplomata u svom veleposlanstvu u Tallinnu, priopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova te baltičke zemlje. U priopćenju stoji da bi Rusija trebala smanjiti broj diplomata na osmero, što je jednako broju estonskih diplomata u Moskvi. Rusko veleposlanstvo u Tallinnu na svojoj je internetskoj stranici navelo imena 17 diplomata. Od ruske invazije na Ukrajinu Estonija je protjerala troje diplomata.

"U svjetlu činjenice da se za vrijeme napada na Ukrajinu osoblje ruskog veleposlanstva nije angažiralo na unapređenju estonsko-ruskih odnosa, po našem mišljenju nema temelja za to da se ovdje zadrži sadašnji broj osoblja ruskog veleposlanstva", priopćilo je ministarstvo u srijedu.

Moskva tvrdi da su protjerivanja ljudi posljednji primjer "rusofobije" ove baltičke države.

"Već dugo nije tajna da je Estonija jedna od najneprijateljskiji nastrojenih država prema Rusiji", izjavila je u utorak glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova. “Rusofobija je uzdignuta na razinu službene doktrine”, rekla je.

Moskva je rekla da će odgovoriti na sve "neprijateljske akcije" Tallinna, ne navodeći o kakvim je akcijama riječ.


16:58 - Poljska planira poslati tenkove Leopard Ukrajini u sklopu međunarodne koalicije, rekao je u srijedu poljski predsjednik.

"Postrojba tenkova Leopard bit će poslana u sklopu izgradnje koalicije", rekao je Andrzej Duda tijekom posjeta Lavovu na zapadu Ukrajine. "Želimo da to bude međunarodna koalicija".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je u subotu da Poljska ne namjerava slati Leoparde Ukrajini ako se ne formira šira koalicija.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u ponedjeljak da i dalje vjeruje u potrebu koordiniranja slanja oružja Ukrajini sa saveznicima. No glasnogovornik njemačke vlade rekao je u srijedu da ne zna ni za kakve zahtjeve saveznika da Njemačka pošalje tenkove Leopard Ukrajini.


16:56 - Europska unija spremna je na dugi rat u Ukrajini i podržavat će Kijev protiv ruske agresije koliko god bude potrebno, rekao je u srijedu švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom, čija zemlja predsjeda EU-om.

>> OPŠIRNIJE


16:43 - Zapadne zemlje, predvođene SAD-om, spremne su nastaviti puniti Ukrajinu oružjem iako se njihove zalihe iscrpljuju, ustvrdio je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Također, istaknuo je kako Ukrajina pati od bolesti korupcije te da novac koji prima nadilazi njegovu namjenu. 

>> OPŠIRNIJE


16:06 - Rusija je ocijenila da Europska unija postaje vazal NATO-a, referirajući se na njihovu zajedničku deklaraciju o jačanju suradnje zbog rata u Ukrajini.

"Danas smo suočeni s najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti zadnjih desetljeća. Okrutni ruski rat protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i načela Povelje UN-a", navodi se u deklaraciji EU-a i NATO-a potpisanoj u utorak. EU i NATO obećali su da će "svoje partnerstvo podići na novu razinu" kao odgovor na sve veće prijetnje i izazove.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova ocijenila je u srijedu da to "potvrđuje potpuno podređivanje Europske unije zadaćama sjevernoatlantskog bloka, koji je instrument koji jamči američke interese silom".

Rekla je da Europljanima slijedi "nezavidna sudbina američkog vazala, gubljenje njihovih pozicija u svjetskoj politici i ekonomiji, pad u sve veću ovisnost o Washingtonu svakim korakom".

Izjava je na tragu nastojanja Moskve da prikaže rat u Ukrajini kao dio egzistencijalne borbe sa zapadnim nacijama koje, kako tvrdi, žele uništiti Rusiju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, suočen s nezapamćenim zapadnim sankcijama, rekao je da će Rusija pojačati suradnju s drugim partnerima, osobito Kinom, kako bi se oduprla američkoj hegemoniji i izgradila "multipolarni svijet".

SAD i saveznici osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu kao imperijalno osvajanje teritorija, a Ukrajina poručuje da će se boriti dok ne otjera i posljednjeg ruskog vojnika sa svojeg teritorija. SAD niječe da želi uništiti Rusiju, a predsjednik Joe Biden upozorio je da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat.


14:57 - Ukrajina mora biti "spremna" na granici s ruskom saveznicom Bjelorusijom iako iz susjedne države za sada stižu tek "snažne izjave", rekao je u srijedu predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je tijekom posjeta području Lavova razgovarao s tamošnjim dužnosnicima o sigurnosnoj situaciji na sjeverozapadu Ukrajine i zaštiti granice.

"Razgovarali smo o zaštiti državne granice, stanju na granici s Bjelorusijom i mjerama protiv subverzivnih aktivnosti na tom području", rekao je Zelenskij.

 

12:33 -  Ukrajinski vojnik koji se bori u žestokim borbama za grad Soledar rekao je za CNN da je situacija "kritična" i da je broj mrtvih toliko visok da "nitko ne broji mrtve".  Vojnik je iz 46. zračne mobilne brigade, koja predvodi ukrajinsku borbu za zadržavanje Soledara pred masovnim napadom ruskih trupa i Wagnerovih plaćenika. CNN ga ne identificira iz sigurnosnih razloga.

"Stanje je kritično. teško. Držimo se do posljednjeg”, rekao je vojnik.


12:24 -  Ukrajinska vojska odbacila je ruske tvrdnje o kontroli Soledara i usporedila intenzitet borbi za to područje s Drugim svjetskim ratom, a i službeni Kremlj pozvao je na oprez pošto je rano u srijedu paravojna skupina Wagner ustvrdila da je osvojila taj grad poznat po rudnicima soli. 

Serhij Čerevatji, glasnogovornik istočnog vojnog zapovjedništva, za ukrajinsku televiziju rekao je da ukrajinske snage nisu dopustile ruskoj vojsci da probiju njihovu prvu liniju. 

„Grad nije pod kontrolom Ruske Federacije. Traju žestoke borbe“, naglasio je. 

„Situacija ondje komplicirana je“, dodao je Čerevatji i dodao da voojno zapovjedništvo sada radi na „stabilizaciji situacije s maksimalnim posljedicama za neprijatelja i minimalnim gubitcima za Ukrajinu“.


12:05 - Rusija i Ukrajina dogovorile su se o razmjeni 40 ratnih zarobljenika, rekla je ruska povjerenica za ljudska prava Tatjana Moskalkova u srijedu, nakon sastanka s ukrajinskim kolegom Dmitrom Lubinecom u Turskoj.

Moskalkova i Lubinec sastali su se na marginama međunarodne konferencije ombudsmana u Ankari.

Photo: ECE TOKSABAY/REUTERS
Foto: ECE TOKSABAY/REUTERS

Na fotografijama se vidi kako sjede na suprotnim stranama stola


10:40 - Američki planovi za obuku ukrajinskih vojnika u korištenju raketa Patriot još jedan su dokaz sudjelovanja Washingtona u ukrajinskom sukobu, rekao je u utorak ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

"Odluka američkoga ministarstva obrane da organizira tečaj obuke u Fort Sillu u Oklahomi još je jedna potvrda de facto sudjelovanja Washingtona u ukrajinskom sukobu na strani kijevskih nacističkih zločinaca", rekao je Anatolij Antonov u priopćenju što ga je objavilo njegovo veleposlanstvo. 

Antonov je rekao da je pravi cilj američke administracije "rukama Ukrajinaca nanijeti što veću štetu Rusiji na bojnom polju".

Američki dužnosnik, koji je ranije govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će se obuka održati u Fort Sillu sljedećih tjedana.


8:40 - Ukrajina je objavila da njezina vojska još pruža otpor ruskim napadima na Soledar, gradu u pokrajini Doneck, nekih 15 kilometara udaljen od Bahmuta koji Rusija mjesecima pokušava osvojiti. Obje strane vodile su teške i krvave bitke za Soledar.

Prigožin je izjavio da su Soledar osvojili "isključivo" pripadnici Wagnera. Prigožinov i utjecaj njegove plaćeničke skupine Wagner znatno je ojačao od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači  2022. Bude li potvrđen pad Soledara, to bi bio najvažniji ruski uspjeh od kolovoza, nakon niza ponižavajućih poraza u drugoj polovici prošle godine. Ruske snage bore se mjesecima za obližnji Bahmut, nekoliko kilometara jugozapadno. Obje strane imaju goleme gubitke.

Moskva tvrdi da bi zauzimanje Bahmuta bilo važan korak prema preuzimanju pune kontrole nad Donjeckom oblasti, jednom od četiriju pokrajina koje je anektirala prije dva mjeseca. Prigožin je objasnio u subotu da je zauzeti Soledar važan zbog mreže podzemnih rudarskih tunela u kojima se mogu zadržavati napredovanje pješadije i tenkova.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov opisao je ranije sve užase rata u Bahmutu i Soledaru gdje se vode najkrvavije bitke u Ukrajini. 

"Toliko ih je puno ostalo na bojnom polju... mrtvih ili ranjenih", rekao je na YouTubeu. "Napadaju naše položaje u valovima, ali ranjenici u pravilu umiru tamo gdje leže, zbog hladnoće ili gubitka krvi. Nitko im ne dolazi pomoći niti pokupiti mrtve s bojišta", dodao je.

Sustav rudnika Soledara i Bahmuta  zapravo je mreža podzemnih gradova na dubini od 80-100 metara, a riječ je o više od 160 kilometara tunela.  Dužnosnik Bijele kuće rekao je prošli tjedan da Prigožin vjerojatno želi preuzeti kontrolu nad rudnicima soli i gipsa u  tom području iz komercijalnih razloga. 


7:20 - Šef plaćenićke grupe Wagner tvrdi da su njegove snage uspjele zauzeti ukrajinski grad Soledar, što bi mogao biti prvi vojni uspjeH Moskve još od ljeta prošle godine.

"Jedinice Wagnera stavile su cijeli teritorij Soledara pod kontrolu", rekao je Jevgenij Prigožin u poruci objavljenoj na njegovom Telegram kanalu kasno u utorak.

 

Kazao je rekao kako su ukrajinske trupe opkoljene u središtu grada i da se "vode ulične borbe. Sutra ćemo objaviti broj zarobljenih.”

Detalje i fotografiju plaćenika koji su navodno u Soledaru je objavio Telegram kanal kojeg se povezuje s grupom Wagner. U ovom trenutku nema neovisne potvrde da je uistinu zauzet Soledar.


6:30 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski oduzeo je u utorak ukrajinsko državljanstvo četvorici političara, uključujući prokremaljskog političara Viktora Medvedčuka koji je prošle godine prebačen u Rusiju na temelju sporazuma o razmjeni zatvorenika.

"Odlučio sam ukinuti državljanstvo četiri osobe: Andrija Leonidoviča Derkača, Tarasa Romanoviča Kozaka, Renata Ravelijoviča Kuzmina i Viktora Volodimiroviča Medvedčuka", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Ako narodni zastupnici odluče služiti ne narodu Ukrajine, već ubojicama koji su došli u Ukrajinu, naše će akcije biti primjerene", dodao je.

Medvedčuk, bliski saveznik čelnika Kremlja Vladimira Putina, bio je na čelu zabranjene proruske stranke "Oporbena platforma - Za život" u Ukrajini i bio je suočen s optužbama za izdaju prije nego što je prebačen u Moskvu u rujnu 2022. I Kozak i Kuzmin bili su izabrani u ukrajinski parlament kao članovi Medvedčukove stranke.

Sjedinjene Države uvele su sankcije Kozaku, vlasniku tri televizijska kanala, u siječnju 2022. zbog navodnog širenja ruskih dezinformacija, nakon što je Kijev tražio njegovo uhićenje pod optužbom za izdaju. Ukrajina je također optužila Kuzmina za veleizdaju.

Derkač, ukrajinski zastupnik koji je također sankcioniran od strane Washingtona, optužen je u Sjedinjenim Državama u prosincu za pranje novca i kršenje sankcija. Bio je optužen za pomaganje Rusiji da se upliće u predsjedničke izbore u SAD-u 2020.

Komentara 201

Avatar gusjenica
gusjenica
14:40 11.01.2023.

Kako se čita članak ovakvog tipa pisanja ? Unatrag ? Odozdol prema gore ? Stvarno smiješno !

Avatar gremo20
gremo20
18:30 11.01.2023.

opaaaa: "Kina se sprema obnoviti odnose sa Zapadom i distancirati se od Rusije - Financial Times. Publikacija, pozivajući se na izvore, izvještava da Vladimir Putin nije upozorio predsjednika Narodne Republike Kine Xi Jinpinga o predstojećem ratu - to je navodno utjecalo na odnose s Kinom i čak dovelo do degradacije zamjenika šefa kineskog ministarstva vanjskih poslova, koji nije predvidio akcije Ruske Federacije. Također, publikacija navodi da Narodna Republika Kina "priznaje vjerojatnost poraza Ruske Federacije u Ukrajini", gdje će Rusija izaći iz ukrajinskog sukoba "kao sekundarna država s manjim političkim i ekonomskim utjecajem na svjetskoj sceni" ."

Avatar gremo20
gremo20
18:28 11.01.2023.

Državni koncern "Ukroboroprom" uspostavio je serijsku proizvodnju 82-mm minobacačkih granata u inozemstvu, u pogonima jedne od zemalja članica NATO-a. Poboljšana mina mnogo je puta bolja od obične. Broj smrtonosnih šrapnela zabilježen tijekom testiranja na ciljnim štitovima i na mjestu postavljanjaa cilja je 2-2,5 puta veći od onoga što bi trebala imati obična mina. Veličine i oblik fragmenata također su bolji od standardnih. Prema standardu, kada obična mina eksplodira, broj fragmenata koji moraju pogoditi cilj na udaljenosti od 5 metara trebao bi doseći 198 jedinica, na udaljenosti od 10 metara - 70 jedinica, a na udaljenosti od 15 metara - 41 jedinicu. jedinice. U municiji se nalazi 460, 140 i 69 fragmenata, koje su poboljšali stručnjaci poduzeća Ukroboronproma. Raspadna topnička mina kalibra 82 mm namijenjena je uništavanju neprijateljske žive sile iz minobacača na udaljenosti do 4500 metara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije