jadranka kosor

Kosor: Ja sam došla kao mala od kužine, Milanović je imao bolji ulaz

'17.06.2013., Zagreb - U Saboru je odrzana konferencija za medije Kluba nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i zastupnika Hrvatske gradjanske stranke - HGS-a. Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
07.07.2013.
u 15:06

- Milanović je imao sjajan ulaz. Ja sam došla zbilja kao mala od kužine, a on je pobijedio na izborima, došao je mlad i perspektivan. Održao je odličan govor na početku. I nakon toga kao da je posustao - kaže Kosor.

 - Danas sam puno nepovjerljivija, nego što sam bila prije. Teško mogu nabrojati bliske prijatelje iz politike - rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor, gostujući u emisiji Aleksandra Stankovića Nedjeljom u 2 na Hrvatskoj televiziji. 

Govoreći o proslavi ulaska Hrvatske u EU, rekla je da se trebalo poimence spomenuti sve koju su zaslužni za taj uspjeh, uključujući i bivšeg premijera Ivu Sanadera, te prvog predsjednika Franju Tuđmana i branitelje. 

- Vrijedit će naš glas u EU. Mi smo jedna od 28 ravnopravnih članica u EU. Važno je da to osvijestimo, nismo ušli spuštenih gaća. To je besmislica. Naš premijer i budući premijeri sudjelovat će u radu europskih tijela. Bila sam na nekim sjednicama Vijeća Europske komisije, na tim sastancima jednako su se čuli i bugarski i rumunjski premijer kao i Angela Merkel. Kada se bude govorilo o strateškim odlukama EU, koje se tiču recimo Hrvatske, mi ćemo tu biti ravnopravni. Moramo biti beskrajno ponosni na taj put. Od samostaljenja do ulaska u Europsku uniju. Premijer je imao dobar govor. Ne mislim da Hrvatska nije spremna. To su loše poruke. Mi ulazimo pripremljeni. Kako ćemo iskoristiti mogućnosti to je druga stvar, rekla je Kosor. 

 O aktualnoj temi i slučaju Lex Perković, Kosor je rekla: 

 - Kad smo mijenjali ustav 2010. godine, donijeli smo odluku o nezastarijevanju prijevara u privatizaciji. Zašto se tada netko nije javio, konkretno tadašnji vođa oporbe i tražio da se uključi i odluka o nezastarijevanju političkih zločina. Nije bilo inicijativa ni iz Vlade ni iz oporbe.

Stanković je Kosor pitao, kao bivšu premijerku, je li moguće da premijer od siline posla nije ni vidio neki zakon.  

- Moguće je da je nekome promaknuo zakon. Premijer je najodgovorniji za sve što je loše, a zasluge treba dijeliti sa cijelim timom. Premijer mora diktirati tempo i nadzirati procese. I važne zakone mora sam pročitati. Neke sam odluke i zakone sama pročitala i rekla za što mislim da je možda problematično, i to su svi prihvatili. Ako je greška počinjena puno je lakše zakon povući, nego trpiti posljedice, poručila je Kosor, te ocijenila Milanovića kao premijera:

- Istina je da je premijerski posao usamljenički. To mi je rekao Ivan Račan, sin pokojnog premijera. Rekla sam to Milanoviću prilikom primopredaje, ali tada je bio u euforiji, pobijedio je na izborima, i nije me slušao. Očekivala sam da će biti puno odlučniji. I da će po tome biti prepoznat. Imao je sjajan ulaz. Ja sam došla zbilja kao mala od kužine, a on je pobijedio na izborima, došao je mlad i perspektivan. Održao je odličan govor na početku. I nakon toga kao da je posustao. Ja sam očekivala da će u prva tri mjeseca donijeti teške odluke i povući poteze, a on se previše zatvorio. Mogao je birati svoje suradnike u vladi. On mora postići rezultat. 

Potom je Kosor počela isticati neke ekonomske pokazatelje po kojima je njena vlada uspješnija od Milanovićeve, na što joj je Stanković replicirao: 

"Možda ekonomija nije podrućje koje biste trebali isticati?"

 Jadranka Kosor je Josipa Salopića, sada također bivšeg člana HDZ-a, jedinog istaknula kao prijatelja iz politike, i da vjeruje da bi joj ljudski pomogao da joj treba nešto. 

O Sanaderu je govorila i kao perspektivnom političaru, ne samo u hrvastskim okvirima, nego i međunarodnim. I da je po njoj mogao vladati još 20 godina da nije odlučio otići. 

- Ljudi su reagirali prema njemu kao da je i dalje autoritet i mjesecima nakon što se povukao iz politike. Tko kaže da ga nisam pitala za pravi razlog odlaska. Pitala sam ga, kao i drugi moji kolege što su ga pitali, ali on je rekao što je rekao. Otišao je sam. Pokušavao je s nekim kolegama voditi paralaleni sustav u stranci i vladi. On je sazvao sastanak s velikim brojem zastupnika. i time je rušio vladu i stranku. I tada na predsjedništvu stranke. Je bilo nekih za, ali i nekih protiv, i tim ljudima se ništa nije dogodilo.

Na pitanje kako nije vidjela Sanaderov pravi način djelovanja i paralelni sustav, Kosor je uzvratila Stankoviću pitanjem:

- Kao da ja vama kažem da ste trebali znati da vaš glavni ravnatelj ima nekretninu u Sloveniji. Kako bih mogla vidjeti sve što je radio. Upozoravam vas da procesi još traju. Da, bila sam na sastancima i Vlade i stranke, ali sam i bila svjedok činjenice da HDZ ima velike izvore prihoda. I ne bi mi ni palo na pamet da netko treba paralaleni sustav da vuče novac.

Na kraju svega, kaže da još uvijek ima snage za raditi, da bi htjela baviti se politikom i dalje, ali istovremeno da se "od nekih ljudskih udaraca nikad neće izliječiti".

- Ja sam imala zaleđe stranke, ali nisam imala ljudsko zaleđe. Volje sam ministra Mlakara i podržavala ga, a na kraju je on bez problema meni sudio i glasovao da me se izbaci iz stranke.  Ne bih rekla da sam sada na vjetrometini. To je možda moj najveći teret, da osjećam volju i želju, nešto bih radila i pridonijela. Nikad me novinarstvo nije ostavilo - zaključila je Kosor.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije