MIROVINE

Umirovljenici strahuju i za 16 posto povećanja mirovina

20.05.2004.
u 00:00
Jadranka Kosor, zadovoljna dogovorenim, najavila da će zakon do kraja lipnja biti poslan u saborsku proceduru
Pogledaj originalni članak

Između Vlade i Hrvatske stranke umirovljenika nema spora, čulo se jučer u Banskim dvorima, a potvrđuju to i iz HSU-a. Nakon što je ministar financija Ivan Šuker prekjučer izjavio da isplata duga umirovljenicima temeljem odluke Ustavnog suda iz 1998. godine neće početi ni ove ni iduće godine, jučer je održan sastanak predstavnika HSU-a i potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Smirivanje tenzija

Vlada čini se nastoji ohladiti moguće tenzije nakon Šukerove izjave, tvrdeći da je riječ o uobičajenom radnom sastanku. Osim toga, ministar Šuker nije rekao ništa što ne bi bilo u skladu s predizbornim sporazumom između HDZ-a i HSU-a, kaže glasnogovornik Vlade Ratko Maček. Vladin je cilj da u suglasju s HSU-om, temeljem predizbornog sporazuma, stvori pretpostavke za poboljšanje materijalnog statusa umirovljenika, kaže Maček. Temeljem sporazuma, stalni dodatak na mirovine ugrađen je u mirovinsku osnovicu, te je pripremljeno usklađivanje mirovina s rastom plaća, umjesto kao dosad s rastom cijena. U sporazumu nije naznačen datum obaveznog početka vraćanja duga, no Vlada je preuzela obavezu do 30. lipnja pripremiti prijedlog zakona koji će tu obvezu regulirati. Predsjednik HSU-a Vladimir Jordan rekao je da se neće žaliti Vladi zbog Šukerove izjave.

- Bila je to ishitrena izjava, i djelomično kršenje dogovora između mene i premijera Sanadera. Dogovoreno je da ni stranka niti Vlada s novim informacijama ne izlaze u javnost dok ih u potpunosti ne usuglase. Šuker je rekao ono što je rekao i umirovljenici su na nogama. Ima načina da se dug počne isplaćivati bez da se dira u proračun. Modela je više - kazao je Jordan.

Nedefiniran datum

Ipak, više od povrata duga koji u sporazumu nije definiran datumom, umirovljeničke udruge brine rast mirovina kojim bi do 1. siječnja 2005. godine prosječna mirovina trebala dostići 50 posto prosječne plaće. - Da bi se to ostvarilo, mirovine bi do kraja godine trebale rasti 16 posto. Kako i odakle će se namaknuti potreban novac, ne znam. To je pitanje rebalansa proračuna - kaže predsjednik Matice umirovljenika Vladimir Lokmer. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor nije krila zadovoljstvo dogovorenim: Iznijela sam Vladino stajalište da treba napraviti izračun o kojem se novcu radi i utvrditi pravi broj umirovljenika na koje bi se zakon odnosio, kazala je Kosor najavivši da će zakon biti poslan u Sabor do kraja lipnja.

DEANA KNEŽEVIĆ, NIKOLA SEVER ŠENI

Pogledajte na vecernji.hr