Lagano, osvježavajuće, nemasno… Iako se i domaći i stranci, kada osjete glad, najčešće odluče “s nogu” pojesti komad pizze, burger ili nezaobilazne ćevape, ljeti su ipak najtraženije drukčije delicije.
– Prvo pitaju ima li nešto što nije teško ili, još bolje, ima li nešto hladno – govore zagrebački ugostitelji koji su brže-bolje odgovorili na potražnju te prilagodili ponudu ljetnim temperaturama.
Tako se u restoranu Otto i Frank u Tkalči može naručiti ledeni gazpacho s chilijem, lubenicom i feta sirom. Hladna juha od rajčica koja izvorno potječe iz Andaluzije stoji 27 kuna, a u ponudi imaju i ljetnu pastu, odnosno salatu od penna s pečenim i sušenim rajčicama, rikolom, fetom i maslinama za 53 kune te polpete od tikvica na salati od matovilca s bijelim grahom i rotkvicama s bučinim uljem za 48 kn.
Ništa bez integralne paste
Juhe, ali hladne, popularne su i u Johannu Francku, gdje se nudi ona od krastavaca i avokada s pestom od kopra, a u ljetnom meniju su i losos na nordijski s ledom od lubenice, menta umakom i hrskavim sezamom za 85 kuna te hobotnica kuhana u soku od cikle na pudingu od maslinova ulja servirana s ukiseljenim tikvicama za 80 kuna. Za one koji su u žurbi te žele pojesti nešto “na brzaka”, u Koykanu u Tkalčićevoj mogu se naći laganije verzije tortilja, burrita, wrapova i gyrosa, grčke delicije sve popularnije u Hrvatskoj, a cijena im se kreće od 20 do 30 kuna. Još malo španjolske kuhinje nudi se pak u Tapas baru Mio Corazon, gdje služe razne vrste tih popularnih “malih zalogaja” čija je cijena do 10 kuna po komadu, dok je restoran Umami u Skalinskoj orijentiran na azijske delicije pa se kod njih mogu naručiti sendvič od avokada, integralni rezanci s kozicama te salata s falafelom. Egzotika je i u Varšavskoj 10, gdje Green Point poslužuje popularnu tajlandsku uličnu hranu “pad thai”. Jelo koje se temelji na prženim rezancima u njihovoj varijanti stiže s povrćem, tofuom, klicama i kikirikijem. Također, uvijek popularan i lagan sushi je odabir mnogih i za ljetnih vrućina pa se punom parom radi i u restoranu Ginger sushi u Masarykovoj.
Za one željne nešto klasičnije kuhinje, u ponudi su razne vrste salata. Good Food u Teslinoj, primjerice, ima klasičnu cezar salatu, od tune, s kozicama… a cijena im je od 30-ak kuna naviše.
Tajna je u dressingu
Ondje se mogu naći i razne vrste tortilja i sendviča, a neobične salate dio su ponude Mundoake. Za 60 kuna može se naručiti pileća s cezar dressingom, za 65 salata od sira sa svježom kremom od cherry rajčice, za 70 s cherry rajčicama, rikulom, govedinom, aromatiziranim komoračem... Najskuplja je, 75 kuna, salata od patlidžana i tune.
U Oranž bistrou u Ilici pak može se naći posebna vrsta salate “tuna tagliata”, a popularni su i njihovi mini quichevi.
jako dobar članak, a još bolja slika. baš mi se nešto sad jede :)